Με αφορμή τη σημερινή Ημέρα Υγείας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ζητά έναν δικαιότερο και πιο υγιή κόσμο. Και απευθύνει έκκληση για επείγουσα δράση σε 5 τομείς.
Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί του ΠΟΥ, η πανδημία Covid-19 ανέδειξε ακόμη εντόνοτερα τις ανισότητες παγκοσμίως.
Ο κορονοϊός έχει οδηγήσει έως και 124 εκατομμύρια ανθρώπους σε συνθήκες ακραίας φτώχιας, ενώ έχει διευρύνει τις ανισότητες στην απασχόληση, με κύρια «θύματα» τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας πολύ περισσότερο από τους άνδρες.
Οι ανισότητες στους τομείς της οικονομίας και κοινωνίας έχουν άμεσο αντίκτυπο στον τομέα της Υγείας: Έτσι η θνησιμότητα στις ηλικίες κάτω των 5 ετών ειναι διπλάσια στα φτωχότερα νοικοκυριά σε σύγκριση με τα πλουσιότερα. Το προσδόκιμο ζωής στις χώρες χαμηλού εισόδηματος είναι κατά 16 ολόκληρα χρόνια χαμηλότερο από τις χώρες υψηλότερων εισοδημάτων. 9 στις 10 περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας καταγράφονται σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος…
«Έχει ζωτική σημασία οι κυβερνήσεις να επενδύσουν στην ενίσχυση των υπηρεσιών Υγείας και την άρση των εμποδίων πρόσβασης σε αυτές, ώστε περισσότεροι άνθρωποι να ζήσουν υγιή ζωή», τόνισε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας.
Πέντε τομείς επείγουσας δράσης
Ισότιμη πρόσβαση στα εργαλεία αντιμετώπισης της πανδημίας
Τα εμβόλια κατά της νόσου Covid-19 αναπτύχθηκαν σε χρόνο ρεκόρ. Τώρα το στοίχημα είναι να έχουν όλοι ισότιμη πρόσβαση σε αυτά. Το ίδιο ισχύει για τα διαγνωστικά εργαλεία όπως και για τις θεραπείες για τη νόσο και βέβαια για το πολύτιμο ιατρικό οξυγόνο, η παροχή του οποίου δεν είνα αυτονόητη για όλο τον πλανήτη.
Επένδυση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
Αυτή τη στιγμή, ο μισός πληθυσμός της Γης δεν έχει πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες Υγείας. Πάνω από 800 εκατομμύρια άνθρωποι ξοδεύουν τουλάχιστον 10% του εισοδήματός τους για την υγεία τους, ενώ οι δαπάνες υγείας οδηγούν στην ακραία φτώχια σχεδόν 100 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο!
Ο ΠΟΥ προειδοποιεί πως στην μετά Covid εποχή δεν πρέπει να επιτραπούν περικοπές στις δημόσιες δαπάνες Υγείας, οι οποίες θα δυσχαράνουν την πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας και θα μειώσουν την αποδοτικότητα των συστημάτων σε βάρος της ανάπτυξης.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι δημόσιες δαπάνες για την υγεία θα πρέπει να αυξηθούν κατά 1% του ΑΕΠ, με έμφαση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ). Έρευνες έχουν δείξει ότι τα συστήματα Υγείας με επίκεντρο την ΠΦΥ μπορούν να σώσουν 60 εκατομμύρια ζωές και να αυξήσουν το προσδόκιμο επιβίωσης κατά 3,7 χρόνια μέσα στην επόμενη δεκαετία.
Ο ΠΟΥ ζητά επίσης 10 εκατομμύρια επιπλέον θέσεις εργασίας στον τομέα Υγείας, μέχρι το 2030.
Προτεραιότητα στην Υγεία και την κοινωνική προστασία
Σε πολλές χώρες, οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίες είναι χειρότερες από τις υγειονομικές επιπτώσεις. Κάποιες χώρες ήδη λαμβάνουν μέτρα για την αντιμετώπιση αυτών των επιπτώσεων, ενώ άλλες δεν διαθέτουν τους απαραίτητους πόρους για να το επιτύχουν.
Υγιείς, ασφαλείς και χωρίς διακρίσεις γειτονιές
Ακόμη και σήμερα 80% του παγκόσμιου πληθυσμού αγροτικών περιοχών ζει σε συνθήκες ακραίας φτώχιας, χωρίς πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό. Επτά στους 10 ανθρώπους δεν έχουν πρόσβαση σε βασικές εγκαταστάσεις υγιεινής. Ο ΠΟΥ επισημαίνει πως αυτές οι συνθήκες πρέπει άμεσα να βελτιωθούν.
Ενίσχυση των πληροφοριακών συστημάτων Υγείας
Η επαρκής και συστηματική καταγραφή στατιστικών δεδομένων, βοηθά στην αναγνώριση και καλύτερη αντιμετώπιση των ανισοτήτων. Όμως μόνο οι μισές χώρες του κόσμου, συλλέγουν και αξιολογούν δεδομένα που αφορούν την πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας.
«Τώρα είναι η ώρα να δούμε την υγεία ως κινητήριο μοχλό ανάπτυξης. Δεν χρειάζεται να επιλέξουμε ανάμεσα στη βελτίωση της Δημόσιας Υγείας, την οικοδόμηση βιώσιμων κοινωνιών, τη διατήρηση της επισιτιστικής ασφάλειας, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την ανάπτυξη της οικονομίας. Όλα αυτά πηγαίνουν μαζί», τόνισε ο Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus.