Οι Επισκέπτες Υγείας αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του θεσμού της Σχολικής Υγείας, επισημαίνει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Επισκεπτών Υγείας (ΠΣΕΥ/ΝΠΔΔ), καλώντας το Υπουργείο Υγείας να προχωρήσει στη θεσμική κατοχύρωση της προτεραιότητας του κλάδου ΠΕ25 στις διαδικασίες πρόσληψης. Σύμφωνα με τον Σύλλογο, χωρίς τον Επισκέπτη Υγείας. Η επιστημονική τεκμηρίωση είναι ξεκάθαρη: χωρίς τον Επισκέπτη Υγείας, ο θεσμός
της Σχολικής Υγείας δεν μπορεί να λειτουργήσει με επάρκεια, συνέπεια και προληπτικό προσανατολισμό.
Ο κλάδος ΠΕ25 δημιουργήθηκε για να υπηρετήσει έναν διπλό ρόλο: την παροχή πρώτων βοηθειών και τη διαχείριση χρόνιων παθήσεων, αλλά κυρίως την πρωτογενή πρόληψη και αγωγή υγείας. Σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και την Υπουργική Απόφαση του 1969, ο θεσμός έχει καθαρά προληπτικό και υποστηρικτικό χαρακτήρα, εστιάζοντας στην ευημερία και τη σωματική και ψυχική υγεία του μαθητικού πληθυσμού.
Εξειδικευμένος επαγγελματίας Δημόσιας Υγείας
Ο Επισκέπτης Υγείας είναι ο μόνος επαγγελματίας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης στον κλάδο με αποκλειστικό αντικείμενο την Πρωτοβάθμια Φροντίδα και τη Δημόσια Υγεία. Η εκπαίδευσή του περιλαμβάνει τη σχεδίαση και εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης, την επιδημιολογική επιτήρηση, τη διαχείριση ψυχοκοινωνικών ζητημάτων και την ενδυνάμωση μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών.
Η κριτική περί «βλάβης του ΕΣΥ» από τον θεσμό της Σχολικής Υγείας είναι
αβάσιμη. Το πρόβλημα δεν είναι ο θεσμός, αλλά η μη αξιοποίηση του κατάλληλου,
εξειδικευμένου προσωπικού πρόληψης. Η προτεραιότητα στους Επισκέπτες Υγείας δεν
αποτελεί απλώς δίκαιο αίτημα· είναι αναγκαία προϋπόθεση για τη λειτουργικότητα και τη
βιωσιμότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Οι Επισκέπτες Υγείας ενισχύουν το ΕΣΥ
Η προτεραιότητα του κλάδου ΠΕ25, σύμφωνα με τον ΠΣΕΥ, δεν αποτελεί απλώς δίκαιο αίτημα αλλά απαραίτητη προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα και την αποτελεσματικότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Η σωστή στελέχωση του κλάδου θα οδηγήσει σε καλύτερη αξιοποίηση του προσωπικού, ενίσχυση της πρόληψης και θωράκιση της Δημόσιας Υγείας από τη βάση της.
Ο ΠΣΕΥ ζητά από τα Υπουργεία Υγείας και Παιδείας να συνεργαστούν για την άμεση θεσμική διόρθωση και αναγνώριση της προτεραιότητας των Επισκεπτών Υγείας στις προσλήψεις του κλάδου ΠΕ25. Μόνο έτσι, υπογραμμίζει ο Σύλλογος, η Σχολική Υγεία θα μπορέσει να λειτουργήσει με επιστημονική πληρότητα, συνέπεια και κοινωνικό όφελος.
photo shutterstock
Διαβάστε επίσης
Kids Save Lives: Εκστρατεία για να γίνει η ΚΑΡΠΑ υποχρεωτικό μάθημα στα σχολεία
Δευτερογενής υπογονιμότητα: Τι είναι και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί