Ποιο εμβόλιο πρέπει να γίνει πρώτο, του κορονοϊού ή της γρίπης;

Σε φάση υποχώρησης θα βρεθεί το πρώτο κύμα του κορονοϊού στη χώρα μας για φέτος τον χειμώνα, σύμφωνα με το μαθηματικό μοντέλο του Καθηγητή Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κρήτης, Νίκου Τζανάκη.

Κατά την εκτιμηση του καθηγητή «πλέον έχουμε αγγίξει την κορυφή και δεν αναμένεται περαιτέρω αυξητική τάση»,παρά την άνοδο που καταγράφεται στους δείκτες το τελευταίο διάστημα. Ο κ. Τζανάκης, μάλιστα, τονίζει πως η τάση αυτή είναι ήδη ορατή σε βασικούς δείκτες όπως είναι η συνταγογράφηση και οι νοσηλείες.

Μείωση στις συνταγογραφήσεις αντιικών φαρμάκων και στις εισαγωγές στα νοσοκομεία

«Από τις συνταγογραφήσεις αντιικών φαρμάκων και μόνο, τις τελευταίες μέρες, φαίνεται ότι υπάρχει σαφής κάμψη. Παράλληλα, μειούμενες βαίνουν και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, ενώ μετά από δυο με τρεις εβδομάδες θα πέσει και ο δείκτης των θανάτων. Όλα αυτά βεβαίως υπό το πρίσμα ότι δε θα εμφανιστεί κάποια νέα μετάλλαξη», τονίζει.

Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι ο κίνδυνος για την υγεία των πολιτών έχει παρέλθει. «Πρέπει να συνεχίσουμε να προσέχουμε τους επόμενους μήνες, ενώ δε θα πάψουν να υπάρχουν τοπικές εξάρσεις ανά την Ελλάδα», αναφέρει ο κ. Τζανάκης. «Εκεί που μια περιοχή περνάει στην κορύφωση της, μια άλλη μόλις ξεκινάει. Νομίζω ότι η Αθήνα αυτή τη στιγμή, η Αττική, είναι που θα έχει το μεγάλο βάρος. Ο ιός του κορονοϊου κυκλοφορεί, δεν έχει εποχικότητα, που σημαίνει ότι θα περάσουμε κατά πάσα πιθανότητα μαζί με τη γρίπη και τον αναπνευστικό ιό, έναν δύσκολο χειμώνα».

Πρώτα το εμβόλιο του κορονοϊού και μετά της γρίπης

Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας αναφερόμενος στο πως θα θωρακιστούμε, υπογραμμίζει ότι «θα πρέπει το εμβόλιο της γρίπης να γίνει προς τα μέσα Νοέμβρη ή τέλη Νοέμβρη για να μας προστατεύσει όλο το διάστημα που θα έχουμε την έξαρση της γρίπης. Αλλά μέχρι τότε θα πρέπει να έχουμε κάνει κατά τη γνώμη μου το εμβόλιο, το ανανεωμένο του κορωνοϊού σε ορισμένους ανθρώπους όπως ενδείκνυται, δηλαδή στους πάνω από 65 ετών, ιδιαίτερα σε αυτούς που έχουν συνοδά νοσήματα, και σε όποιους έχουν πολύ σοβαρά συνοδά νοσήματα ανεξαρτήτως ηλικίας. Συνεπώς, πρέπει σύντομα να το κάνουμε ώστε να παρέλθει ένα διάστημα δύο – τριών εβδομάδων για να μπορέσουμε να κάνουμε το εμβόλιο της γρίπης».

Καταλήγοντας ο κ. Τζανάκης, τονίζει ότι «ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι το συμβατικό εμβόλιο, εντός εισαγωγικών φτηνότερο, είναι εξόχως αποτελεσματικό και αυτό θα πρέπει να προτιμήσει, εκτός ειδικών περιπτώσεων που γιατρός θα συστήσει να εμβολιαστεί κάποιος με το ανοσοενισχυμένο εμβόλιο. Θεωρείται αυτονόητο ότι όλα τα εμβόλια, όπως όλα τα φάρμακα, θα πρέπει να συνταγογραφούνται».

Διαβάστε επίσης 

Υποπαραλλαγές κορονοϊού: Ένα πανδημικό κύμα με πολύ ήπια χαρακτηριστικά

Έκθεση ΕΟΔΥ: 57 θάνατοι από κορονοϊό και αύξηση νέων διασωληνώσεων – Σε χαμηλά επίπεδα η γρίπη

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.