Τεχνητή Νοημοσύνη, καινοτόμες μέθοδοι βελτίωσης της γονιμότητας και κρυοσυντήρηση ωαρίων μπορούν να αλλάξουν ενδεχομένως την κατάσταση της υπογεννητικότητας σε Ευρώπη και Ελλάδα.
Αυτό ήταν ένα από τα βασικά συμπεράσματα του «SPRING FERTILITY FORUM 2025» που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα από την Ελληνική Εταιρεία Ιατρών Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ΕΛ.Ε.Ι.Υ.Α.) σε συνεργασία με την Controversies in Obstetrics, Gynecology and Infertility (COGI) και με την υποστήριξη της Ferring.
Το FORUM εστίασε στις τεχνολογίες και στα νέα «εργαλεία» που παρέχουν στους ειδικούς της εμβρυολογίας οι νέες θεραπείες, η Τεχνητή Νοημοσύνη, η κρυοσυντήρηση ωαρίων και ευρύτερα οι καινοτόμες μέθοδοι βελτίωσης της γονιμότητας.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου, στο οποίο συμμετείχαν Έλληνες και ξένοι επιστήμονες διεθνούς κύρους, αναδείχτηκαν κρίσιμα θέματα στο πεδίο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής με πολλαπλά μηνύματα και αξία για το κοινωνικό σύνολο και ιδιαίτερα για τις γυναίκες, με το δεδομένο της υπογεννητικότητάς στην Ευρώπη όπου το 2023 -σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- γεννήθηκαν σχεδόν 2 φορές λιγότερα παιδιά στην ΕΕ το 2023 από ό,τι πριν από 6 δεκαετίες.
Στην Ελλάδα το ποσοστό γονιμότητας βρίσκεται πλέον στο 1,26 όταν στην αρχή της οικονομικής κρίσης (2008) ήταν στο 1,50 και 2,09 στις αρχές της δεκαετίας του 1980, κάτι που μεγιστοποιεί το πρόβλημα.
Στην Ελλάδα σήμερα οι γυναίκες αποφασίζουν να αποκτήσουν παιδιά σε μεγαλύτερες ηλικίες από ό,τι τα παλαιότερα χρόνια. Αυτό οφείλεται κυρίως στη μη ανεύρεση του κατάλληλου συντρόφου, στη δύσκολη επαγγελματική αποκατάσταση, που έχει αποτέλεσμα οικονομικές δυσκολίες για τη στήριξη μιας οικογένειας, στην επιλογή καριέρας, και -πιθανώς- σε κακή πληροφόρηση ότι η βιολογική ηλικία που έχει η γυναίκα στα 40 έτη -λόγω άριστης φυσικής κατάστασης-, συμβαδίζει και με την αναπαραγωγική της ηλικία.
Έτσι, ενώ ο προσδόκιμος χρόνος επιβίωσης για τις γυναίκες τα τελευταία 100 χρόνια από 55-60 έφθασε τα 80-90, ο αναπαραγωγικός χρόνος παραμένει ο ίδιος, με αποτέλεσμα από την ηλικία των 40 ετών και άνω να υπάρχουν προβλήματα στη γονιμότητα.
Ανάμεσα στα σημαντικότερα θέματα που αναδείχτηκαν στο SPRING FERTILITY FORUM 2025 ήταν:
• Οι σύγχρονες μέθοδοι που εφαρμόζονται για την προσπάθεια επίτευξης εγκυμοσύνης σε προχωρημένη αναπαραγωγική ηλικία μιας γυναίκας όπως η βελτίωση της ωοθηκικής λειτουργίας με διάφορους τρόπους όπως με φάρμακα ή με αντικατάσταση μιτοχονδρίων, δίνουν ελπίδα σε εκατομμύρια ζευγάρια σε όλο τον κόσμο.
• Η κρυοσυντήρηση των ωαρίων σε ηλικίες 30-35 ετών είναι η καλύτερη μέθοδος για να διατηρήσει η γυναίκα τη γονιμότητά της για άλλα 20 χρόνια περίπου. Η Kρυοσυντήρηση ωαρίων δίνει στις γυναίκες περισσότερη ευελιξία και επιλογές για τη μελλοντική τους γονιμότητα.
• Η εφαρμογή της τεχνητής Νοημοσύνης (AI) στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση έχει φέρει επανάσταση στη διαδικασία επιλογής ωαρίων, εμβρύων και σπερματοζωαρίων, βελτιώνοντας τις πιθανότητες πιθανούς εγκυμοσύνης.
Πρόεδροι του επιστημονικού προγράμματος του SPRING FERTI:OTY FORUM 2025 ήταν οι κ. Θέμης Μαντζαβίνος, Αν. Καθηγητής Μαιευτικής & Γυναικολογίας, Πρόεδρος της ΕΛΕΙΥΑ και ο καθηγητής Zion Ben-Rafael, ιδρυτής της COGI.
photo Shutterstock