Δυσαρέσκεια και γιατρών ΕΟΠΥΥ για τον Προσωπικό Γιατρό

Την έντονη αντίδραση των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, προκαλεί το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και κυρίως για τον τρόπο λειτουργίας του θεσμού του Προσωπικού Γιατρού.

Το Σχέδιο Νόμου που παρουσιάστηκε την περασμένη Παρασκευή από την αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη και έχει δοθεί στους αρμόδιους φορείς για διαβούλευση, χαρακτηρίζεται ως, μονοθεματική προσέγγιση των τελευταίων χρόνων της ΠΦΥ και  πλέον καθίσταται «ανειδίκευτη».

Η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ, στηλιτεύει την επιλογή του Υπουργείου Υγείας να δοθούν κίνητρα στους ανειδίκευτους παθολόγους την στιγμή που μεταχειρίζεται με αυτό τον τρόπο «τους έμπειρους ιατρούς της γειτονιάς που ήταν από τους μοναδικούς πυλώνες δημόσιας υγείας κατά την περίοδο των lockdowns».

Σύμφωνα με την ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ, 11 χρόνια μετά την ίδρυση του ΕΟΠΥΥ, οι συμβάσεις αυτές παραμένουν ίδιες παρά το γεγονός ότι έχουν σημειωθεί αποχωρήσεις, συνταξιοδοτήσεις και θάνατοι ιατρών «που έχουν αποδυναμώσει το δίκτυο, γεγονός ιδιαίτερα φανερό σε ακριτικές και απομονωμένες περιοχές».

Παρά τις κοινωνικο-οικονομικές αλλαγές των τελευταίων χρόνων, ακόμη και την αναβάθμιση της Ελληνικής οικονομίας μέσω της επενδυτικής βαθμίδας, η ένωση καυτηριάζει το γεγονός ότι υλοποιούνται «μνημονιακοί προϋπολογισμοί στην υγεία και ιδίως στην ΠΦΥ, όπου η μοναδική μισθολογική αναβάθμιση αφορά αποκλειστικά τους προσωπικούς παθολόγους και γενικούς ιατρούς, ενώ οι υπόλοιπες ειδικότητες της ΠΦΥ εξακολουθούν να αμείβονται με το απαξιωτικό 10€ ανά επίσκεψη».

Στην μισθολογική σχέση με τον οργανισμό δεν λαμβάνεται υπόψη η αύξηση των τιμών, σχολιάζεται χαρακτηριστικά ότι με τη « ενεργειακή κρίση και τις πληθωριστικές πιέσεις να έχουν ανεβάσει όλα τα κόστη λειτουργίας των ιατρείων (αυξήσεις βασικών τιμολογιων ενέργειας, ανάγκες για αναβάθμιση εξοπλισμού, ενοίκια, αυξήσεις βασικού μισθού προσωπικού ιατρείων κλπ)».

Η ίδια τύχη επιφυλάσσεται και για τον οικογενειακό παιδίατρο «ο οποίος δεν έχει τη δυνατότητα να εγγράψει τα άλλα παιδιά της ίδιας οικογένειας ή να κάνει νέες εγγραφές, καθώς το σύστημα δεν του το επιτρέπει». Η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ τονίζει πως είναι ανεπαρκής η παροχή παιδιατρικών υπηρεσιών Υγείας σε πολλούς νομούς της χώρας.

Εάν επιθυμεί η πολιτεία να ανακόψει το braindrain, με στόχο την ποιοτική αναβάθμιση του πρωτοβάθμιου συστήματος υγείας, θα πρέπει να θεσμοθετήσει:

  • την επαναφορά των αμοιβών των επισκέψεων του ιατρικού δυναμικού του ΕΟΠΥΥ στο κρατικό τιμολόγιο(του 2011)των 20€ ανά ασθενή,
  • την προκήρυξη των 800 συμβάσεων ειδικών ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ που είχαν προαναγγελθεί απο τον πρωθυπουργό στο παρελθόν με χαρτογράφηση των αναγκών ανά περιοχή και
  • την αναβάθμιση των προϋπολογισμών για την ΠΦΥ με άρση όλων των μνημονιακών περικοπών (clawback) και διαγραφή των ληστρικών καταλογισμών του.

Διαβάστε επίσης

Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκάριων: Ανοιχτή επιστολή στον Μ. Χρυσοχοϊδη για τις παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων

Σ. Κυριακίδου: Δράσεις για την αντιμετώπιση της έλλειψης φαρμάκων στα κράτη – μέλη

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.