Ασθένειες που μεταδίδονται από κουνούπια απειλούν την Ευρώπη

Ασθένειες που μεταδίδονται μέσω των κουνουπιών γνωρίζουν τα τελευταία χρόνια σημαντική αύξηση σε ολόκληρο τον κόσμο και ιδιαίτερα στην Ευρώπη, ενισχυόμενες από την παγκόσμια κλιματική αλλαγή, όπως προειδοποιούν επιστήμονες. Τα τελευταία στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) δείχνουν μια συνεχιζόμενη ανοδική τάση στον αριθμό των εισαγόμενων από ενδημικές χώρες κρουσμάτων δάγκειου πυρετού στην ΕΕ, καθώς και έναν αυξανόμενο αριθμό τοπικών κρουσμάτων λοιμώξεων από τον ιό του Δυτικού Νείλου και δάγκειου πυρετού.

«Η Ευρώπη βλέπει ήδη πώς η κλιματική αλλαγή δημιουργεί ευνοϊκότερες συνθήκες εξάπλωσης των χωροκατακτητικών κουνουπιών που προηγουμένως δεν είχαν επηρεαστεί και να μολύνουν περισσότερους ανθρώπους με ασθένειες όπως ο δάγκειος πυρετός. Τα αυξημένα διεθνή ταξίδια από χώρες που ενδημούν στον δάγκειο πυρετό θα αυξήσουν επίσης τον κίνδυνο εισαγόμενων κρουσμάτων, και αναπόφευκτα και τον κίνδυνο τοπικών κρουσμάτων» λέει η Andrea Ammon, διευθύντρια του ECDC και συμπληρώνει «τα μέτρα ατομικής προστασίας σε συνδυασμό με μέτρα ελέγχου των φορέων, η έγκαιρη ανίχνευση των κρουσμάτων, η έγκαιρη επιτήρηση, η περαιτέρω έρευνα και οι δραστηριότητες ευαισθητοποίησης είναι υψίστης σημασίας στις περιοχές της Ευρώπης που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο».

Ασθένειες που απειλούν την Ευρώπη 

Το 2023, αναφέρθηκαν 130 κρούσματα δάγκειου πυρετού στην ΕΕ, ενώ το 2022 αναφέρθηκαν 71 κρούσματα. Πρόκειται για σημαντική αύξηση σε σύγκριση με τη δεκαετή περίοδο 2010-2021, όπου ο συνολικός αριθμός των τοπικά επίκτητων κρουσμάτων ήταν 73 για όλη την περίοδο. Τα εισαγόμενα κρούσματα βρίσκονται επίσης σε άνοδο με 1 572 αναφερόμενα κρούσματα το 2022 και πάνω από 4 900 κρούσματα το 2023. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό εισαγόμενων κρουσμάτων δάγκειου πυρετού που έχει αναφερθεί από την έναρξη της επιτήρησης σε επίπεδο ΕΕ το 2008. Κατά τους πρώτους μήνες του 2024, αρκετές χώρες ανέφεραν σημαντική αύξηση του αριθμού των εισαγόμενων κρουσμάτων δάγκειου πυρετού, γεγονός που θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι οι αριθμοί το 2024 ενδέχεται να γίνουν ακόμη υψηλότεροι.

Όσον αφορά τον ιό του Δυτικού Νείλου, το 2023, οι χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ ανέφεραν 713 τοπικά αποκτηθέντα κρούσματα στον άνθρωπο σε 123 διαφορετικές περιοχές εννέα χωρών της ΕΕ. Είκοσι δύο από αυτές τις περιοχές αναφέρθηκαν ως τόποι μόλυνσης για πρώτη φορά το 2023- αναφέρθηκαν επίσης 67 θάνατοι. Ο αναφερόμενος αριθμός κρουσμάτων είναι χαμηλότερος από εκείνον του 2022, με 1 133 ανθρώπινα κρούσματα, αλλά ο αριθμός των προσβεβλημένων περιοχών είναι ο υψηλότερος από την κορύφωση του 2018, γεγονός που υποδηλώνει ευρεία γεωγραφική κυκλοφορία του ιού.

Ο ιός Aedes albopictus, γνωστός για τη μετάδοση των ιών του δάγκειου πυρετού, του chikungunya και του Zika, εξαπλώνεται βορειότερα, ανατολικότερα και δυτικότερα στην Ευρώπη και πλέον έχει αυτοσυντηρούμενους πληθυσμούς σε 13 χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ, και εγκαταστάθηκε πρόσφατα στην Κύπρο. Το ενδεχόμενο εγκατάστασής του σε άλλα μέρη της Ευρώπης είναι ανησυχητικό λόγω της σημαντικής ικανότητάς του να μεταδίδει παθογόνους παράγοντες και της προτίμησής του να δαγκώνει ανθρώπους. Το κουνούπι Culex pipiens, υπεύθυνο για τη διάδοση του ιού του Δυτικού Νείλου, είναι ενδημικό της Ευρώπης και υπάρχει σε όλη την ΕΕ.

Διαβάστε επίσης 

Μολυσμένα τρόφιμα: Ποιες ασθένειες μεταδίδουν

Καύσωνας: Ποια είναι τα μέτρα προστασίας και πώς αντιμετωπίζονται οι παθολογικές καταστάσεις

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.