Διεθνείς προσωπικότητες ζητούν εξαίρεση των εμβολίων του κορονοϊού από το δίκαιο της πνευματικής ιδιοκτησίας

Πάνω από εξήντα πρώην αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων καθώς και πάνω από 100 νομπελίστες, απευθύνουν έκκληση στον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, να υποστηρίξει την εξαίρεση των εμβολίων για τον νέο κορονοϊό από τους διεθνείς κανόνες για την πνευματική ιδιοκτησία.

Η εξαίρεση αυτή θα επέτρεπε να αυξηθούν θεαματικά οι παραγωγικές δυνατότητες και να επιταχυνθεί η εμβολιαστική κάλυψη στις φτωχότερες χώρες, οι οποίες με τα σημερινά δεδομένα ενδέχεται να περιμένουν χρόνια για να καλύψουν επαρκώς τους πληθυσμούς τους.

Αυτα αναφέρουν σε επιστολή προς τον Αμερικανό πρόεδρο την οποία έδωσαν στη δημοσιότητα.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει δηλώσει πως κανένας μας δεν είναι ασφαλής ωσότου όλοι μας να είμαστε ασφαλείς, και τώρα, ενόψει G7, παρουσιάζεται μια ασύγκριτη ευκαιρία να διαδραματίσει τον ηγετικό ρόλο που μόνο οι ΗΠΑ μπορούν», επιχειρηματολόγησε ο Γκόρντον Μπράουν, ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Επίσημη πρόταση 

Η Νότια Αφρική και η Ινδία έχουν καταθέσει επίσημη πρόταση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, με την οποία ζητούν την προσωρινή εξαίρεση των εμβολίων για τον νέο κορονοϊό και των θεραπειών για τη νόσο Covid-19, από τους κανόνες για την πνευματική ιδιοκτησία.

Στο κείμενο τονίζεται πως, με τον τρέχοντα ρυθμό παραγωγής εμβολίων, οι περισσότερες φτωχές χώρες θα υποχρεωθούν να περιμένουν ως τουλάχιστον το 2024 προτού να είναι σε θέση να επιτύχουν μαζική ανοσοποίηση έναντι της COVID-19.

«Νέες μεταλλάξεις του ιού θα συνεχίσουν να στοιχίζουν ζωές και να πλήττουν τη διασυνδεδεμένη παγκόσμια οικονομία μας ωσότου οι πάντες, όλοι μας να έχουμε πρόσβαση σε ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο», δήλωσε ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς.

Ανάμεσα στους υπογράφοντες το κείμενο είναι ο Φρανσουά Ολάντ, η Μέρι Ρόμπινσον, ο Φερνάντου Ενρίκε Καρντόζου, ο Χουάν Μανουέλ Σάντος και η Έλεν Τζόνσον-Σίρλιφ,  αντίστοιχα οι πρώην πρόεδροι της Γαλλίας, της Ιρλανδίας, της Βραζιλίας, της Κολομβίας και της Λιβερίας – και η Έλεν Κλαρκ, πρώην πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας.

Την πρωτοβουλία για την επιστολή και τον συντονισμό της ανέλαβε η People’s Vaccine Alliance («Συμμαχία των Λαών για τα Εμβόλια»), στην οποία έχουν ενταχθεί πάνω από 50 οργανώσεις και οργανισμοί.

ΑΠΕ

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.