Οι 4 προτάσεις του ΙΣΑ για τις ελλείψεις φαρμάκων

Ευρεία σύσκεψη, για τις ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά, πραγματοποίησε η Επιστημονική Επιτροπή του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) και της Περιφέρειας Αττικής, με τους εκπροσώπους του ΕΟΦ, του ΕΟΔΥ, του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) και της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανιών (ΠΕΦ).

Στη σύσκεψη, την οποία συγκάλεσε ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, εκφράστηκε η εκτίμηση ότι το επόμενο χρονικό διάστημα, η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί ωστόσο θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις, για τη διευκόλυνση των ασθενών και των γιατρών στο θεραπευτικό τους έργο.

Ειδικότερα, ο ΙΣΑ πρότεινε τα εξής:

Να δοθεί η δυνατότητα να εκτελούν μερικώς οι ασθενείς την ίδια συνταγή, σε διαφορετικά φαρμακεία σε περίπτωση έλλειψης φαρμακευτικού σκευάσματος, προκειμένου αφενός να μην ταλαιπωρείται ο ασθενής και αφετέρου να μην παρατηρείται πλασματική καταγραφή των ελλείψεων.

Να μην «ξεκλειδώνει» στη συνταγογράφηση των φαρμάκων που λείπουν όλη η θεραπευτική κατηγορία, -εφόσον έχει γίνει χρήση του κλειδώματος του 15% στη συνταγογράφηση του ιατρού-, παρά μόνο το συγκεκριμένο σκεύασμα που παρουσιάζει έλλειψη.

Να μην χορηγείται κανένα φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή.

Να υπάρξει σύσταση να αναγράφουν οι ιατροί στο πεδίο «σχόλιο», το σκεύασμα που προτείνουν όπως από ετών έχει ζητήσει ο ΙΣΑ.

«Το φαινόμενο των ελλείψεων φαρμάκων είναι παγκόσμιο και γι αυτό δεν γνωρίζουμε πόσο θα κρατήσει. Ευτυχώς, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία μπορεί να καλύψει ένα μεγάλο μέρος της αγοράς. Παράλληλα, πρέπει να γίνει συνείδηση ότι κανένα φάρμακο δεν μπορεί να χορηγείται χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντα ιατρού», τόνισε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι κκ. Δ. Φιλίππου Πρόεδρος ΕΟΦ, Ο. Παπαδημητρίου Πρόεδρος ΣΦΕΕ, Β. Πενταφράγκας Εντεταλμένος Σύμβουλος ΠΕΦ και ο Α΄ Αντιπρόεδρος του ΙΣΑ Φ.Πατσουράκος.

Διαβάστε επίσης 

Κυριακίδου: Η ψηφιακή τεχνολογία βελτιώνει τις πιθανότητες για έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου

COVID-19: Τρομάζει η αύξηση στις νοσηλείες – Στη χειρότερη θέση η Ελλάδα σε κρούσματα στους άνω των 65 ετών

Δημογραφικό: Οι περιοχές της Ελλάδας με τις περισσότερες και τις λιγότερες γεννήσεις

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.