Ολομέλεια Αρείου Πάγου: Αντισυνταγματικές οι περικοπές των αποδοχών των νοσοκομειακών γιατρών

Αντισυνταγματικές κρίθηκαν από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου οι περικοπές των αποδοχών των νοσοκομειακών γιατρών από τον μνημονιακό νόμο 4472/2017, καθώς σύμφωνα με τους ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς προσκρούουν σε σειρά Συνταγματικών διατάξεων .

Οι γιατροί του ΕΣΥ δικαιώνονται για δεύτερη φορά την τελευταία διετία από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, ενώ ανάλογες αποφάσεις έχουν εκδοθεί από κατώτερα πολιτικά δικαστήρια καθώς και από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Συγκεκριμένα η Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου υπό την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα και με εισηγητή τον αρεοπαγίτη Αριστείδη Βαγγελάτο έκρινε ότι και την περίοδο 2017 έως 2022 οι διατάξεις βάσει των οποίων καταβάλλονταν οι μισθοί στους ιατρούς του ΕΣΥ ήταν αντισυνταγματικές και συνεπώς μη εφαρμοστέες.

Αντισυνταγματικές οι περικοπές των αποδοχών

Ειδικότερα, οι αρεοπαγίτες έκριναν ότι οι διατάξεις του επίμαχου νόμου, με τις οποίες καθορίστηκε αναδρομικά από 1.1.2017 ο βασικός μισθός, τα επιδόματα και τα ωρομίσθια εφημεριών των ιατρών του ΕΣΥ, στο πλαίσιο θεσμοθέτησης εξ υπαρχής νέου ειδικού μισθολογίου για τους γιατρούς, σε συνδυασμό, αντίκεινται στις αρχές της ιδιαίτερης μισθολογικής μεταχείρισης των ιατρών του ΕΣΥ (άρθρο 21 του Συντάγματος), της αναλογικότητας (άρθρο 25 του Συντάγματος) και της ισότητας στα δημόσια βάρη (άρθρο 4 του Συντάγματος) και, ως εκ τούτου, είναι ανίσχυρες.

Ο πληρεξούσιος δικηγόρος των γιατρών του Ε.Σ.Υ. Ιωάννης Τουτζιαράκης, επισημαίνει ότι

«Οι μισθολογικές πολιτικές για τους ιατρούς ΕΣΥ κρίνονται παράνομες από τα δικαστήρια, αλλά συνεχίζονται με νέα μορφή έως ότου εκδοθούν νέες δικαστικές αποφάσεις, εδώ και δέκα χρόνια. Μετά εκδίδεται νέος νόμος, με τα ίδια σφάλματα, ο οποίος εφαρμόζεται έως ότου κριθεί αντισυνταγματικός. Όμως, αυτή η τακτική έχει οδηγήσει στην μακροχρόνια παράνομη εφαρμογή αντισυνταγματικά μειωμένων αποδοχών των ιατρών Ε.Σ.Υ. με όλες τις παρενέργειες» .

«Οι νόμοι αυτοί δημιουργούν κίνητρα στους ιατρούς να αποχωρούν από το Ε.Σ.Υ., είτε για να εργαστούν ιδιωτικά σε νοσοκομεία εντός ή εκτός της χώρας, κάτι που αποτελεί πλέον τροχοπέδη για την ανάπτυξη υπηρεσιών υγείας στην χώρα μας», προσθέτει.

Διαβάστε επίσης

Φωτιά σε εργοστάσιο στην Κάτω Κηφισιά: Δεν υπάρχουν εγκλωβισμένοι, λέει η Μίνα Γκάγκα – Οδηγίες στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο

10 ερωτήσεις και απαντήσεις για τον κοκκύτη από την Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.