Επιτροπή Δημ. Υγείας: Στη θερμοπληξία δεν δίνουμε ποτέ νερό από το στόμα – Όχι στην παραλία ή τη βεράντα τα παιδιά 12 -5 μ.μ.

Σε έκτακτη ενημέρωση για την πρόληψη των επιπτώσεων του καύσωνα, προχώρησαν σήμερα επιστήμονες από την Επιτροπή Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας, δίνοντας σαφείς και κατανοητές οδηγίες τόσο για τον γενικό πληθυσμό, όσο και για τις ευπαθείς ομάδες.

Ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας (Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας) διευκρίνισε πως σε τέτοιες συνθήκες κινδυνεύουμε όλοι, αλλά κάποιοι περισσότερο, όπως έγκυες, μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι, άτομα με χρόνια προβλήματα, άτομα που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή, παχύσαρκοι, άτομα που εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους, άτομα που κάνουν αυξημένη χρήση αλκοόλ και τοξικών ουσιών.

Ο κ. Χ. Χατζηχριστοδούλου

Ο καθηγητής συνέστησε οι ηλικιωμένοι να μην κυκλοφορούν τις ώρες με υψηλές θερμοκρασίες. Χρειάζονται βοήθεια, πρέπει να λαμβάνουν επαρκείς ποσότητες υγρών, να βρίσκονται σε χώρους χωρίς υψηλές θερμοκρασίες και να μην μένουν μόνοι στο αυτοκίνητο.

Αποφεύγουμε τα βαριά και τα λιπαρά φαγητά, καθώς και το αλκοόλ. Τρώμε ελαφριά γεύματα και συχνά μικρά γεύματα, είπε ο κ. Χατζηχριστοδούλου απαντώντας σε ερώτηση του Healthstories.

Πρόσθεσε ακόμα ότι πρέπει να κρατάμε κλειστά τα παράθυρα, να περιορίσουμε τις μετακινήσεις που δεν χρειάζονται, να αποφύγουμε την άσκηση όπως και την έκθεση στον ήλιο.

Η κα. Βάνα Παπαευαγγέλου

Η Βάνα Παπαευαγγέλου, καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας (ΕΚΠΑ) μίλησε για τα νεογνά, τα παιδιά, τις έγκυες και τις λεχώνες.

Όπως είπε, τα παιδιά ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Τα παιδιά κάτω των 5 ετών έχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο αφυδάτωσης. Η σύσταση είναι να παραμένουν στο σπίτι από τις 12 το μεσημέρι έως τις 5 το απόγευμα. Να μην μένουν στην παραλία ή στη βεράντα, αλλά μέσα στο σπίτι.

Είναι δύσκολο να κρατάς τα παιδιά στο σπίτι, αλλά νωρίς το πρωί ή μετά τις 6 το απόγευμα μπορούν να βγουν από το σπίτι.

Ο κ. Θεόδωρος Βασιλακόπουλος

Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας (Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), αναφέρθηκε στους ασθενείς με αναπνευστικά και καρδιολογικά θέματα.

«Αν κάποιος εκτεθεί στον ήλιο και τη ζέστη και δεν αισθάνεται καλά τότε κινδυνεύει να έχει θερμική εξάντληση ή θερμοπληξία» εξήγησε

Κάλεσε όσους λαμβάνουν φάρμακα να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους, προκειμένου να συνεννοηθούν για την δοσολογία τους.

Όπως εξήγησε αν δούμε κάποιον που ζαλίζεται, κάνει εμέτους και κράμπες, έχει μάλλον θερμική εξάντληση. «Πρέπει να τον πάμε άμεσα σε σκιερό μέρος, άμεσα να τον δροσίσουμε με μικρές γουλιές και ει δυνατόν να τον δροσίσουμε με βρεγμένη πετσέτα».

«Αν δούμε όμως κάποιον να έχει χάσει συνείδηση και έχει πολύ θερμό δέρμα (αν βάζαμε θερμόμετρο πιθανόν να έδειχνε 40!) τότε μιλάμε μάλλον για θερμοπληξία. Κάνουμε τα ίδια με βασική διαφορά ότι καλούμε άμεσα το ΕΚΑΒ γιατί αν του δώσουμε νερό κινδυνεύει με εισρόφηση γιατί δυσλειτουργεί ο μηχανισμός της κατάποσης. Τον δροσίζουμε με πάγο και βρεγμένες πετσέτες και του βγάζουμε τα ρούχα για να αποβάλει τη θερμότητα, ενώ τον μεταφέρουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε σε νοσοκομείο» πρόσθεσε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Απευθυνόμενος σε όσους δεν έχουν κάποιο πρόβλημα, τόνισε πως δεν πρέπει να εφησυχάζουν όταν έχουν έντονα συμπτώματα, όπως σφίξιμο και βήχα και πως πρέπει να απευθύνονται στον γιατρό. “Δεν το αφήνω να περάσει έτσι, για το καλό μου”, σημείωσε.

Ειδικά για άτομα που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή για προβλήματα καρδιολογικά ή αναπνευστικά είπε ότι τις περισσότερες φορές χρειάζεται προσαρμογή της θεραπείας του. Σε περιπτώσεις, δε, που μιλάμε για άτομα σε περιοχές με φωτιά καλό είναι να κλείνουμε παράθυρα και να φοράμε μάσκα όπως αυτή για τον κορωνοϊό.

Διαβάστε επίσης

Όσα πρέπει να ξέρουν οι υποψήφιοι συμβασιούχοι του ΕΚΑΒ – Τι λέει η εγκύκλιος

Νέα εποχή στην αντιμετώπιση ασθενών με σοβαρή παχυσαρκία

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.