Βακτήριο που «τρώει» σάρκες σε έξαρση στην Αυστραλία

Μια περίεργη νόσος τρομοκρατεί τους κατοίκους της νοτιοανατολικής Αυστραλίας.

Τα πρώτα σημάδια της μοιάζουν με ηλιακά εγκαύματα στο δέρμα, τα οποία εξελίσσονται σε επώδυνα έλκη που εκκρίνουν δύσοσμο υγρό και κάνουν τα άκρα να μοιάζουν σα να έχουν προσβληθεί από γάγγραινα.

Η πάθηση οφείλεται σε ένα βακτήριο που ονομάζεται Buruli το οποίο προκαλεί όλο και περισσότερες λοιμωξεις στην εν λόγω περιοχή. Οι γιατροί χορηγούν ισχυρή αντιβιοτική αγωγή – όπως αυτή που χρησιμοποιείται στη φυματίωση και τη λέπρα – για να καταπολεμήσουν τη λοίμωξη, που… τρώει τις σάρκες των ασθενών.

Πολλοί ασθενείς νοσηλεύονται για μεγάλο διάστημα, ενώ οι περισσοτέτροι χρειάζονται δερματικά μοσχεύματα για να επουλωθούν τα έλκη που προκαλεί το φονικό βακτήριο στο δέρμα τους.

Μυστήριο ο τρόπος εξάπλωσης

Η βακτηριακή λοίμωξη από Buruli έχει αναφερθεί σε 33 χώρες, ανάμεσά και αρκετές αφρικιανικές όπου η ελλιπής περίθλαψη έχει σαν αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς να ακρωτηριάζονται και να αποκτούν μόνιμη αναπηρία.

Στην Αυστραλια, το Buruli υπάρχει από τη δεκαετία του 1940. Η περιοχή που πλήττεται περισσότερο είναι η χερσόνησος Mornington στην πολιτεία της Βικτώρια. Κάθε χρόνο αναφέρονται πάνω από 180 περιστατικά λοίμωξης Buruli. Τον περασμένο Φεβρουάριο αναφέρθηκαν κρούσματα και στα προάστια της Μελβούρνης.

Οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα να αποκρυπτογραφήσουν τον τρόπο με τον οποίο εξαπλώνεται το βακτήριο και για ποιους λόγους ενδημεί στη συγκεκριμένη περιοχής Αυστραλίας που προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες.

Από τα πόσουμ στα κουνούπια και από τα κουνούπια στον άνθρωπο

Η επισκρατέστερη θεωρία υποστηρίζει πως – όπως και στην περίπτωση του κορονοϊού – το επικίνδυνο βακτήριο πέρασε στον άνθρωπο μέσω των ζώων.

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί θεωρούν ότι τα μαρσιποφόρα πόσουμ της Αστραλίας είναι φορείς του βακτηρίου το οποίο μεταδίδεται μέσω των περιττωμάτων στα κουνούπια και αυτά με τη σειρά τους μολύνουν τους ανθρώπους.

Το Mornington εφαρμόζει εντατικά προγράμματα καταπολέμησης κουνουπιών για να διαπιστωθεί αν με αυτό τον τρόπο θα μειωθούν τα περιστατικά λοίμωξης Buruli.

Οι επιστήμονες πραγματοποιούν πολλαπλές εργαστηριακές αναλύσεις, αναζητώντας τη λύση του μυστηρίου και κυρίως την οριστική θεραπεία για τη λοίμωξη.

New York Times

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.