Συνάντηση με την Υπηρεσιακή Υπουργό Υγείας, κ. Αναστασία Κοτανίδου, πραγματοποίησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ). Στη συνάντηση συμμετείχαν η Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, κ. Θεανώ Καρποδίνη, η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Φαρμάκου του ΕΟΠΥΥ, κ. Παναγιώτα Λίτσα, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας & Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) κ. Ιωάννης Σωτηρίου και η Διευθύντρια του γραφείου της Υπουργού, κ. Λίλιαν Βιλδιρίδη, ενώ από πλευράς ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ έλαβαν μέρος ο Πρόεδρός της κ. Χρήστος Δαραμήλας, η Αντιπρόεδρος Α’ κ. Γκόλφω Γεμιστού και η Γενική Γραμματέας κ. Μαρία Τριανταφύλλου.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ ενημέρωσε τηνκα Κοτανίδου, για τις ελλείψεις που παρατηρούνται σε συγκεκριμένα ενέσιμα σκευάσματα για τον Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 τονίζοντας ότι το ζήτημα απαιτεί άμεσες και δραστικές λύσεις, καθώς οι πάσχοντες βρίσκονται αντιμέτωποι με τις σοβαρές συνέπειες της κατάστασης που διαμόρφωσαν οι παραπάνω ελλείψεις. Πρότεινε μάλιστα τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου αυτού προκειμένου τα ήδη υπάρχοντα σκευάσματα καθώς και όσα αναμένεται να διατεθούν στην αγορά από το ΙΦΕΤ, μετά την έγκριση για τη διάθεσή τους από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), να φτάσουν στα χέρια των πασχόντων από Διαβήτη που τα έχουν πραγματικά ανάγκη για τη διαχείριση της πάθησής τους.
Ο κ. Δαραμήλας τόνισε επιπλέον ότι στη δύσκολη αυτή προσπάθεια θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν τα δεδομένα που υπάρχουν στην ΗΔΙΚΑ και στο ΚΜΕΣ του ΕΟΠΥΥ προκειμένου να υπάρξει μία πρώτη, κατά το δυνατόν, ακριβής εκτίμηση των πασχόντων που λαμβάνουν αυτά τα σκευάσματα για τη θεραπευτική αντιμετώπιση της πάθησής τους, αποκλείοντας με αυτόν τον τρόπο από τη συνταγογράφηση όλους όσοι «βαφτίστηκαν» διαβητικοί και απέκτησαν πρόσβαση στα συγκεκριμένα σκευάσματα, στερώντας τα από τους ανθρώπους που τους είναι πραγματικά απαραίτητα για την αντιμετώπιση και τη διαχείριση του Διαβήτη τους.
Ο πλέον ασφαλής και σίγουρος τρόπος για να φτάσουν οι θεραπείες αυτές στους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2, όπως τόνισε ο Πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, είναι η αυστηρή διάθεσή τους κατόπιν συνταγογράφησής τους.
Έλεγχοι από τον ΕΟΠΥΥ
Από την πλευρά της, η Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ ενημέρωσε ότι από δύο μηνών και πλέον ο
Οργανισμός, έχοντας διαπιστώσει την υπέρμετρη αύξηση τόσο στη συνταγογράφηση, όσο και στις ποσότητες των συνταγογραφούμενων ενέσιμων σκευασμάτων, πραγματοποιεί αυστηρούς ελέγχους, με σκοπό να τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση που έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα και αναστάτωση στους πάσχοντες. Ταυτόχρονα ενημέρωσε την Υπουργό ότι ήδη από πλευράς ΕΟΠΥΥ έχουν αποσταλεί συγκεκριμένες προτάσεις οι οποίες, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν υιοθέτηση κριτηρίων συνταγογράφησης, ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο συνταγογράφησης σε ανθρώπους που λαμβάνουν τα συγκεκριμένα ενέσιμα φάρμακα χωρίς να είναι πάσχοντες.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΙΦΕΤ ανέφερε ότι δόθηκε άδεια στο Ινστιτούτο, στις 31/03/2023, να εισάγει τα συγκεκριμένα σκευάσματα και τελικά κατάφερε να εξασφαλίσει 9.000 περίπου συσκευασίες οzempic. Από αυτές έχουν διατεθεί μέχρι στιγμής στην αγορά μερικές μόνο ποσότητες και στο ΙΦΕΤ, όπως τόνισε ο κ. Σωτηρίου, δε γνωρίζουν τους λόγους για τους οποίους ο ΕΟΦ κωλυσιεργεί και δε διαθέτει κωδικούς και για τις υπόλοιπες περίπου 3.500 συσκευασίες του οzempic 1 mg, τριμηνιαίας θεραπείας, τη στιγμή που έχει εγκρίνει και έχει δώσει άδεια στο ΙΦΕΤ για την αγορά και εισαγωγή τους στη χώρα.
Δέσμευση Κοτανίδου
Η Υπηρεσιακή Υπουργός Υγείας, Αναστασία Κοτανίδου, αναγνώρισε τη σοβαρότητα της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί και δεσμεύτηκε πως θα εξετάσει το θέμα και τις προτάσεις όλων των φορέων, ώστε να δοθεί το συντομότερο δυνατόν λύση και οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 να μπορούν να έχουν πρόσβαση στις απαιτούμενες για την αγωγή τους ποσότητες των ενέσιμων σκευασμάτων που αυτήν τη χρονικά στιγμή τυγχάνει να υπάρχουν στη χώρα μας και να παραμένουν αδιάθετα.
Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ αναμένει με ανυπομονησία τις περαιτέρω ενέργειες από το Υπουργείο Υγείας
ελπίζοντας να δοθεί επιτέλους λύση, για την παρούσα τουλάχιστον χρονική στιγμή, στο σοβαρό αυτό πρόβλημα, του οποίου η διάρκεια επιτείνει τα προβλήματα και την ανησυχία των πασχόντων, που για μια ακόμα φορά πληρώνουν την ολιγωρία κάποιων αρμοδίων φορέων.