Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την διαπυητική ιδρωταδενίτιδα (ΔΙ). Πρόκειται για μια χρόνια, φλεγμονώδη πάθηση του δέρματος, που επηρεάζει περίπου 1 στους 100 ανθρώπους παγκοσμίως.
Με κεντρικό μήνυμα «Μπορεί να σου πάρει καιρό να το πεις, ας μη σου πάρει καιρό να μιλήσεις για αυτό», η εκστρατεία πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Συλλόγου Ασθενών «Αλκή», με στόχο την ενημέρωση, την έγκαιρη διάγνωση και τη μείωση του στίγματος γύρω από τη νόσο.
Διαπυητική Ιδρωταδενίτιδα: Νέα εκστρατεία ενημέρωσης
Το κεντρικό μήνυμα της καμπάνιας αξιοποιεί τη «δυσκολία» προφοράς της ίδιας της λέξης, για να αναδείξει με τρόπο άμεσο και ανθρώπινο την ανάγκη ενημέρωσης και έγκαιρης δράσης.
Τα social media λειτουργούν ως βασικό επικοινωνιακό όχημα, με στόχο την προσέγγιση κυρίως των νεότερων ηλικιακών ομάδων, που επηρεάζονται συχνότερα από τη νόσο. Μέσα από ειδικό περιεχόμενο και τη δημιουργία του σχετικού λογαριασμού στο Instagram, η εκστρατεία επιδιώκει να ενημερώσει υπεύθυνα και να ενθαρρύνει τους ασθενείς να μιλήσουν με τον/την δερματολόγοτους χωρίς καθυστέρηση.
Η διαπυητική ιδρωταδενίτιδα συχνά παραγνωρίζεται ή καθυστερεί να διαγνωστεί, καθώς τα συμπτώματά της μπορεί να συγχέονται με ακμή, κύστεις ή αποστήματα.
Επιβαρύνει την ψυχολογία
Η νόσος μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την καθημερινότητα και την ψυχική υγεία των ασθενών. Σύμφωνα με έρευνες, έως και το 33% των ανθρώπων με ΔΙ δεν παρακολουθείται από κανέναν γιατρό.
Η έγκαιρη διάγνωση και η συστηματική ιατρική παρακολούθηση αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για τη διαχείριση της νόσου και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.
Η Σοφία Ορφανίδου, πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών «Αλκή», ανέφερε σχετικά: «Η διαπυητική ιδρωταδενίτιδα είναι μια απαιτητική νόσος, που επηρεάζει σε βάθος την καθημερινότητα και την ψυχική υγεία των ασθενών.
Ο Σύλλογός μας δημιουργήθηκε, για να αποτελεί έναν σταθερό πυλώνα υποστήριξης, ενημέρωσης και υπεράσπισης, προσφέροντας σε κάθε άνθρωπο που ζει με τη νόσο ένα δίκτυο κατανόησης, αλληλεγγύης και πρακτικής βοήθειας».
Η Άννα Παπακοσμοπούλου, Head of Communications & Patient Advocacy της Novartis Hellas, που “τρέχει” τη συγκεκριμένη εκστρατεία, δήλωσε:
«Ακολουθώντας πιστά την αποστολή μας, να βοηθάμε τους ανθρώπους να ζουν περισσότερο και καλύτερα, στόχος μας είναι να προτρέψουμε όσους ζουν με ΔΙ να ενημερωθούν, να μην απομονώνονται και να συζητούν με τον γιατρό τους.
Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να είναι καθοριστική για τη διαχείριση της νόσου και την καθημερινότητά τους».
Η πρωτοβουλία στοχεύει να κάνει τη νόσο πιο αναγνωρίσιμη και να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να μιλήσουν ανοιχτά για τα συμπτώματά τους.
Δείτε επίσης
ΙΣΑ, Αντικαρκινική Εταιρεία και Smoke Free Greece ενώνουν δυνάμεις κατά του καπνίσματος
ΑΜΚΕ Κλέων Τσέτης: Τρεις ακαδημαϊκές υποτροφίες στις Καρδιολογικές Κλινικές του ΕΚΠΑ το 2026


















