ΙΣΘ: Η βία κατά των υγειονομικών και η ψυχική υγεία, στο επίκεντρο των εκδηλώσεων στη ΔΕΘ

Τρεις ενημερωτικές εκδηλώσεις, με θέματα «Βία κατά του Υγειονομικού Προσωπικού», «Ψυχική Υγεία – Εξαρτήσεις, Εθισμός στο Διαδίκτυο, Αλκοόλ, Ναρκωτικές Ουσίες» και «Δημογραφικό – Υπογεννητικότητα – Γήρανση του Πληθυσμού», περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της 87ης ΔΕΘ.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο περίπτερο του ΙΣΘ στη ΔΕΘ και στις 12, 14 και 15 Σεπτεμβρίου (16:30-17:30) και θα μεταδίδονται απευθείας μέσω διαδικτύου στην ιστοσελίδα του Ιατρικού Συλλόγου (www.isth.gr).

Ιδιαίτερο βάρος δίνει ο ΙΣΘ στην αναγκαιότητα των εμβολιασμών, η οποία, όπως επισημαίνει ο πρόεδρός του Νίκος Νίτσας, παραμένει κύριο μέρος του διαρκούς αγώνα του Ιατρικού Συλλόγου. «Η ιατρική κοινότητα επιβεβαιώνεται δυστυχώς και για τα εμβόλια και για το πόσιμο νερό. Αυτά τα δύο ήταν και είναι τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της επιστήμης» σημειώνει ο κ. Νίτσας.

Λόγω των δραματικών συνθηκών, τόσο σε Θράκη όσο και σε Θεσσαλία, φέτος δεν προγραμματίστηκαν εγκαίνια του περίπτερου του ΙΣΘ ή άλλες εκδηλώσεις «πανηγυρικού» χαρακτήρα. «Είμαστε υπερήφανοι που βρισκόμαστε εδώ για ακόμη μια χρονιά, προκειμένου να ενημερώσουμε έγκυρα και έγκαιρα τους συμπολίτες μας για όλα τα ζητήματα υγείας. Οι γιατροί θα είμαστε πάντα στην πρώτη γραμμή, είτε σε επιδημίες, είτε στα μεγάλα συγκοινωνιακά ατυχήματα, είτε σε φυσικές καταστροφές» τονίζει ο πρόεδρος Νίκος Νίτσας.

 Οι τρεις θεματικές εκδηλώσεις

Η εκδήλωση, με θέμα «Βία κατά του Υγειονομικού Προσωπικού», θα πραγματοποιηθεί στις 12 Σεπτεμβρίου, με τη συμμετοχή του ψυχιάτρου Δημήτριου Δανιήλ, της καθηγήτριας του ΑΠΘ, διευθύντριας του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας Λήδας Κοβάτση, του παιδοψυχιάτρου, διευθυντή της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του Ιπποκρατείου Βάιου Νταφούλη και του χειρουργού διευθυντή ΤΕΠ του Ιπποκρατείου Βασίλειου Ντούρου.

«Στη συγκεκριμένη συζήτηση θα τεθούν επί τάπητος τα προειδοποιητικά σημάδια ότι κάποιος ασθενής δυνητικά μπορεί να γίνει βίαιος, τι πρέπει να κάνουν οι εργαζόμενοι στην υγεία για να αποκλιμακώσουν τις όποιες αντιπαραθέσεις, τι συμβαίνει στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών με λεκτική ή σωματική βία, ποια είναι τα αίτια της έκρυθμης κατάστασης και γιατί να καταγγείλουν τα σχετικά συμβάντα οι γιατροί-θύματα και να μην δείξουν κατανόηση απέναντι στους ασθενείς ή σε συγγενείς που ενεργούν κάτω από συναισθηματική πίεση και φόρτιση υπό την απειλή της απώλειας ζωής» αναφέρει η παιδίατρος- νεογνολόγος- εντατικολόγος, διευθύντρια ΜΕΘ Παίδων Ιπποκρατείου, Γενική Γραμματέας Ιατρών ΕΣΥ και μέλος του ΔΣ του ΙΣΘ Ελπίς Χοχλιούρου.

Η εκδήλωση, με θέμα «Ψυχική Υγεία – Εξαρτήσεις, Εθισμός στο Διαδίκτυο, Αλκοόλ, Ναρκωτικές Ουσίες», θα πραγματοποιηθεί στις 14 Σεπτεμβρίου, με τη συμμετοχή της ψυχιάτρου Μαρίας Κισσοπούλου, του ψυχιάτρου – ψυχοθεραπευτή Παναγιώτη Παναγιωτίδη και του ψυχιάτρου παιδιών και εφήβων Κωνσταντίνου Σιώμου.

Όπως αναφέρει ο ψυχίατρος και αναπληρωτής γραμματέας του ΔΣ του ΙΣΘ Χρήστος Μπάκας, «συγκεκριμένη ενότητα στοχεύει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, εστιάζοντας στην απώλεια ελέγχου της χρήσης ή της συμπεριφοράς, στις επιβλαβείς συνέπειες στην υγεία, την προσωπική και κοινωνική ζωή του ανθρώπου, στις θεραπευτικές επιλογές και φυσικά στις μεθόδους πρόληψης των εξαρτήσεων».

Η εκδήλωση, με θέμα «Δημογραφικό – Υπογεννητικότητα – Γήρανση του Πληθυσμού», θα πραγματοποιηθεί στις 15 Σεπτεμβρίου, με ομιλητές τη διευθύντρια Ερευνών διαΝΕΟσις Φαίη Μακαντάση και τον ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας της επικείμενης μελέτης για το θέμα της Υγιούς και Ενεργούς Γήρανσης στην Ελλάδα Μιλτιάδη Νεκτάριο.

Όπως επισημαίνει η μαιευτήρας – γυναικολόγος Βιολέττα Βαΐτση, «τα τελευταία χρόνια ο πληθυσμός μειώνεται. Σήμερα οι οικογένειες γίνονται μικρότερες. Υπάρχει αναβολή τεκνοποίησης λόγω κοινωνικών, οικονομικών και επαγγελματικών συνθηκών. Στην Ελλάδα, δε, εμφανίζεται και ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά πρώτων γεννήσεων από μητέρες ηλικίας άνω των 40 στην Ευρώπη (5,3%).

Επίσης, από το 2010 και μετά μεγάλος αριθμός νέων έχει μεταναστεύσει προκειμένου να μπορέσει να εργασθεί. Η πολιτεία έχει ήδη πάρει κάποια μέτρα τα οποία φαίνεται ότι κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση. Δυστυχώς, όμως, έχει καθυστερήσει στη λήψη ολοκληρωμένου πακέτου. Πρέπει, λοιπόν, τάχιστα να αναληφθούν πρωτοβουλίες για να υλοποιηθούν προτάσεις όπως αυτές της “διαΝΕΟσις”, που θα παρουσιαστούν στη συζήτηση του ΙΣΘ, ο οποίος συμμετέχει ήδη στην εθνική προσπάθεια (προγραμματίζεται από τον σύλλογο σειρά ενημερωτικών δράσεων προς την κατεύθυνση των ευμενών επιπτώσεων της εγκυμοσύνης σε νεαρότερες ηλικίες)».

Διαβάστε επίσης

Φόβοι για τη δημόσια Υγεία: Ορατός κίνδυνος μολυσματικών ασθενειών μετά τις πλημμύρες στη Θεσσαλία

ΙΣΑ- Περιφέρεια Αττικής : Αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Θεσσαλία και κάλεσμα για συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.