Στο τέλος του μήνα τα νέα εμβόλια για την Κράκεν – Συνεδρίαση της Επιτροπής Εμβολιασμών

Τα νέα εμβόλια για την Κράκεν που έχει παραγγείλει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τα κράτη – μέλη της, αναμένεται να παραληφθούν στο τέλος Σεπτεμβρίου από το υπουργείο Υγείας.

Το εμβόλιο των Pfizer-BioNtech έχει επικαιροποιηθεί για την Κράκεν, την υποπαραλλαγή της Όμικρον XBB.1.5 και πρόσφατα εγκρίθηκε η χορήγησή του τόσο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), όσο και από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει η Pfizer το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό έναντι και της παραλλαγής «Eris», που εμφανίστηκε μέσα στο καλοκαίρι σε πολλά κράτη, όπως και στην Ελλάδα, και τείνει να γίνει η κυρίαρχη παραλλαγή παγκοσμίως.

Στο μεταξύ οδηγίες για το νέο εμβόλιο που καλύπτει την παραλλαγή ΧΒΒ.1.5 του κορωνοϊού, αναμένονται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, η οποία συνεδριάζει σήμερα Τρίτη.

Η Επιτροπή θα συζητήσει επίσης το θέμα της χορήγησης του πρώτου εμβολίου κατά του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV), αλλά και για το εμβόλιο της εποχικής γρίπης, με δεδομένο ότι το κοκτέιλ των ιών θα συνεχίσει να αποτελεί απειλή δημόσια υγείας το φθινόπωρο και τον χειμώνα.

Τα νέα εμβόλια για την Κράκεν

Σύμφωνα με τις συστάσεις των ειδικών του ΕΜΑ, τα νέα εμβόλια έναντι της COVID-19 μπορούν να χορηγηθούν σε μία δόση, σε ενήλικες και παιδιά ηλικίας από 6 μηνών.

Τα εμβόλια COVID-19 είναι προσαρμοσμένα έτσι ώστε να ταιριάζουν καλύτερα με τις κυκλοφορούσες παραλλαγές. Αυτό το εμβόλιο αναπτύχθηκε για να στοχεύει την υπο-παραλλαγή XBB της Όμικρον.

Η XBB.1.5, γνωστή και ως Κράκεν, είναι από τις πιο συχνά κυκλοφορούσες παραλλαγές στην Ελλάδα, με 38% επιβεβαιωμένα στελέχη, έναντι 39% της EG.5 (Eris).

Το επικαιροποιημένο εμβόλιο λειτουργεί όπως και τα αρχικά, αλλά περιέχει μόρια (mRNA) τα οποία στοχεύουν στην πρωτεΐνη ακίδας της υποπαραλλαγής Όμικρον XBB.1.5.

Η πρωτεΐνη ακίδας είναι μια πρωτεΐνη στην επιφάνεια του ιού, την οποία χρησιμοποιεί ο ιός για να εισέλθει στα κύτταρα του σώματος και συνήθως οι παραλλαγές του ιού έχουν μικρές διαφορές σε αυτή την πρωτείνη.

Διαβάστε επίσης

Θ. Ζαούτης στο HS: Οι περισσότερες ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις μπορούν να προληφθούν

ΕΟΔΥ: Έξαρση λοιμώξεων από σαλμονέλα – Πάνω από 480 κρούσματα στην Ελλάδα

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.