Κακός γάμος: Σε σύμβουλο για θεραπεία, αλλιώς… τετέλεσται

Μπορεί ένας κακός γάμος να μας σκοτώσει; Κι όμως μπορεί, αν πιστέψουμε τα ευρήματα νέας επιστημονικής μελέτης, που έδειξε ότι ένας κακός γάμος βλάπτει την υγεία όσο και το… κάπνισμα!

Οι επιστήμονες ήταν σαφείς. Όποιος έχει έναν κακό γάμο, πρέπει να πάει σε σύμβουλο για θεραπεία, προκειμένου να επιλύσει όσα προβλήματα μπορεί, αλλιώς… τετέλεσται.

Οι άνδρες, που τσακώνονται με τις συζύγους τους, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν νέοι, προειδοποιούν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ. Μελέτησαν δεδομένα υγείας και θανάτου 32 χρόνων σε 10.000 άνδρες στο Ισραήλ, όλοι τους εργαζόμενοι στο δημόσιο, ως υπάλληλοι του κράτους.

Οι άνδρες, που συμμετείχαν, ήταν στα 40 τους τη δεκαετία του 1960, οπότε ξεκίνησε η συλλογή των επιστημονικών δεδομένων. Όσοι παντρεύτηκαν, κλήθηκαν να αξιολογήσουν τον γάμο τους σε κλίμακα από το 1 έως το 4. Το 1 ήταν πολύ ικανοποιημένοι με τον γάμο τους και το 4 δυσαρεστημένοι.

Το να είναι κάποιος δυσαρεστημένος με τον γάμο του, ή το να τον αντιλαμβάνεται ως κακό, αυξάνει την επικινδυνότητα να χάσει τη ζωή του από εγκεφαλοαγγειακές παθήσεις, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο, ανεύρυσμα ή φραγμένες αρτηρίες, με τον ίδιο ρυθμό, μάλιστα, με το κάπνισμα και με την έλλειψη σωματικής άσκησης.

Σύμβουλος γάμου ή… τετέλεσται

Οι άνδρες, που ήταν δυσαρεστημένοι με τον γάμο τους, είχαν 69,2% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από εγκεφαλικό επεισόδιο, από εκείνους που ήταν ευτυχισμένοι.

Κατά την εξέταση όλων των περιπτώσεων πρόωρου θανάτου μεταξύ των ανδρών, το ποσοστό θανάτου ήταν 19% υψηλότερο στους άνδρες, που δήλωσαν ότι ο γάμος τους δεν ήταν ικανοποιητικός.

Οι συγγραφείς της μελέτης λένε ότι οι υγειονομικές αρχές πρέπει να συστήνουν τη θεραπεία γάμου, ως έναν τρόπο βελτίωσης της υγείας των ανδρών, που θα τους βοηθήσει να ζουν περισσότερο.

“Η μελέτη μας δείχνει ότι η ποιότητα του γάμου και της οικογενειακής ζωής έχει επιπτώσεις στην υγεία και στο προσδόκιμο ζωής», δήλωσε ο βασικός συγγραφέας της μελέτης Dr Shahar Lev-Ari.

“Άνδρες, που ανέφεραν ότι αντιλήφθηκαν τον γάμο τους ως αποτυχημένο, πέθαναν νεότεροι από εκείνους, που βίωναν ευτυχισμένους γάμους”.

Ο κακός γάμος φέρνει εγκεφαλικά

Στη διάρκεια των 32 ετών παρακολούθησης, 5.736 εθελοντές πέθαναν, 595 από εγκεφαλικό.

Τα ποσοστά θνησιμότητας από εγκεφαλικά αυξήθηκαν κατά 69,2% από 40,6% στην λιγότερο ικανοποιημένη ομάδα.

Μια ανάλυση διαπίστωσε ότι το ποσοστό θνησιμότητας μεταξύ των νεότερων εθελοντών, ηλικίας κάτω των 50 ετών, στην λιγότερο ικανοποιημένη κατηγορία, ήταν κατά 39,4% υψηλότερο.

Μια λιγότερο δραματική αύξηση, της τάξης του 6,5%, παρατηρήθηκε σε ηλικιωμένους συμμετέχοντες στη μελέτη.

“Σε μεγαλύτερη ηλικία το χάσμα ανάμεσα στο ζευγάρι είναι μικρότερο, ίσως λόγω των διαδικασιών προσαρμογής που περνούν οι σύντροφοι με την πάροδο του χρόνου”, εξήγησε ο επικεφαλής της μελέτης.

Τα ευρήματα δημοσίευσε το επιστημονικό περιοδικό Journal of Clinical Medicine.

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.