Έρχεται διεύρυνση της λίστας των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων

Η διεύρυνση της λίστας των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) είναι υπό συζήτηση στο υπουργείο Υγείας, όπως τονίστηκε στην πρόσφατη ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης (ΕΦΕΧ).

Στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του ΕΦΕΧ και την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας παραβρέθηκαν θεσμικοί εκπρόσωποι τόσο από την Ευρώπη όσο και από την Ελλάδα και συγκεκριμένα η Ευρωβουλευτής κα Μαρία Σπυράκη, ο Πρόεδρος του ΕΟΦ και Καθηγητής Φαρμακολογίας κ. Ευάγγελος Μανωλόπουλος και ο ειδικός σύμβουλος του Υπουργού Υγείας κ. Χαράλαμπος Καραθάνος.

Ο Πρόεδρος του ΕΦΕΧ κ. Γρηγόρης Καρέλος, κατά την εισαγωγική του ομιλία, καλωσόρισε τους θεσμικούς εκπροσώπους, τα μέλη του Συνδέσμου, καθώς και τα δύο νέα μέλη του ΕΦΕΧ, την iPharma που εκπροσωπήθηκε από τον Γενικό Διευθυντή κ. Σπύρο Μπόκια και τη Lavipharm και τον Γενικό Διευθυντή Ελλάδας και COO κ. Παναγιώτη Γιαννουλέα.

Κατά τον χαιρετισμό της η κυρία Σπυράκη ενημέρωσε τα μέλη του ΕΦΕΧ για την εξέλιξη των πολλαπλών ευρωπαϊκών φακέλων που αφορούν την υγεία και κυρίως αυτόν που αφορά την αναθεώρηση της ευρωπαϊκής φαρμακευτικής νομοθεσίας.

Ο κ. Μανωλόπουλος επισήμανε τη σημασία της αυτοφροντίδας και των προϊόντων της στην καθημερινή ζωή του Έλληνα πολίτη και ότι ΕΟΦ και ΕΦΕΧ έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για την απλοποίηση των διαδικασιών switch στη λίστα ΜΗΣΥΦΑ.

Τέλος, ο κ. Καραθάνος με την ιδιότητά του ως σύμβουλος του Υπουργού Υγείας, αλλά και αυτή του φαρμακοποιού, αναγνώρισε την αξία που προσφέρει ο Κλάδος της Αυτοφροντίδας και διαβεβαίωσε ότι τα θέματα που συζητά ο ΕΦΕΧ σε θεσμικό επίπεδο με τις Αρχές Υγείας δεν θα μείνουν σε προκαταρκτικό επίπεδο δίνοντας έμφαση σε αυτό της διεύρυνσης της λίστας των ΜΗΣΥΦΑ.

Ο Πρόεδρος του ΕΦΕΧ κ. Γρηγόρης Καρέλος παρουσίασε τις δραστηριότητες που υλοποιήθηκαν το 2023, καθώς και τις δραστηριότητες που προγραμματίζονται για το 2024.

Μέσα στο 2023 ο ΕΦΕΧ σημείωσε πρόοδο σε όλους τους στρατηγικούς πυλώνες του, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν τις συζητήσεις με τις Αρχές Υγείας για τη διεύρυνση της λίστας ΜΗΣΥΦΑ, την έναρξη του εκπαιδευτικού προγράμματος για φαρμακοποιούς «Self-Care Academy», τη συνεργασία με το Συμβούλιο Ελέγχου Επικοινωνίας, τη μελέτη του ΙΟΒΕ για το αποτύπωμα της βιομηχανίας της αυτοφροντίδας στην Ελλάδα και τις θεσμικές παρεμβάσεις του ΕΦΕΧ σε τοπικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ειδική αναφορά έγινε από τον Αντιπρόεδρο κ. Ιάκωβο Μιχαλίτση στη σημαντική συμβολή των Μελών των Επιτροπών του ΕΦΕΧ, η υποστήριξη των οποίων εξασφάλισε την πρόοδο σε σημαντικά σχέδια του Συνδέσμου για το 2023.

Στην εκδήλωση βραβεύθηκε ο κ. Βασίλης Σερέτης για την επί εικοσιπέντε χρόνια συνεισφορά στον Σύνδεσμο ενώ ανακοινώθηκε η πρόθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΦΕΧ να τιμήσει τον πρώην Γενικό Διευθυντή του ΕΦΕΧ, τον αείμνηστο Γιώργο Δόκιο δίνοντας το όνομά του σε ένα ειδικό βραβείο που θα απονέμεται σε στελέχη marketing & management του Κλάδου.

Οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης έληξαν με την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.

Ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης

Ο Σύνδεσμος ΕΦΕΧ εκπροσωπεί τις φαρμακευτικές εταιρείες μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, συμπληρωμάτων διατροφής και ιατροτεχνολογικών προϊόντων αυτοφροντίδας στην Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης

Φόβος για τον οδοντίατρο – Τι έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια

Τελικά η μπύρα οδηγεί σε μπυροκοιλιά;

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.