Παγώνη για έξαρση κοκκύτη: «Υπάρχει πρόβλημα, εμβολιαστείτε»

«Καμπανάκι» για την έξαρση των κρουσμάτων κοκκύτη στην Ελλάδα, έκρουσαν οι υγειονομικές αρχές, καθώς από την έναρξη του έτους έχουν δηλωθεί 230 κρούσματα.

Παγώνη για κοκκύτη: «Όντως υπάρχει πρόβλημα»

«Όντως υπάρχει πρόβλημα και σωστά ο ΕΟΔΥ έκανε τις ανακοινώσεις, γιατί πέρυσι ακριβώς την ίδια εποχή, το πρώτο 5μηνο, είχαμε 9 κρούσματα και φέτος έχουμε 230», λέει, μιλώντας στο Mega, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

«Όλο αυτό το διάστημα ξεφύγαμε από τους εμβολιασμούς, θέλουμε να τους ξεχάσουμε, τους έχουμε αφήσει στην άκρη, αυτή είναι η πραγματικότητα. Αυτό που φοβόμαστε στην ιστορία του κοκκύτη, εκτός του ότι έχει τον πυρετό και αυτόν τον βασανιστικό βήχα, ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά, είναι οι επιπλοκές του: η πνευμονία, η εγκεφαλίτιδα και οι σπασμοί που κάνουν τα μωρά. Γι’ αυτό υπάρχουν τα δύο εμβόλια, πρέπει να τα κάνουν πριν τους δύο μήνες και μετά 7 ετών».

Τραγική η κλινική εικόνα ασθενών με κοκκύτη

«Η κλινική εικόνα ενός ασθενούς με τον κοκκύτη είναι τραγική. Δεν μπορεί να πάρει ανάσα, δεν μπορεί να σταθεί το μωρό, και τα περισσότερα μωρά αναγκάζονται και τα πάνε στα νοσοκομεία. Ο βήχας δημιουργεί εμετό στα μικρά μωρά και μια κατάσταση που δεν μπορείς να τα κρατήσεις στο σπίτι», συμπληρώνει η κα Παγώνη.

«Μπορεί να κρατήσει και τέσσερις εβδομάδες και παραπάνω. Είναι δύσκολος ο κοκκύτης. Κολλάει εύκολα, γι’ αυτό τα παιδιά όταν τα πάνε στο παιδιατρικό τα απομονώνουν. Για τα μικρά παιδιά είναι ό,τι χειρότερο», καταλήγει.

Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, από τα 209 επιβεβαιωμένα κρούσματατα με κοκκύτη, τα 133 εξ αυτών αφορούν σε άτομα άνω των 18 ετών, ενώ τα 58 (25,2%) αφορούν σε παιδιά άνω των 12 μηνών. 34 (14,8%) αφορούν βρέφη ηλικίας άνω των 2 μηνών, 2 από τα οποία κατέληξαν, ενώ τουλάχιστον 3 χρειάστηκαν νοσηλεία σε Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ) και σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Διαβάστε επίσης 

Ανησυχία για την έξαρση κοκκύτη στην Ευρώπη- 60.000 κρούσματα και 19 θάνατοι

Η Ιουλία και η νέα τήβεννος, τα μετεκλογικά σενάρια και το παιχνίδι των καθυστερήσεων

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.