Νέα έρευνα: Κανένας φόβος για καρκίνο του μαστού από την εξωσωματική γονιμοποίηση

Ο φόβος εμφάνισης καρκίνου που βασανίζει εδώ και δεκαετίες πολλά υπογόνιμα ζευγάρια σε όλον τον κόσμο μπροστά στην προοπτική μιας εξωσωματικής, έφτασε η στιγμή να λάβει τέλος. Νέα μελέτη που παρουσιάστηκε το Σάββατο 13 Νοεμβρίου, από Έλληνες και ξένους επιστήμονες, στο Ηράκλειο Κρήτης, δείχνει ότι δεν υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στην εξωσωματική γονιμοποίηση και τον καρκίνο του μαστού.

Νέα, μεγάλη μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1,8 εκ. γυναικών από 15 χώρες έδειξε ότι οι θεραπείες γονιμότητας δεν αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Σύμφωνα με την έρευνα, τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται συνήθως για την απελευθέρωση ωαρίων δεν αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου.

Η ημερίδα και μια σπουδαία βράβευση

Όλα τα νέα δεδομένα παρουσιάστηκαν στη διάρκεια ημερίδας με πρωτοβουλία της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής σε συνεργασία με την Immune Recognition Ι.Κ.Ε. Spin – off Εταιρεία του Πανεπιστήμιου Κρήτης και του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένης Φυσιολογίας & Άσκησης στην Ιατρική, με τίτλο «Θεραπεία Υπογονιμότητας και Καρκίνος Μαστού: Μύθος & Πραγματικότητα», η οποία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2021 στο Ηράκλειο Κρήτης.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης αυτή, έλαβε χώρα η βράβευση του κ. Κύπρου Νικολαΐδη, “πατέρα” της αυχενικής διαφάνειας, Καθηγητή Εμβρυομητρικής Ιατρικής του King’s College του Λονδίνου, για την πολυετή και ανεκτίμητη προσφορά του στην επιστήμη και ιδιαιτέρως στο πεδίο της εμβρυϊκής ιατρικής.

Ένα τεράστιο δείγμα ασφαλείας

Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν σημαντικά επιστημονικά δεδομένα και πιο συγκεκριμένα μια μελέτη που διήρκησε 30 χρόνια και συμμετείχαν 1,8 εκατ. γυναίκες παγκοσμίως, οι οποίες έλαβαν θεραπεία γονιμότητας.

Οι ερευνητές από το King’s College του Λονδίνου διαπίστωσαν ότι τα φάρμακα γονιμότητας δεν αύξησαν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού σε γυναίκες που τα έλαβαν προκειμένου να τεκνοποιήσουν σε σύγκριση με γυναίκες που δεν υποβλήθηκαν σε αντίστοιχες θεραπείες.

Τα στοιχεία καταγράφονται στο έγκριτο περιοδικό Fertility Sterility του 2021, σε μια ανασκόπηση – μετανάλυση με τίτλο «Risk of breast cancer in women treated with ovarian stimulation drugs for infertility: a systematic review and meta-analysis».

Μέσα από ιατρικά δεδομένα αποδεικνύεται ότι οι γυναίκες που λαμβάνουν φαρμακευτική διέγερση προκειμένουνα προχωρήσουν σε εξωσωματική γονιμοποίηση δεν διατρέχουν κίνδυνο να εμφανίσουν στο μέλλον πρόβλημα με καρκίνο του μαστού.

Αυτό που η μελέτη θέλει να γίνει κατανοητό είναι πως τα υπογόνιμα ζευγάρια μπορούν να συνεχίσουν να επιδιώκουν την απόκτηση απογόνων χωρίς τον φόβο του καρκίνου του μαστού.

Θεραπείες γονιμότητας

Οι θεραπείες γονιμότητας μπορεί να περιλαμβάνουν τόσο τη χρήση φαρμάκων για την ενίσχυση της ωορρηξίας στον φυσικό κύκλο των γυναικών όσο και μια πιο περίπλοκη θεραπεία όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση με διέγερση του ωοθηκικού κύκλου της ασθενούς, τη λήψη ωαρίων από τις ωοθήκες, τη γονιμοποίησή τους με σπέρμα στο εργαστήριο και μετά τη μεταφορά του εμβρύου στη μήτρα για να αναπτυχθεί.

“Παρά το γεγονός ότι μια τεράστια μελέτη αποδεικνύει ότι η χρήση φαρμάκων δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα υγείας, η λύση δεν είναι πάντα η εξωσωματική. Χρειάζεται εξατομικευμένη προσέγγιση στο πρόβλημα κάθε ζευγαριού και η βοήθεια προς αυτό ώστε να πετύχει φυσική σύλληψη”, τόνισε ο Δρ Κωνσταντίνος Πάντος, Επιστημονικός Διευθυντής της Κλινικής ΓΕΝΕΣΙΣ ΑΘΗΝΩΝ αλλά και Γενικός Γραμματέας της Εθνικής Ιατρικής Εταιρίας Αναπαραγωγής.

Τι εξέτασαν οι μελέτες

Τα φάρμακα για την υπογονιμότητα χρησιμοποιούνται από τις αρχές της δεκαετίας του 1960. Τα φάρμακα αυτά που χρησιμοποιούνται για διέγερση των ωοθηκών αυξάνουν την παραγωγή οιστρογόνων και μπορούν να δράσουν στα κύτταρα του μαστού. Όλα τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε ανησυχία ότι αυτή η διαδικασία θα μπορούσε να μετατρέψει τα κύτταρα σε καρκινικά, γεγονός που οδήγησε σε αβεβαιότητα αναφορικά με τη λήψη φαρμάκων, αλλά και τους κύκλους εξωσωματικών που πραγματοποιεί μια γυναίκα θεωρώντας τα υπεύθυνα για καρκίνο του μαστού.

Η ανασκόπηση εξέτασε μελέτες από το 1990 έως τον Ιανουάριο του 2020. Γυναίκες όλων των αναπαραγωγικών ηλικιών συμπεριλήφθηκαν σε αυτή τη μελέτη και παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο 27 χρόνια μετά τη θεραπεία γονιμότητας. «Οι ερευνητές δεν βρήκαν σημαντική αύξηση του κινδύνου για τις γυναίκες που εκτέθηκαν σε θεραπεία σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν υποβλήθηκαν σε θεραπεία και τις γυναίκες που δεν υποβλήθηκαν σε θεραπεία ενώ ήταν υπογόνιμες.

Μια συναισθηματική εμπειρία

“Η θεραπεία γονιμότητας μπορεί να είναι μια συναισθηματική εμπειρία. Οι ασθενείς συχνά μας ρωτούν εάν η λήψη φαρμάκων που διεγείρουν τις ωοθήκες θα τους βάλει σε αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνους, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού. Για να απαντήσουμε σε αυτό το σημαντικό κλινικό ερώτημα, πραγματοποιήσαμε αυτήν την ανασκόπηση που αναφέρει δεδομένα από σχεδόν 2 εκατομμύρια ανθρώπους”, λέει ο συγγραφέας της μελέτης Δρ Γιουσούφ Μπιμπιτζάν από το Βασιλικό Κολέγιο του Λονδίνου.

“Γυναίκες οι οποίες είναι κάτω των 50 ετών και κάνουν ορμονοθεραπεία είτε με οιστρογόνα είτε με προγεστερόνη για λόγους υπογονιμότητας είτε για λόγους πρόωρης εμμηνόπαυσης δεν πρέπει να έχουν καμία ανησυχία, καθώς οι έρευνες δείχνουνότι η χρήση τους δεν αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνο του μαστού”, υπογράμμισε ο Γυναικολόγος-Μαιευτήρας, Διευθυντής Γονιμότητας του King’s College, Ιπποκράτης Σαρρής.

Ελληνοκυπριακή Συνεργασία

Κατά τη διάρκεια της επιστημονικής ημερίδας, ο παγκοσμίου φήμης Κύπριος καθηγητής Εμβρυϊκής Ιατρικής στο Βασιλικό Κολέγιο του Λονδίνου, Δρ Κύπρος Νικολαΐδης -εφευρέτης της αυχενικής διαφάνειας, ανακοίνωσε τη συνεργασία του για πρώτη φορά με ελληνικό κέντρο αναπαραγωγικής ιατρικής.

«Με μεγάλη μου χαρά ανακοινώνω τη συνεργασία μου με τον κ. Κωνσταντίνο Πάντο και την Κλινική “Γένεσις” στην Ελλάδα. Από την επόμενη εβδομάδα ξεκινάμε κοινό πρόγραμμα για την πρόγνωση των προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν σε μια κύηση, πριν καν επιτευχθεί η κυοφορία», εξήγησε ο Δρ Νικολαΐδης.

Διαβάστε επίσης

Αν όχι τώρα, πότε; Πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση Σακχαρώδη Διαβήτη

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος κατά της επίταξης ιδιωτών γιατρών

Φούρνος μικροκυμάτων: Μήπως τον χρησιμοποιούμε με λάθος τρόπο;

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.