Κοινή Ευρωπαϊκή Δράση impleMENTAL για την ψυχική υγεία

Με αξιοσημείωτη επιτυχία στέφθηκε το 5θήμερο συνέδριο για την ψυχική υγεία που πραγματοποιήθηκε από τον ΕΟΔΥ στις 13-17 Μαΐου 2024, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Κοινής Δράσης JA ImpleMENTAL. Το συνέδριο εναρμονίστηκε χρονικά με την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Ψυχικής Υγείας, η οποία φέτος επέλεξε το μήνυμα “Δυνατότεροι και Καλύτεροι Μαζί” («Stronger and Better Together») ενώ έθεσε ένα νέο σημείο αναφοράς για ανάλογες εκδηλώσεις στο μέλλον.

Και αυτό γιατί ανέδειξε την αξία ενός ολοκληρωμένου προγράμματος που συνδυάζει αποτελεσματικά την εκπαίδευση, την έρευνα, την ανταλλαγή γνώσεων και πληροφοριών, καθώς και τη δικτύωση και διασύνδεση των επαγγελματιών που οφείλουν να συνεργάζονται για την προαγωγή της ψυχικής υγείας.

Ο ΕΟΔΥ, μετά από σχετική ανάθεση από το Υπουργείο Υγείας, έχει αναλάβει το ρόλο του συντονιστή στην προαναφερόμενη Ευρωπαϊκή Κοινή Δράση, συντονίζοντας ένα εκτενές δίκτυο 180 ατόμων από 39 φορείς, οι οποίοι εργάζονται για την υλοποίηση άνω των 25 πιλοτικών εφαρμογών στις 21 χώρες που συμμετέχουν στη δράση. Η Κοινή Δράση εστιάζει στην υλοποίηση δύο καλών πρακτικών στον τομέα της ψυχικής Υγείας, εκείνων του Βελγίου («Μεταρρύθμιση του Συστήματος Ψυχικής Υγείας») και της Αυστρίας («Πρόληψη Αυτοκτονιών»).

Σύγχρονα μοντέλα διαχείρισης ψυχικά ασθενών

Στο συνέδριο έλαβαν μέρος συνολικά 102 συμμετέχοντες: Γιατροί, νοσηλευτές, ψυχολόγοι, λοιποί επαγγελματίες υγείας, peer experts και κοινωνιολόγοι σε Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων και Κοινοτικών Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας του ΕΣΥ και Αστικών Μη Κερδοσκοπικών Εταιριών Ψυχικής Υγείας (ΑΜΚΕ), καθώς και ψυχολόγοι και κοινωνιολόγοι των Δήμων, εκπρόσωποι συλλόγων ασθενών και οικογενειών, εκπρόσωποι του Υπουργείου Υγείας, της 1ης ΥΠΕ και του 5ου τομέα ψυχικής υγείας ενήλικων . Οι προαναφερόμενοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν εκτενώς για την Κοινή Δράση και την έως τώρα πρόοδο της πιλοτικής εφαρμογής των καλών πρακτικών. Επιπλέον, ενημερώθηκαν για τη συνολική υφιστάμενη κατάσταση στον τομέα της ψυχικής υγείας στη χώρα μας ενώ εκπαιδεύτηκαν από ξένους και Έλληνες εμπειρογνώμονες σχετικά με τα σύγχρονα μοντέλα διαχείρισης ψυχικά ασθενών σε επίπεδο κοινότητας.

Την έναρξη του συνεδρίου κήρυξε ο Πρόεδρος ΕΟΔΥ, Καθηγητής Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, ο οποίος επεσήμανε πως η ανταλλαγή καλών πρακτικών, όπως αυτή που επιδιώκεται στο πλαίσιο της Κοινής Δράσης impleMENTAL, είναι όχι μόνον χρήσιμη αλλά και ιδιαίτερα επίκαιρη για τη χώρα μας στην παρούσα φάση, καθώς επίκειται η μεταρρύθμιση του συστήματος υπηρεσιών ψυχικής υγείας.

Ο κ.Χατζηχριστοδούλου πρόσθεσε ότι η  αναγνώριση και η αντιμετώπιση των θεμάτων που αφορούν την ψυχική υγεία, εντός του ευρύτερου πλαισίου της δημόσιας υγείας, είναι ουσιώδους σημασίας για την προώθηση της ανθεκτικότητας και της ευημερίας των κοινωνιών, ενώ είναι παράγοντας που επηρεάζει και την επιτυχή απόκριση σε πανδημίες,  όπως η πρόσφατη πανδημία κορωνοϊού.

O Υφυπουργός Υγείας κ. Δημήτριος Βαρτζόπουλος αναφέρθηκε στην μεταρρυθμιστική προσπάθεια που συντελείται αυτήν την περίοδο στη χώρα μας:

«Στην χώρα μας βρισκόμαστε στην κορύφωση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας και σύντομα με ένα νέο νομοθέτημα, που θα εισέλθει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, θα εκσυγχρονίσουμε τον τρόπο οργάνωσης και διοίκησης του συστήματος υπηρεσιών ψυχικής υγείας με απώτερο σκοπό την πλήρη κάλυψη των αναγκών ψυχικής υγείας του πληθυσμού με την παράλληλη εξάλειψη του στίγματος».  Αναφερόμενος στην Κοινή Ευρωπαϊκή Δράση impleMENTAL, ο κ.Βαρτζόπουλος επεσήμανε ότι προσδοκά να τροφοδοτήσει με  «πολύτιμες πληροφορίες και παραστάσεις» τις ελληνικές προσπάθειες αλλά «και την περαιτέρω μεταρρύθμιση των εθνικών συστημάτων ψυχικής υγείας».

«Ζούμε σε έναν διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο, όπου οι διεθνείς κρίσεις, που απορρέουν από την οικονομική αστάθεια ή τις διεθνείς συρράξεις, οι υγειονομικές κρίσεις και η κλιματική αλλαγή δημιουργούν τις συνθήκες εκείνες που φέρνουν στο προσκήνιο την ψυχική υγεία» υπογράμμισε ο κ. Δημήτριος Παρασκευής, Καθηγητής Ιατρικής ΕΚΠΑ και μέλος ΔΣ ΕΟΔΥ, ο οποίος συμμετείχε στις διεργασίες του συνεδρίου.

«Η κοινότητα καλείται να αντιμετωπίσει συνεχή προβλήματα που αφορούν την καθημερινότητα και προκαλούν συνεχώς αυξανόμενο στρες και επιβαρύνουν την ψυχική υγεία» πρόσθεσε ο κ.Παρασκευής αναφερόμενος στους λόγους για τους οποίους η Κοινή Δράση impleMENTAL αναμένεται να αποβεί ιδιαίτερα επωφελής.

Διαβάστε επίσης

Εργασιομανία: Η διαταραχή που βλάπτει την ψυχική υγεία  

Έκθεση ΕΟΔΥ: 6 θάνατοι από κορονοϊο – Αύξηση στις νέες εισαγωγές

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.