Ημικρανίες: Πολύ περισσότερα συμπτώματα απ’ όσα νομίζατε μέχρι σήμερα, συνδέονται μαζί τους

Οι ημικρανίες, σε αντίθεση με αυτό που είναι σήμερα ευρύτατα διαδεδομένο, δεν είναι απλώς ένας πονοκέφαλος. Περισσότερα συμπτώματα από όσα νομίζετε μπορεί να συνδέονται με τις ημικρανίες σας.

Σε άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών, οι χρόνιες ημικρανίες είναι η κύρια αιτία αναπηρίας, σύμφωνα με μια μελέτη του 2018. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι που ζουν με την πάθηση μπορεί να δυσκολευτούν να αναγνωρίσουν τη σοβαρότητά της και να λάβουν την ιατρική φροντίδα που χρειάζονται για τις ημικρανίες τους, δήλωσε η Kylie Petrarca, γιατρός και διευθύντρια προγράμματος στο Association of Migraine Disorders. «Οι άνθρωποι συνήθως δεν του δίνουν την αναγνώριση που χρειάζεται ώστε να διεκδικήσουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής», πρόσθεσε.

Νέα μελέτη για τις ημικρανίες

Πολλοί γιατροί δεν γνωρίζουν αρκετά για τις “αποχρώσεις” των διαταραχών της ημικρανίας, είπε ο Δρ. Frederick Godley, πρόεδρος της Ένωσης Διαταραχών Ημικρανίας.

Υπάρχουν, όμως, επαγγελματίες, που ερευνούν και θεραπεύουν τις διαφορετικές καταστάσεις ημικρανίας.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη Τετάρτη (29/3) στο Neurology, το περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, έδειξε ότι τόσο ο αθροιστικός πονοκέφαλος όσο και η ημικρανία συνδέονται με τα κιρκαδικά συστήματα, γεγονός που δηλώνει ότι η ώρα της ημέρας και τα πρότυπα ύπνου που υιοθετείτε μπορεί να έχουν μεγάλο αντίκτυπο σε αυτές τις καταστάσεις.

Η κατανόηση του τι είναι ημικρανία, γιατί μπορεί να τις πάθεις και τι μπορείς να κάνεις είναι ένα ισχυρό εργαλείο για να υποστηρίξεις τον εαυτό σου και να λάβεις την κατάλληλη θεραπεία, είπε ο Petrarca.

Τι είναι οι ημικρανίες;

Αυτό, που ονομαζόταν ημικρανικός πονοκέφαλος, τώρα ονομάζεται κρίση ημικρανίας για να καταγραφεί καλύτερα ότι η πάθηση εκτείνεται πέρα από τον πόνο στο κεφάλι, είπε ο Petrarca.

Οι ημικρανίες ξεκινούν βαθιά στον εγκέφαλο,  λέει ο Δρ Στιούαρτ Τέπερ, νευρολόγος με έδρα το Lebanon, New Hampshire. Η κατάσταση γίνεται καλύτερα κατανοητή ως μια πολύπλοκη νευρολογική ασθένεια που επηρεάζει πολλά μέρη του νευρικού συστήματος, τονίζει ο Godley.

Για να διαγνωστεί με μια πάθηση ημικρανίας, ένας ασθενής πρέπει να έχει τουλάχιστον πέντε κρίσεις στη διάρκεια της ζωής του που η καθεμιά διαρκεί τέσσερις έως 72 ώρες όταν δεν αντιμετωπίζεται. Η πάθηση πρέπει επίσης να πληροί τουλάχιστον δύο από τα τέσσερα κριτήρια: μέτρια έως σοβαρή ένταση, παλλόμενος πόνος, επιδείνωση με τη δραστηριότητα και εμφάνιση στη μία πλευρά του κεφαλιού, είπε ο Tepper. Οι κρίσεις πρέπει επίσης να έχουν τουλάχιστον ένα από τα δύο χαρακτηριστικά: ναυτία και ευαισθησία στο φως ή τον ήχο, πρόσθεσε.

Από πού προέρχονται οι ημικρανίες;

Είναι δύσκολο να πούμε ακριβώς, αλλά υπάρχουν πολλά στοιχεία που δείχνουν ότι υπάρχουν γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες που οδηγούν τους ανθρώπους να εμφανίζουν ημικρανίες, αναφέρει ο Petrarca.

Οι ημικρανίες τείνουν να μεταδίδονται μεταξύ των οικογενειών, αλλά μπορεί ακόμα να παρουσιάζονται διαφοροποιημένες μεταξύ των μελών της οικογένειας, είπε ο Godley.

Αν και η γενετική είναι μια κύρια αιτία, ορισμένες ημικρανίες μπορεί επίσης να προκληθούν από τραυματισμούς στο κεφάλι, πρόσθεσε. Και οι ορμονικές αλλαγές, ιδιαίτερα στα οιστρογόνα, μπορούν πραγματικά να επηρεάσουν τις κρίσεις ημικρανίας.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί, ωστόσο, ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ του τι προκαλεί σε  κάποιον να είναι επιρρεπής σε ημικρανίες και τι τις πυροδοτεί, συνεχίζει ο Tepper.

Ποια είναι τα ερεθίσματα;

Τα ερεθίσματα της ημικρανίας είναι διαφορετικά για τον καθένα, επομένως ο Petrarca συνιστά να κρατάτε ένα ημερολόγιο για το πότε εμφανίζονται κρίσεις, ώστε να μπορείτε να παρακολουθείτε ποιοι παράγοντες μπορεί να σχετίζονται.

Οι άνθρωποι συνήθως αρχίζουν να εμφανίζουν ημικρανίες μετά την εφηβεία, αλλά μπορεί να εμφανιστούν σε μικρότερα παιδιά με μορφές όπως κολικοί, ναυτία και ζάλη, είπε ο Godley.

Για πολλές γυναίκες, οι κρίσεις ημικρανίας τείνουν να συμβαδίζουν με τις φάσεις του εμμηνορροϊκού κύκλου καθώς αλλάζουν τα επίπεδα οιστρογόνων, είπε ο Petrarca. Αλλά μπορούν επίσης να προκληθούν από τις καιρικές αλλαγές, το στρες, τις διαταραχές του ύπνου, την παράλειψη γευμάτων, την αφυδάτωση και το αλκοόλ, πρόσθεσε.

Δυστυχώς, τόσο η σοκολάτα όσο και το κρασί μπορούν να αποτελέσουν ένα μεγάλο έναυσμα, είπε ο Petrarca. Αλλά κάθε άτομο που υποφέρει από ημικρανίες θα έχει τα δικά του ερεθίσματα.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Όταν οι άνθρωποι σκέφτονται τις ημικρανίες, συχνά σκέφτονται τον πόνο στο κεφάλι. Αλλά πολλοί άνθρωποι βιώνουν πολλά περισσότερα συμπτώματα από αυτό.

Περίπου το ένα τρίτο των ανθρώπων θα βιώσουν μια αύρα που οδηγεί στην ημικρανία τους, η οποία είναι «μια προσωρινή διαταραχή της αντίληψης που διαρκεί από πέντε λεπτά έως μία ώρα», είπε ο Petrarca.

Αυτό μπορεί να μοιάζει με θολή όραση, θέαση κηλίδων, μούδιασμα στα άκρα ή αλλαγές στην ομιλία, πρόσθεσε.

Ο κατάλογος των πιθανών συμπτωμάτων που συνοδεύουν την ημικρανία είναι μακρύς, αλλά περιλαμβάνει: ζάλη, ίλιγγο, εγκεφαλική ομίχλη, εμβοές, αλλαγές διάθεσης, χασμουρητό, πόνο στον αυχένα και λαχτάρα για φαγητό, είπε ο Petrarca.

«Νομίζω ότι πέρα από τον πόνο στο κεφάλι, ξέρετε ότι υπάρχουν πολλά, πολλά άλλα συμπτώματα που συνοδεύονται επίσης με μια κρίση ημικρανίας», λέει.

Και ορισμένα από τα συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένης της εξάντλησης, μπορεί να συμβούν πριν από την ημικρανία, μετά από αυτήν ή ενδιάμεσα από τις κρίσεις, πρόσθεσε ο Tepper.

Τι μπορείτε να κάνετε για αυτές;

Υπάρχουν πολλά φάρμακα που μπορείτε να συζητήσετε με το γιατρό σας για να αντιμετωπίσετε τις κρίσεις ημικρανίας ή να τις αποτρέψετε από το να συμβούν, αλλά είναι σημαντικό να βρείτε έναν γιατρό που να κατανοεί αυτές τις καταστάσεις ημικρανίας, είπε ο Godley.

Επειδή οι επαγγελματίες γιατροί που είναι εξειδικευμένοι στη θεραπεία της ημικρανίας δεν είναι πολλοί, ίσως χρειαστεί να επιμείνετε μέχρι να λάβετε διάγνωση και αποτελεσματική θεραπεία, είπε ο Petrarca.

Όταν πλέον γνωρίζεις την αγωγή που θα ακολουθήσεις, να την έχετε έτοιμη ανά πάσα στιγμή και προσπαθήστε να τη λαμβάνετε αμέσως μόλις αρχίσετε να έχετε συμπτώματα αντί να περιμένετε για αργότερα, πρόσθεσε.

«Είναι πολύ δύσκολο να τη σταματήσεις αν ξεκινήσει», λέει ο γιατρός.

Αλλά η φαρμακευτική αγωγή δεν είναι ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης των διαταραχών της ημικρανίας. Ένα από τα πρώτα πράγματα που μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος είναι να προχωρήσει σε αλλαγές στον τρόπο ζωής του, προτείνει ο Petrarca.

Η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία είναι συχνά χρήσιμη για να βοηθήσει στη διαχείριση του στρες που μπορεί να προκαλέσει κρίσεις ημικρανίας και η λήψη βιταμινών και συμπληρωμάτων, όπως το μαγνήσιο και η ριβοφλαβίνη, μπορεί να είναι αποτελεσματικά στη μείωση της συχνότητας των ημικρανιών, είπε.

Αλλά η εξοικείωση με όσα ενδιαφέρουν τη δική σας αποκλειστικά υγεία μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμα – παρακολουθήστε τις ημικρανίες σας, δημιουργήστε μια ρουτίνα ύπνου, να ασκείστε τακτικά, να τρώτε ισορροπημένα γεύματα, να διαχειρίζεστε το άγχος και να παραμένετε ενυδατωμένοι, συμπληρώνει ο Petrarca.

Διαβάστε επίσης

Έρευνα δείχνει ότι πολύ περισσότερα συμπτώματα απ’ όσα νομίζατε μέχρι σήμερα μπορεί να συνδέονται με την ημικρανία σας

Ο ψηφιακός πνευμονολόγος είναι γεγονός – Αvatar πνευμονολόγου απαντά στα ερωτήμάτά μας

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.