Αλτσχάιμερ: Σημαντική ανακάλυψη οδηγεί σε νέα φάρμακα

Επιστήμονες από το Ηνωμένο Βασίλειο και το Βέλγιο πιστεύουν ότι βρήκαν πώς πεθαίνουν τα εγκεφαλικά κύτταρα στη νόσο Αλτσχάιμερ. Πρόκειται για κάτι που αποτελούσε μυστήριο και πηγή επιστημονικής συζήτησης για δεκαετίες.

Ειδικότερα, η ομάδα των επιστημόνων, συνδέει τις ανώμαλες πρωτεΐνες που συσσωρεύονται στον εγκέφαλο με τη «νεκρόπτωση» – μια μορφή κυτταρικής αυτοκτονίας. Τα ευρήματα έχουν χαρακτηριστεί ως «συναρπαστικά», καθώς δίνουν νέες ιδέες για τη θεραπεία της νόσου.

Αλτσχάιμερ: Τι αναφέρει η έρευνα

Οι επιστήμονες από το Κέντρο Άνοιας του Λονδίνου παρατήρησαν ότι δύο πρωτεΐνες συσσωρεύονταν κατά τρόπο ασυνήθιστο ανάμεσα στους νευρώνες του εγκεφάλου καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η συσσώρευση αυτή αλλάζει την εσωτερική χημεία των εγκεφαλικών κυττάρων, οδηγώντας στο φαινόμενο της «νεκρόπτωσης» που περιγράφεται ως «αυτοκτονία των εγκεφαλικών κυττάρων».

«Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό και ενδιαφέρον εύρημα», δήλωσε στο BBC ο ερευνητής καθηγητής Bart De Strooper, από το Ινστιτούτο Έρευνας Άνοιας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο καθηγητής De Strooper λέει ότι η ανακάλυψη ότι ο αποκλεισμός του μορίου MEG3 μπορεί να αναστείλει τον θάνατο των εγκεφαλικών κυττάρων θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια «εντελώς νέα γραμμή ανάπτυξης φαρμάκων».

Ανάπτυξη φαρμάκων

Σημειώνεται πως πρόσφατα σημειώθηκαν επιτυχίες στην ανάπτυξη φαρμάκων που αφαιρούν το αμυλοειδές από τον εγκέφαλο και σηματοδοτούν τις πρώτες θεραπείες για την επιβράδυνση της καταστροφής των εγκεφαλικών κυττάρων.

Ο Ντε Στούπερ λέει ότι η ανακάλυψη ότι το μπλοκάρισμα του μορίου MEG3 μπορεί να εμποδίσει τον θάνατο των εγκεφαλικών κυττάρων θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ”ολοκληρωμένη νέα γραμμή ανάπτυξης φαρμάκων”. Ωστόσο, απαιτείται πολυετής έρευνα.

Η καθηγήτρια, Τάρα Σπάιρες Τζόουνς από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και πρόεδρος της Βρετανικής Ένωσης Νευροεπιστημών σχολίασε πως το εύρημα είναι πολύ σημαντικό καθώς ”αντιμετωπίζει ένα από τα θεμελιώδη κενά στην έρευνα για το Αλτσχάιμερ… είναι συναρπαστικά αποτελέσματα και θα είναι σημαντικά για την εξέλιξη της έρευνας”.

Ωστόσο, τόνισε ότι ″χρειάζονται πολλά βήματα” προκειμένου να φτάσουμε στο σημείο τα ευρήματα αυτά να είναι αξιοποιήσιμα στην ανάπτυξη μίας αποτελεσματικής θεραπείας για τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Κυτταρικός θάνατος

Η δρ. Σούζαν Κόλχας από το Alzheimer’s Research του Ηνωμένου Βασιλείου είπε επίσης ότι τα ευρήματα ήταν ”συναρπαστικά”, αλλά ακόμα σε πρώιμο στάδιο. ”Αυτή η ανακάλυψη είναι σημαντική γιατί υποδεικνύει νέους μηχανισμούς κυτταρικού θανάτου στη νόσο του Αλτσχάιμερ που δεν είχαμε κατανοήσει μέχρι σήμερα και θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο για νέες θεραπείες για να επιβραδύνουν ή ακόμα και να σταματήσουν την εξέλιξη της νόσου στο μέλλον”.

Διαβάστε επίσης 

AIDS: Ένας στους 6 που ζει με τον ιό HIV στην Ευρώπη, δεν το γνωρίζει

Η «άγνωστη» Φωφώ, η νέα πλατφόρμα και ο Φιλίππου που μετράει μέρες

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.