Επενδυτικό clawback: Αύξηση στα 200 εκατ. με νέα ΚΥΑ

Την έμπρακτη στήριξη της κυβέρνησης στην έρευνα και στην καινοτομία αποδεικνύει η νέα ΚΥΑ για το επενδυτικό clawback, με την οποία αυτό αυξάνεται στα 200 εκατ. ευρώ.

Τη νέα ΚΥΑ υπέγραψαν οι Υπουργοί Ανάπτυξης και Υγείας κ.κ. Τάκης Θεοδωρικάκος και Άδωνις Γεωργιάδης και ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς.

Σύμφωνα με την απόφαση αναμένεται να καλυφθούν και τα 40 αιτήματα που κατατέθηκαν από φαρμακευτικές εταιρείες και αφορούν σε συμψηφισμό επιστροφών με δαπάνες κλινικών μελετών, δαπάνες για Έρευνα & Ανάπτυξη ή επενδυτικές δαπάνες.

Επενδυτικό clawback: Αύξηση στα 200 εκατ.

Ειδικότερα, όπως επεσήμανε ο Υπουργός Ανάπτυξης πριν από λίγες μέρες από το βήμα του 23oυ Ετήσιου Συνεδρίου HealthWorld, 40 επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους μισού δισεκατομμυρίου ευρώ κατατέθηκαν από φαρμακευτικές εταιρείες, προκειμένου να αξιοποιήσουν το νόμο για το λεγόμενο επενδυτικό clawback.

Σύμφωνα με πληροφορίες κατατέθηκαν 13 επενδυτικά σχέδια για παραγωγικές επενδύσεις και άλλα 27 για επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη. Το αρχικό ποσό αφορούσε σε 230 εκατ. ευρώ, όμως φαίνεται να συμπεριελήφθησαν και επενδυτικά σχέδια, που είχαν απορριφθεί κατά την προηγούμενη αντίστοιχη διαδικασία για τα έτη 2022-2023.

Ο τρόπος κατανομής και οι εταιρείες που θα λάβουν το πράσινο φως για τους συμψηφισμούς αναμένεται να ξεκαθαρίσουν μέσα στον Οκτώβριο.

Η Δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης –Next Generation EU.

Η κατανομή των επενδύσεων

Η κατανομή των 150 εκατ. ευρώ ανά περιοχή, όπως προβλέπεται στην πρόσκληση της Γενικής Γραμματείας, έχει ως εξής:

ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΝΑΠΤΥΓΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ: Ανατολική Μακεδονία & Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρος, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα: 40 εκατ. ευρώ.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΣΕ ΜΕΤΑΒΑΣΗ: Δυτική Μακεδονία, Ιόνια Νησιά, Πελοπόννησος, Βόρειο Αιγαίο, Κρήτη: 35 εκατ. ευρώ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΝΑΠΤΥΓΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ: Αττική: 70 εκατ. ευρώ,
Στερεά Ελλάδα: 5.000.000.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα μεγαλύτερα επενδυτικά σχέδια έχουν κατατεθεί από την ελληνική φαρμακοβιομηχανία.

Διαβάστε επίσης

Ο υπολειτουργικός ΟΔΙΠΥ, οι γκρίνιες για τα ιατροτεχνολογικά και ο πονοκέφαλος του Άρη

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.