Ανοσοθεραπεία: Ελπίδες για την αντιμετώπιση του καρκίνου των ωοθηκών

Μία συγκεκριμένη ανοσοθεραπεία, μπορεί να φανεί αποτελεσματική και στην αντιμετώπιση του καρκίνου των ωοθηκών, σύμφωνα με μελέτη στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Σουηδίας.

Η θεραπεία με Τ-λεμφοκύτταρα CAR, ένα συγκεκριμένο είδος θεραπείας καρκίνου στην οποία τα Τ κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος είναι προγραμματισμένα να επιτίθενται στα καρκινικά κύτταρα, ήταν αποτελεσματική σε ποντίκια με καρκίνο των ωοθηκών, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Journal for ImmunoTherapy of Cancer.

Οι ερευνητές, από το Karolinska Institutet, ελπίζουν ότι η ανακάλυψη θα ανοίξει το δρόμο για μια κλινική δοκιμή για να διαπιστωθεί πόσο αποτελεσματική είναι η θεραπεία για τις γυναίκες με τη νόσο.

Η θεραπεία με Τ-κύτταρα CAR είναι ένας σχετικά νέος τύπος ανοσοθεραπείας που περιλαμβάνει την εξαγωγή των ανοσοκυττάρων ενός ασθενούς (γνωστά ως Τ κύτταρα) από το αίμα και την έγχυση σε εργαστήριο με ένα νέο γονίδιο που επιτίθεται ειδικά σε ένα μόριο που ονομάζεται χιμαιρικός υποδοχέας αντιγόνου (CAR) στην επιφάνεια των καρκινικών κυττάρων. Όταν επιστρέφονται στους ασθενείς, τα Τ κύτταρα είναι πιο επιθετικά και επιτίθενται στα καρκινικά κύτταρα σαν κατευθυνόμενοι πύραυλοι.

«Αυτή η θεραπεία είναι προς το παρόν διαθέσιμη για ασθενείς με καρκίνο του αίματος και θέλουμε να διερευνήσουμε εάν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη μέθοδο για τη θεραπεία του καρκίνου των ωοθηκών», λέει η συγγραφέας της μελέτης Isabelle Magalhaes, καθηγήτρια στο Τμήμα Ογκολογίας-Παθολογίας στο Karolinska Institutet, όπως αναφέρει το eurekalert.org. «Παρά τις πολλές βελτιώσεις στη διαθέσιμη θεραπεία, η πρόγνωση για τις γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών εξακολουθεί να είναι κακή».

Μέχρι τώρα, η θεραπεία με CAR T-cell έχει αποδειχθεί σε μεγάλο βαθμό αναποτελεσματική έναντι των συμπαγών όγκων.

«Οι όγκοι εμφανίζονται συχνά σε ένα περιβάλλον που δεν είναι ευνοϊκό για τα Τ κύτταρα, εν μέρει λόγω χαμηλού επιπέδου οξυγόνου», λέει ο Jonas Mattsson, επισκέπτης καθηγητής στο Karolinska Institutet. «Αυτό μπορεί να προκαλέσει την εξουδετέρωση των επιτιθέμενων Τ κυττάρων, γεγονός που μειώνει το θεραπευτικό αποτέλεσμα».

Πολλοί όγκοι των ωοθηκών περιέχουν μεσοθηλίνη και οι ερευνητές ήθελαν να δοκιμάσουν τρεις τύπους μορίων CAR που έχουν προγραμματιστεί να επιτίθενται στη συγκεκριμένη πρωτεΐνη. Ως εκ τούτου, επανειλημμένα εξέθεσαν καρκινικά κύτταρα των ωοθηκών στα προγραμματισμένα Τ-κύτταρα CAR σε δοκιμαστικούς σωλήνες και διεξήγαγαν αρκετά πειράματα σε ποντίκια.

Και τα τρία Τ-κύτταρα CAR παρέτειναν σημαντικά τη ζωή των ποντικών με καρκίνο σε σύγκριση με αυτά της ομάδας ελέγχου, με τον τύπο που ονομάζεται M1xx CAR T-κύτταρα να αποδεικνύεται πιο αποτελεσματικός. Τα ποντίκια στα οποία έγινε ένεση με Τ κύτταρα που εκφράζουν το συγκεκριμένο μόριο είδαν μείωση στο μέγεθος του όγκου και έζησαν ακόμη περισσότερο από τα άλλα. Αρκετά από τα ποντίκια θεραπεύτηκαν ακόμη.

«Σε αρκετά ποντίκια, δεν είχαν απομείνει κύτταρα όγκου που θα μπορούσαμε να ανιχνεύσουμε και το αποτέλεσμα διήρκεσε λίγο περισσότερο από τρεις μήνες μετά την έναρξη της θεραπείας. Αυτό είναι απόδειξη ότι η ανοσοθεραπεία που περιλαμβάνει CAR T κύτταρα που επιτίθενται στην πρωτεΐνη μεσοθηλίνης είναι πολλά υποσχόμενη για τον καρκίνο των ωοθηκών», λέει ο καθηγητής Mattsson.

Το επόμενο στάδιο της έρευνας για την αντιμετώπιση του καρκίνου των ωοθηκών με ανοσοθεραπεία

«Ας ελπίσουμε ότι αυτή η ανακάλυψη θα ανοίξει το δρόμο για μια κλινική μελέτη», λέει. «Στόχος μας είναι να προβλέψουμε τις βέλτιστες συνθήκες για την παραγωγή κυττάρων CAR T ικανών να διεισδύσουν και να επιτεθούν στον όγκο και να επιβιώσουν στα σώματα των γυναικών με καρκίνο των ωοθηκών».

Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από τη Σουηδική Αντικαρκινική Εταιρεία, το Σουηδικό Ίδρυμα για τον Καρκίνο της παιδικής ηλικίας, τα Ταμεία Έρευνας για τον Καρκίνο του Radiumhemmet, το Σουηδικό Ερευνητικό Συμβούλιο και μέσω δωρεάς των Jeanette και Harald Mix.

Διαβάστε επίσης

Καιρός για κάστανα – Ο καρπός που ρίχνει τη χοληστερόλη και ανεβάζει το σίδηρο

Υπερσεξουαλικότητα: Πότε η ερωτική επιθυμία γίνεται πάθηση;

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.