Απαραίτητη η ετήσια μαστογραφία, για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Ο Οκτώβριος έχει καθιερωθεί διεθνώς ως μήνας ευαισθητοποίησης για αυτό το είδος καρκίνου που όταν εντοπίζεται στα πρώτα στάδια, μπορεί να αντιμετωπισθεί πλήρως.
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) συμμετέχει στον αγώνα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των γυναικών για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού.
Απαραίτητη η ετήσια μαστογραφία
Ο ΠΙΣ καλεί όλες τις γυναίκες να κάνουν ανελλιπώς και χωρίς καθυστέρηση ετησίως να κάνουν μαστογραφία. Σκοπός, να μειωθούν στο ελάχιστο τα περιστατικά καρκίνου του μαστού. Προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και ο ΕΟΠΥΥ με την εισαγωγή και νέων διαγνωστικών «όπλων».
Όλες οι γυναίκες θα πρέπει υποβάλλονται σε ετήσια μαστογραφία μετά τα 40 έτη. Αν έχουν επιβαρυμένη κληρονομικότητα αυτό πρέπει να γίνεται από νωρίτερα, όπως συστήνει ο εκάστοτε θεράπων ιατρός.
Η μαστογραφία σώζει τις γυναίκες από τον καρκίνο του μαστού
Η πανδημία δημιούργησε δυσμενείς συνθήκες στη πρόσβαση των πολιτών σε ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα και νοσηλευτήρια από τον φόβο επαφής με τον κορονοϊό.
Αν όμως, αμελούμε τις ετήσιες προληπτικές εξετάσεις που πρέπει αν γίνονται ανά φύλο και ηλικία σε ορισμένους χρόνους και με περιοδικότητα, θα οδηγηθούμε σε νέες «πανδημίες».
Στη χώρα μας, ο καρκίνος του μαστού είναι πρώτος σε συχνότητα εμφάνισης και δεύτερος ως αιτία θανάτου μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Ετησίως καταγράφονται περί τα 5.000 νέα περιστατικά που αντιστοιχούν στο 28% όλων των καρκίνων στις γυναίκες.
Το 85% των ασθενών παρουσιάζει επιβίωση άνω της 5ετίας με το γεγονός αυτό να οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην έγκαιρη διάγνωση.
Διαβάστε επίσης
Θάνος Πλεύρης: Περιμένουμε το επόμενο κύμα επιδημίας
Από την πιπεριά και την ανακάλυψη νέων αισθητήρων στο δέρμα στο Νόμπελ Ιατρικής 2021