Γυναίκες στην Ογκολογία: Δωρεάν γονιδιακός έλεγχος για προδιάθεση καρκίνου μαστού

Νέο πρόγραμμα γονιδιακού ελέγχου για κληρονομική προδιάθεση καρκίνου μαστού, πραγματοποιούν οι Γυναίκες στην Ογκολογία W4O Hellas.

Η δυνατότητα για την υλοποίηση του προγράμματος είναι αποτέλεσμα δωρεών από υποστηρικτές (φαρμακευτικές, καλλιτέχνες, ιδιώτες, κ.λπ) που μας στηρίζουν σταθερά εδώ και χρόνια και κάνουν δυνατή την ουσιαστική αρωγή μας στους ογκολογικούς ασθενείς.

Σημειώνουμε ότι μέχρι τώρα, στα δέκα χρόνια λειτουργίας του δικτύου μας, οι Γυναίκες στην Ογκολογία έχουμε καταφέρει να πραγματοποιήσουμε δωρεάν γονιδιακούς ελέγχους καρκίνου του μαστού, σε περισσότερα από 500 άτομα, γυναίκες και άνδρες. Η νέα δωρεά μάς δίνει τη δυνατότητα να συνεχίσουμε από κοινού την προσφορά μας στην κοινωνία, παρέχοντας δωρεάν ένα πολύτιμο εργαλείο για ασθενείς και γιατρούς για την κληρονομική προδιάθεση καρκίνου του μαστού.

Η εξέταση θα λαμβάνει χώρα στα πιστοποιημένα εργαστήρια A-LAB, BioPath Innovations, και Genekor, και θα περιλαμβάνει ολόκληρο το panel γονιδίων κληρονομικότητας, σε γυναίκες και σε άντρες σε όλη την Ελλάδα, με διάγνωση καρκίνου μαστού που πληρούν τα κριτήρια.

Το πρόγραμμα W4O Hellas

Παρά το γεγονός ότι ο γονιδιακός έλεγχος έχει ενταχθεί στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα ιατρικής κοινότητας, συλλόγων και ασθενών, ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις που παραμένουν εκτός κριτηρίων του ΕΟΠΥΥ και σε αυτές τις περιπτώσεις στοχεύει το νέο πρόγραμμα γονιδιακών ελέγχων.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα καλύπτει ασθενείς (άντρες και γυναίκες) που πληρούν ένα από τα κάτωθι κριτήρια, ενώ οι κατηγορίες που άλλως καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ θα αφορούν μόνο σε ανασφάλιστες / ανασφάλιστους ασθενείς.

Κριτήρια ένταξης Comprehensive HBOC testing 

  • σε ηλικία 45 ετών ανεξαρτήτως οικογενειακού ιστορικού
  • διάγνωση καρκίνο του μαστού, ωοθηκών ή παγκρέατος ανεξαρτήτως ηλικίας σε τουλάχιστον δύο συγγενείς 1ου-3ου βαθμού από την ίδια οικογενειακή πλευρά
  • διάγνωση ανδρικού καρκίνου του μαστού σε 1ου-3ου βαθμού
  • Τουλάχιστον 1 συγγενής 1ου-3ου βαθμού με καρκίνο του μαστού πριν την ηλικία των 50 ετών
  • Τουλάχιστον 1 συγγενής 1ου-3ου βαθμού με καρκίνο ωοθηκών

Comprehensive HBOC testing προτείνεται για ασθενείς με διάγνωση δύο πρωτοπαθών όγκων του μαστού σε οποιαδήποτε ηλικία με την προϋπόθεση ότι ισχύει ένα από τα παρακάτω:

  • ο ένας εκ των δύο όγκων του μαστού να έχει διαγνωσθεί πριν την ηλικία των
    50 ετών
  • διάγνωση του ιδίου ατόμου με καρκίνο των ωοθηκών
  • διάγνωση καρκίνου του μαστού ενός τουλάχιστον συγγενή 1ου-3ου βαθμού
  • πριν την ηλικία των 50 ετών
  • διάγνωση με καρκίνο ωοθηκών ενός τουλάχιστον συγγενή 1ου-3ου βαθμού

Επιπρόσθετα, προτείνεται ο γονιδιακός έλεγχος στις ειδικές περιπτώσεις
όπου υπάρχει:

  • διάγνωση τριπλά αρνητικού καρκίνου του μαστού
  • διάγνωση ανδρικού καρκίνου του μαστού ανεξαρτήτως ηλικίας

Διαβάστε επίσης 

Αγαπηδάκη: Πρόγραμμα καταπολέμησης της παχυσαρκίας για ενήλικες με δωρεάν υπηρεσίες

Σπονδυλική Στήλη: Αντιμετώπιση παραμορφώσεων με χειρουργική πλοήγηση

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.