Οι επιστήμονες υποκλίνονται στη θεραπευτική δράση της κοτόσουπας

Θυμηθείτε λίγο. Αν έχετε εσείς ή κάποιος δικός σας νοσηλευτεί για ένα διάστημα, ποιο είναι το φαγητό που έχει την τιμητική του ανάμεσα στα γεύματα του νοσοκομείου; Η κοτόσουπα. Πετύχατε διάνα, αλλά τώρα πρέπει να δούμε τι δείχνουν οι μελέτες σε σχέση με αυτό το θέμα, αλλά και γιατί οι επιστήμονες υποκλίνονται στη θεραπευτική δράση της κοτόσουπας

Όταν αρρωσταίνουμε δεν καταβάλλεται μόνο το σώμα. Είμαστε και ψυχολογικά πιο ευάλωτοι. Πράμα που σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι πιο αδύναμο και άρα ασθενικό.

Σε μία φάση όμως που οι Έλληνες ειδικοί αναμένουν αύξηση των ιογενών λοιμώξεων και τα φάρμακα αναμένεται να γίνουν ακόμη πιο σπάνια το επόμενο διάστημα, τι επιλογές υπάρχουν για να αντιμετωπίσουμε τα συμπτώματα που προκαλούν οι ιοί του αναπνευστικού, όπως η γρίπη, ο κορονοϊός και ο RSV;

Σύμφωνα με επιστήμονες, η κοτόσουπα φιδέ είναι το καλύτερο…. φάρμακο  γι’ αυτές τις περιπτώσεις.

Οι ασθενείς, όμως, επειδή στις περισσότερες περιπτώσεις παίρνουν φάρμακα ή το στομάχι τους έχει ούτως ή άλλως έχει ευαισθησία λόγω γενικευμένης λοίμωξης, δεν μπορούν να καταναλώσουν «βαριά» υλικά, όπως είναι για παράδειγμα το αβγολέμονο που δένει την κοτόσουπα και τις δίνει γευστική ένταση και σώμα.

Κι έτσι, τα νερόβραστα πουλερικά όπως το κοτόπουλο και ό,τι άλλο σε υδατάνθρακα που γλιστράει καλύτερα στον λαιμό, όπως ο είναι φιδές, είναι ό,τι καλύτερο, όπως γράφουν ειδικοί στην επιστημονική επιθεώρηση Chest.

Μάλιστα, είναι τόσο θεραπευτική η δύναμη της κοτόσουπας, που πρόσφατα ειδικοί ανακάλυψαν ότι έχει προστατευτική δράση ακόμη και όταν τον πυρετό τον προκαλεί η ελονοσία.

Στην έρευνα συμμετείχαν 500.000 άτομα και έγινε από το Imperial College του Λονδίνου.

Οι ειδικοί εξέτασαν τέσσερις διαφορετικές σούπες, με βάση τα λαχανικά, το κρέας και το κοτόπουλο και όπως σημειώνουν στην επιστημονική επιθεώρηση Archives of Disease in Childhood, είχαν όλες σημαντική δράση.

Αυτό που δεν κατάφεραν στη συγκεκριμένη έρευνα να εντοπίσουν, είναι το συστατικό που μετατρέπει τη σούπα σε φάρμακο, καθώς όλες οι σούπες παρασκευάστηκαν με διαφορετικές πρώτες ύλες.

Σε άλλη έρευνα, όμως, που είχε γίνει το 2000, οι επιστήμονες επιχείρησαν να αποκαλύψουν τα συστατικά της κοτόσουπας που την κάνουν θεραπευτική.

«Η κοτόσουπα αναστέλλει τη μετανάστευση των ουδετερόφιλων κυττάρων», όπως γράφουν οι New York Times. Πρόκειται για τύπο λευκών αιμοσφαιρίων, που ο ρόλος τους είναι να μειώνουν τη φλεγμονή.

Και σε αυτήν την περίπτωση, όμως, όπως γράφει η επιστημονική επιθεώρηση Chest, η δραστική ουσία δεν εντοπίστηκε.

Προσθέστε μάραθο

Σε άλλες έρευνες έχει αποδειχθεί ότι ο μάραθος είναι από τα πιο δυνατά συστατικά που μπορεί να έχει μία σούπα, καθώς έχει ισχυρή δράση στην αντιμετώπιση του έντονο πόνου, όπως είναι οι πόνοι της περιόδου, οι κολικοί κ.ά.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα συστατικά του μιμούνται τη δράση των φυσικών οιστρογόνων, χωρίς και πάλι να το έχουν αποδείξει.

Για τον πόνο προτείνουν ως καλύτερη την καταλανική σούπα με κοτούλα ελευθέρας βοσκής, φτιαγμένη με ζωμό από την καρκάσα της (οστά), σκόρδο, κρεμμύδι και φυσικά μάραθο.

«Το σκόρδο παρεμπιπτόντως βοηθά να αντιμετωπιστούν αρκετές καταστάσεις, διότι έχει αποδεδειγμένα αντιφλεγμονώδη δράση, άρα είναι καλό για την αρθρίτιδα, την κατάθλιψη και φυσικά τις λοιμώξεις», αναφέρει ο Guardian.

Διαβάστε επίσης

Πόνος στο στήθος: Πώς θα καταλάβετε ότι κάτι σοβαρό συμβαίνει

Έκθεση ΕΟΔΥ: Δύο θάνατοι από γρίπη, 168 από COVID-19 την τελευταία εβδομάδα – Αυξάνεται η «Όρθρος»

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.