H σεμαγλουτίδη μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, σύμφωνα με νέα μελέτη

Πάνω από δέκα τύπους καρκίνου, που συνδέονται με την παχυσαρκία, μελέτησαν Αμερικανοί ερευνητές και βρήκαν ότι τα άτομα που έπαιρναν σεμαγλουτίδη είχαν μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν τους εξής τύπους καρκίνων: καρκίνο του οισοφάγου, του παχέος εντέρου, του ενδομητρίου, της χοληδόχου κύστης, των νεφρών, του ήπατος, των ωοθηκών και του παγκρέατος, καθώς και μηνιγγίωμα (είναι ο πιο συχνός τύπος πρωτοπαθών όγκων εγκεφάλου) και πολλαπλό μυέλωμα.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA, αναφέρει ότι η χρήση φαρμάκων που έχουν τη δραστική ουσία σεμαγλουτίδη, όπως είναι το Ozempic και το Wegovy, φάρμακα τα οποία συνταγογραφούνται από τους γιατρούς για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2, αλλά χρησιμοποιούνται ευρέως με καταχρηστική συνταγογράφηση και έχουν γίνει πασίγνωστα, καθώς προκαλούν μεγάλη απώλεια βάρους, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης των ως άνω τύπων καρκίνων, οι οποίοι είναι γνωστό ότι σχετίζονται με την παχυσαρκία.

Διαπιστώσεις

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ιατρικά δεδομένα 1.651.452 ασθενών μέσα σε διάστημα 13 ετών, συγκρίνοντας ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 στους οποίους είχε συνταγογραφηθεί σεμαγλουτίδη, ινσουλίνη ή μετφορμίνη.

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 που λάμβαναν φάρμακα GLP-1 σε σύγκριση με αυτά που έπαιρναν ινσουλίνη είχαν:

  • 65% μειωμένο κίνδυνο καρκίνου της χοληδόχου κύστης,
  • 63% μειωμένο κίνδυνο για μηνιγγίωμα,
  • 59% μειωμένο κίνδυνο για καρκίνο του παγκρέατος
  • 53% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης ενός τύπου καρκίνου του ήπατος που ονομάζεται ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα,
  • 48% μειωμένο κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών,
  • 46% λιγότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου,
  • 41% μειωμένο κίνδυνο πολλαπλού μυελώματος,
  • 40% μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου,
  • 26% μικρότερο κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου,
  • 24% μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του νεφρού.

Σεμαγλουτίδη 

Η σεμαγλουτίδη είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται επί του παρόντος στη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 και της παχυσαρκίας. Πέρα από την αποτελεσματική ρύθμιση του διαβήτη, η σεμαγλουτίδη προσφέρει εξαιρετική προστατευτική δράση στην καρδιά και τα νεφρά του διαβητικού, τα οποία είναι ευάλωτα όργανα στις επιπλοκές του σακχαρώδους διαβήτη.

Διαβάστε επίσης 

Νέα μελέτη για τη σεμαγλουτίδη: Μειώνει τον κίνδυνο σοβαρών καρδιαγγειακών συμβαμάτων κατά 20%

ΕΟΔΥ: Οι 4 πυλώνες του εθνικού σχεδίου για λοιμώξεις και μικροβιακή αντοχή – Τι λένε οι ειδικοί

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.