Θετική Φωνή: Τέλος στις διακρίσεις στην εργασία, σε ανθρώπους με HIV

Για μια «ξεχωριστή μέρα στην καταπολέμηση του HIV στίγματος», κάνει λόγο ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος (Θετική Φωνή), με αφορμή το ομόφωνο ψήφισμα της Βουλής για «την απαγόρευση διακρίσεων στην εργασία εις βάρος των ατόμων που ζουν με τον HIV».

Ειδικότερα, με αφορμή αυτής της πράξης ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος προέβη σε ανακοίνωση του όπου ανέφερε τα εξής: «Είναι μια ξεχωριστή μέρα για την καταπολέμηση του HIV στίγματος, αλλά και μια ημέρα που περιποιεί τιμή στην Κυβέρνηση και σε όλα τα κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Η καθολική στήριξη της διάταξης, γεγονός σπάνιο στην κοινοβουλευτική πρακτική, αφενός καταδεικνύει την ορθότητα και τη σημασία της και αφετέρου τονίζει ότι ζητήματα όπως η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν μπορούν να αποτελούν πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης, αλλά συμφωνίας, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα για την άρση των διακρίσεων και τον περιορισμό του στίγματος.

Τέλος στις διακρίσεις στην εργασία, σε ανθρώπους με HIV

Το συγκεκριμένο άρθρο 48 ψηφίστηκε στο πλαίσιο του νόμου “Εξορθολογισμός ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και άλλες διατάξεις”, του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Τα άτομα που ζουν με HIV αποτελούν μια από τις πιο πολλαπλά ευάλωτες και περιθωριοποιημένες κοινωνικές ομάδες».

Το άρθρο αυτό εκπορεύεται από τη Σύσταση 200/2010 για τον HIV/AIDS της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας βάσει της οποίας η “πραγματική ή υποτιθέμενη οροθετικότητα δεν πρέπει να συνιστά λόγο διακρίσεων που θα εμποδίζει την πρόσληψη ή τη συνέχιση της απασχόλησης ή τις ίσες ευκαιρίες σύμφωνα με τις διατάξεις της Διεθνούς Σύμβασης Εργασίας 111″.

Με τη διάταξη αυτή, που εισήχθη από το Υπουργείο Εργασίας, ανταποκρινόμενη σε αίτημα του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας, απαγορεύονται πλέον ρητά οι διακρίσεις στην εργασία και την επαγγελματική ζωή, εις βάρος των ατόμων που ζουν με HIV και απαγορεύεται η διερεύνηση (εξέταση) της HIV λοίμωξης από τον – εν δυνάμει – εργοδότη, ζήτημα που δεν διασφάλιζε το μέχρι σήμερα νομοθετικό πλαίσιο με αποτέλεσμα να υφίστανται καταχρηστικές, στιγματιστικές και απαράδεκτες πρακτικές στον εργασιακό χώρο.

Διαβάστε επίσης 

«Γιατί πρέπ’» Εκδήλωση για τη σημασία της πρόληψης κατά του HIV/AIDS

Η αγωνία της Μίνας, τι θα πει η Ειρήνη και η ειρωνεία του Μάριου

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.