Το σύνδρομο που ταλαιπωρεί 1 στους 3 ασθενεις μετά την ανάρρωση από την Covid-19

Το σύνδρομο πολυοργανικής δυσλειτουργίας φαίνεται να ταλαιπωρεί πολλούς από τους ασθενείς που πέρασαν τη νόσο Covid-19 με συμπτώματα μέτριας ή μεγάλης βαρύτητας.

Πρόκειται για βλάβες σε μια σειρά από ζωτικά όργανα, πέραν του αναπνευστικού συστήματος. Η καρδιά, οι νεφροί και το ήπαρ είναι τα κυριότερα από τα όργανα που πληττονται εξαιτίας της λεγόμενης χρόνιας Covid-19 (long covid).

Όπως διαπιστώνει μελέτη που δημοσιεύεται στο British Medical Journal, οι βλάβες στα όργανα αυτά εκδηλώνονται με διάφορα «ανεξήγητα» συμπτώματα τα οποία μπορεί να εμφανιστούν μήνες μετά την ανάρρωση από τον κορονοϊό.

Οι ερευνητές της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Βρετανίας, του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL) και του Πανεπιστημίου του Λέστερ, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Αμιτάβα Μπάνερτζι του UCL, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 47.800 άτομα με μέση ηλικία 65 ετών, που νοσηλεύθηκαν λόγω κορονοϊού στα βρετανικά νοσοκομεία.

Διαπιστώθηκε ότι μέσα σε πέντε μήνες από το εξιτήριο σχεδόν ο 1 στους 3 ασθενείς είχε εισαχθεί ξανά στο νοσοκομείο, ενώ ο 1 στους 10 είχε πεθάνει.

Η πιθανότητα επανεισαγωγής στο νοσοκομείο και θανάτου μετά το εξιτήριο ήταν 4 έως και 8 φορές μεγαλύτερη για τους ασθενείς που είχαν περάσει Covid-19 σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό.

Η «ψαλίδα» στις πιθανότητες πολυοργανικής δυσλειτουργίας ανάμεσα στους ασθενείς με Covid-19 και στον υπόλοιπο πληθυσμό ήταν μεγαλύτερη στους ανθρώπους κάτω των 70 ετών, σε σχέση με τους άνω των 70 ετών. Οι διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών ήταν μικρές.

ΑΠΕ

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.