The Lancet: Οι μισοί ασθενείς με υπέρταση δεν παίρνουν φάρμακο

-

Η συμμόρφωση στη θεραπεία, το να παίρνει, δηλαδή, ο ασθενής τα φάρμακα για την πάθησή του όταν πρέπει και όπως πρέπει, είναι μείζον ζήτημα για την πορεία της εκάστοτε νόσου. Όμως νέα έρευνα, που δημοσίευσε το Lancet και χρηματοδοτήθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), έδειξε ότι οι μισοί και πλέον ασθενείς με υπέρταση δεν παίρνουν φάρμακο.

Αυτό έχει πολλές επιπτώσεις στην υγεία τους, καθώς καθίστανται επιρρεπείς σε καρδιαγγειακά νοσήματα.

“Η υπέρταση αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής, εγκεφαλικής και νεφρικής νόσου και είναι μια από τις σημαντικές αιτίες θανάτου και ασθενειών στον κόσμο”, υπογραμμίζει ο ΠΟΥ σε ανακοίνωση που εξέδωσε, μετά την δημοσίευση των αποτελεσμάτων της μελέτης.

Πάνω από 8,5 εκατομμύρια θάνατοι ετησίως στον κόσμο συνδέονται άμεσα με την υψηλή αρτηριακή πίεση. Η ανάληψη δράσης πάνω σε αυτήν την παράμετρο θα μπορούσε να επιτρέψει να μειωθεί κατά 20-25% ο αριθμός των καρδιακών προσβολών και κατά 35-40% αυτός των εγκεφαλικών επεισοδίων.

Αθόρυβη απειλή

Την εν λόγω μελέτη έκανε το Imperial College του Λονδίνου και φάνηκε ότι ο αριθμός των ανθρώπων, που πάσχει από υπέρταση, στον κόσμο διπλασιάστηκε σε 30 χρόνια, από τα 650 εκατομμύρια το 1990 σε 1,28 δισεκατομμύρια το 2019.

Η αύξηση αυτή συνδέεται σε πραγματικούς αριθμούς με την αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού και την γήρανσή του: αναλογικά η μερίδα των ανθρώπων, που πάσχουν από υπέρταση, άλλαξε λίγο σε 30 χρόνια (περίπου το ένα τρίτο του παγκόσμιου ενήλικου πληθυσμού).

Παράλληλα παρατηρείται μια μεταφορά από τις πλούσιες χώρες προς τις φτωχές: την ώρα που τα ποσοστά των ανθρώπων, που εμφανίζουν υπέρταση, μειώθηκαν στις χώρες με υψηλό εισόδημα, αυξήθηκαν ή έμειναν σταθερά σε πολλές χώρες με χαμηλό ή μέσο εισόδημα, ιδιαίτερα στην υποσαχάρια Αφρική, στην Ωκεανία ή σε ορισμένες χώρες της Ασίας.

Πολλοί δεν το γνωρίζουν

Υπολογίζεται ότι 580 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο έχουν υπέρταση χωρίς να το γνωρίζουν. Συνολικά περισσότεροι από τους μισούς δεν λαμβάνουν θεραπεία.

“Η υπέρταση είναι απλό να διαγνωστεί και να αντιμετωπιστεί με φάρμακα χαμηλού κόστους, είναι μια ήττα από άποψη δημόσιας υγείας ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι στον κόσμο εξακολουθούν να μην λαμβάνουν την θεραπεία που χρειάζονται”, σχολίασε ο κύριος συντάκτης της μελέτης, ο καθηγητής Ματζίντ Εζάτι.

Ο ΠΟΥ δημοσίευσε νέες συστάσεις για την καλύτερη διάγνωση και αντιμετώπιση της υπέρτασης. μεταξύ αυτών η αποφυγή του επιπλέον αλατιού, η διακοπή του καπνίσματος και η άσκηση.

Διαβάστε επίσης

Έρευνα ΙΕΛΚΑ: Άγνοια κινδύνου οι ανεμβολίαστοι, τι άλλαξε στα ψώνια

Θεοδωρίδου: Αναγκαίος ο εμβολιασμός των παιδιών έναντι της COVID-19

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.