“Βράζει” η χώρα από τις ιογενείς λοιμώξεις. Γρίπη, COVID-19, αναπνευστικός συγκυτιακός ιός και άλλοι ιοί του αναπνευστικού “πολιορκούν” παιδιά και ενήλικες, ρίχνοντάς τους στο κρεβάτι ή στέλνοντάς τους στο νοσοκομείο. Η θερμοκρασία έχει πέσει και επιστήμονες παραδέχονται ότι υπάρχουν φόβοι για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στις γιορτές.
Σε λίγες μέρες έρχονται τα Χριστούγεννα και πολλοί πολίτες ετοιμάζονται να τα περάσουν παρέα με οικογένεια και με φίλους. Ήδη τα πρώτα prechristmas dinner parties έχουν γίνει και ο συγχρωτισμός είναι μεγάλος, το ίδιο και η ανησυχία.
“Βράζει” η Ελλάδα από ιώσεις
Τον τελευταίο μήνα – τις τελευταίες πέντε εβδομάδες για την ακρίβεια – το Δίκτυο Παρατηρητών Νοσηρότητας της ΠΦΥ του ΕΟΔΥ καταγράφει σημαντική αύξηση της γρίπης, που εξαντλεί παιδιά και ηλικιωμένους.
Η αύξηση στο ποσοστό θετικότητας έχει σκαρφαλώσει στο 35% και κυριαρχεί ο υπότυπος της γρίπης Η3Ν2.
Όμως δεν είναι μόνο αυτό. Μεγάλη είναι η αύξηση και στα περιστατικά του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV), αλλά και της COVID-19.
Την τελευταία εβδομάδα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) καταγράφει αύξηση στα κρούσματα COVID-19 σε ηλικιωμένους και, δυστυχώς, η χώρα μας καταγράφει μία από τις χειρότερες εικόνες, εντοπίζοντας 766 κρούσματα ανά 100.000 σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, σχεδόν διπλάσια από τη μέση αναλογία στην Ευρωπαϊκή Ένωση (που καταγράφονται 486 κρούσματα ανά 100.000 ηλικιωμένους).
Με βάση τα μαθηματικά μοντέλα, έως τα Χριστούγεννα προβλέπονται αυξητικές τάσεις σε κρούσματα και σταθεροποιητικές τάσεις σε θανάτους.
Προσοχή στις γιορτές
Παρόλο που είναι αντιληπτή η ανάγκη όλων να βρεθούν με κόσμο και να διασκεδάσουν στις γιορτές, ο συγχρωτισμός αναμένεται να επιφέρει επιπλέον αύξηση στα κρούσματα των ιογενών λοιμώξεων.
Οι επιστήμονες συστήνουν να φοράμε μάσκα και στο παραμικρό σύμπτωμα να καθόμαστε σπίτι, μέχρι να “κάνει τον κύκλο του” και να υποχωρήσει. Το ίδιο συστήνουν και για τα παιδιά, που σε αυτή τη φάση φαίνεται ότι όλες τις εποχικές ιώσεις τις περνάνε πιο βαριά, έχοντας πολύ υψηλό πυρετό για αρκετές μέρες, έντονο βήχα, μπούκωμα, ατονία και πεσμένη διάθεση.
Ο εμβολιασμός παραμένει “όπλο” για όλους όσοι θέλουν να θωρακιστούν και να περάσουν τις ασθένειες αυτές πιο ήπια, αποφεύγοντας νοσηλείες και περαιτέρω ταλαιπωρία.
Και, βέβαια, καλό είναι να κάνουμε όλοι ένα τεστ πριν πάμε σε κάποιο κάλεσμα ή έξοδο.
Διαβάστε επίσης
Πού μπορείτε να κάνετε δωρεάν rapid test, σήμερα Τρίτη 20 Δεκεμβρίου
Επίσκεψη Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο Παίδων «Η Αγία Σoφία»