Υπουργείο Υγείας: Συστάσεις για ατμοσφαιρική ρύπανση και αφρικανική σκόνη

Τις απαραίτητες συστάσεις για την προστασία της δημόσιας Υγείας, κάνει το Υπουργείο Υγείας, σε συνέχεια της σημερινής ενημέρωσης από το δίκτυο μετρήσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που αναφέρονται στην αφρικανική σκόνη.

Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προγνώσεις της ΕΜΥ και τις μέχρι τώρα καταγεγραμμένες συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων (ΑΣ10) στο δίκτυο των σταθμών μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης του λεκανοπεδίου Αθηνών που λειτουργεί το ΥΠΕΝ, εκτιμάται ότι οι μέσες ημερήσιες συγκεντρώσεις ΑΣ10 για σήμερα Τρίτη 2/07/2024 θα κυμανθούν σε μέτρια επίπεδα (51-75 μg/m3) κυρίως λόγω μεταφοράς σκόνης από τη Σαχάρα.

Συστάσεις  για ατμοσφαιρική ρύπανση και αφρικανική σκόνη

Για τους λόγους αυτούς το Υπουργείο Υγείας υπενθυμίζει την ΔΥΓ2/Γ.Π. οικ.3191/14.1.14 εγκύκλιο με συστάσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας ανάλογα με τις συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων (Α.Σ.10) ως ακολούθως:

  • Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου για 24ωρες συγκεντρώσεις Α.Σ.10 : 51-75 (μg/m3 )
  • Ενήλικες με αναπνευστικό πρόβλημα, ενήλικες καρδιοπαθείς και παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική άσκηση, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.

Ατμοσφαιρική ρύπανση και αφρικανική σκόνη

Αστάθεια θα παρουσιάσει ο καιρός από σήμερα (02/07/2024), με τις υψηλές θερμοκρασίας να επιμένουν για λίγο ακόμη και θα έρχονται τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στη Μακεδονία, στην Ήπειρο και στη Θεσσαλία. Παράλληλα θα είναι αυξημένες και οι συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης. Από την Τετάρτη θα αρχίσει και η πτώση της θερμοκρασίας η οποία αναμένεται να φτάσει έως και 9 βαθμούς.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της ΕΜΥ Θοδωρή Κολυδά, οι υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν για ακόμα ένα διήμερο, ενώ θα έχουμε και μεταφορά σκόνης από την Αφρική. Από την Τετάρτη η κατάσταση βελτιώνεται από πλευράς ποιότητας της ατμόσφαιρας , ενώ παράλληλα η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση που θα φανεί περισσότερο την Πέμπτη, λόγω και των φαινομένων που θα εκδηλωθούν στις περισσότερες περιοχές.

Από την πλευρά του ο μετεωρολόγος Σάκη Αρναούτογλου, αναφέρει σε ανάρτησή του την οποία συνοδεύει με διάγραμμα ότι έρχεται «βουτιά» της θερμοκρασίας στους 29 βαθμούς την Πέμπτη.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, ο καιρός αυτής της εβδομάδας θα έχει «τρία πρόσωπα», καθώς μετά τις υψηλές θερμοκρασίες της Δευτέρας και της Τρίτης έρχονται καταιγίδες και μπουρίνια με πολλούς κεραυνούς στην ηπειρωτική Ελλάδα. Την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή, ο καιρός αναμένεται να αλλάξει και πάλι με τη ζέστη να είναι υποφερτή, ηλιοφάνεια και αέρα.

Διαβάστε επίσης

Κ. Μητσοτάκης: Μετά το Λαϊκό, η ώρα του Υπουργείου Υγείας – Τι θα ζητήσει

Ενεργειακή αναβάθμιση 4 Κέντρων Υγείας σε Πελοποννήσο, Ήπερο και Δυτική Ελλάδα

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.