Άγνωστες λέξεις, φαίνεται πως είναι οι προληπτικές εξετάσεις στη χώρας μας, καθώς σύμφωνα με στοιχεία έρευνας το 51% των ερωτηθέντων, σχεδόν ένας στους δύο δεν κάνει συστηματικά προληπτικές εξετάσεις. Το ποσοστό είναι μεγαλύτερο μεταξύ των ανδρών καθώς ανέρχεται σε 63% ενώ υποχωρεί στην περίπτωση των γυναικών στο 41%. Η αδιαφορία προς την πρόληψη φαίνεται να εστιάζεται στις ηλικίες μεταξύ 35-44 ετών (66%).
Ποσοστό 59% όσων δεν έχουν κάποιο χρόνιο νόσημα ή αναπηρία δεν κάνουν προληπτικές εξετάσεις , ενώ το 38% όσων έχουν κάποια αναπηρία καθώς και το 36% όσων έχουν κάποιο χρόνιο νόσημα δεν κάνουν συστηματικά προληπτικές εξετάσεις.
H έρευνα, διενεργήθηκε από τη Health Marketing και το περιοδικό Health More σε συνεργασία με την Palmos Analysis στο πλαίσιο του προγράμματος «2023 ΕΤΟΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ, ΠΡΟΛΑΒΕ & ΚΕΡΔΙΣΕ ΖΩΗ» κατά την περίοδο 1 έως 9 Φεβρουαρίου σε δείγμα 1.005 ατόμων στην Κεντρική Μακεδονία και τα αποτελέσματά της παρουσιάστηκαν στη διάρκεια συνέντευξης τύπου.
Ουραγός στις προληπτικές εξετάσεις η Ελλάδα
Στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου, επισημάνθηκε ότι η Ελλάδα είναι μεταξύ των ουραγών στο θέμα της πρόληψης καθώς μόλις 17 ευρώ αναλογούν σε κάθε Έλληνα για δαπάνες προληπτικής φροντίδας υγείας ετησίως, όταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο μέσος όρος είναι 82 ευρώ και σε κάποιες χώρες ξεπερνά τα 150 ευρώ.
Μάλιστα, η κατάσταση αδιαφορίας για την υγεία του είναι ακόμη μεγαλύτερη για όσους δεν έχουν διαγνωστεί με χρόνιο πρόβλημα. Το 59% εξ αυτών είπαν πως δεν κάνουν συστηματικά τσεκάπ.
Παράλληλα, μια παρόμοια κατάσταση αυτή της αποφυγής των προληπτικών εξετάσεων καταγράφεται και στους χρόνιους πάσχοντες καθώς περισσότεροι από ένας στους τρεις δεν κάνουν προληπτικό έλεγχο. Το 38% όσων πάσχουν από κάποια αναπηρία και το 36% των ασθενών με χρόνια νοσήματα ανέφεραν ότι δεν πηγαίνουν προληπτικά στον γιατρό.
Το γενικό συμπέρασμα που διεξήχθη από την έρευνα είναι ότι, ανεξαρτήτου ηλικίας, κατάστασης υγείας και φύλου, το 51% των ερωτηθέντων είπαν ότι δεν κάνουν προληπτικές εξετάσεις.
Ποιοι οι λόγοι αδιαφορίας
Οι λόγοι για τους οποίους δεν κάνουμε προληπτικές εξετάσεις είναι πολλοί και διαφορετικοί.
Οι κυριότεροι είναι η έλλειψη:
Χρόνου εξαιτίας εργασιακών και οικογενειακών υποχρεώσεων (32%)
Ασφάλισης/οικονομική δυσχέρεια (29%)
Ενημέρωσης σχετικά με την αναγκαιότητα των προληπτικών εξετάσεων (16%)
Τα καλά νέα είναι πως η πλειονότητα των ερωτηθέντων (το 65%) είπαν πως ενημερώνονται για θέματα υγείας και πρόληψης τους επαγγελματίες υγείας.
Στην έρευνα που έγινε διαπιστώθηκε επίσης ότι η κυριότερη πηγή ενημέρωσης για τις προληπτικές εξετάσεις και γενικότερα την υγεία είναι το διαδίκτυο.
Το επιλέγει το 42%, το οποίο διαβάζει τέτοιου είδους θέματα σε:
Ενημερωτικές ιστοσελίδες (21%)
Ιστοσελίδες υγείας (15%)
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης (15%)
Ένα ποσοστό της τάξεως του 24% ενημερώνεται από παραδοσιακά μέσα μαζικής ενημέρωσης (τηλεόραση 19%, εφημερίδες-περιοδικά 3%, ραδιόφωνο 29%).
Τέλος, ενώ 16% έχει ως πηγή ενημέρωσης φίλους και συγγενείς.
Εμβόλια
Στην έρευνα, οι εθελοντές συμμετέχοντες ρωτήθηκαν και για την άποψη τους για τον εμβολιασμό, για τον κορονοιό, την γρίπη αλλά και εναντίον άλλων νόσων.
Το 86% των συμμετεχόντων στη νέα έρευνα δήλωσαν πως έχουν κάνει έστω και ένα εμβόλιο για:
Την COVID-19 (το 78%)
Τη γρίπη (το 42%)
Τα άλλα λοιμώδη νοσήματα (το 23%)
Τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (το 9%)
Αξιοσημείωτο είναι ακόμη ότι, το 12%, δεν έχει κάνει κανένα από τα προαναφερθέντα εμβόλια. Ανά ηλικιακή ομάδα και τόπο κατοικίας η έρευνα έδειξε ότι:
Το 20% των ατόμων ηλικίας 35-44 ετών δεν έχουν κάνει κανένα από αυτά τα εμβόλια
Στις ίδιες ηλικίες είναι χαμηλότερα τα ποσοστά εμβολιασμού έναντι όλων των προαναφερθέντων νοσημάτων (67% για COVID-19, 29% για τη γρίπη, 12% για τα άλλα λοιμώδη νοσήματα).
Οι ηλικιωμένοι (άτομα άνω των 65 ετών) εμβολιάζονται πολύ περισσότερο (90% για την COVID-19, 75% για τη γρίπη, 31% για τα άλλα λοιμώδη νοσήματα)
Το 21% όσων ζουν σε αγροτικές περιοχές (έως 2.000 κατοίκους) δεν έχουν κάνει κανένα από αυτά τα εμβόλια.
Διαβάστε επίσης
Παπαδημητρίου και Τρύφων “στα κάγκελα”, πονοκέφαλος για Θεανώ