Η δυσκοιλιότητα είναι ένα από τα πιο κοινά προβλήματα του πεπτικού και δεν αποτελεί νόσο αλλά ένα σύνολο συμπτωμάτων που μπορεί να οφείλεται σε πολλά αίτια. Ο ορισμός της δυσκοιλιότητας δεν είναι εύκολη υπόθεση μιας και η συχνότητα των «φυσιολογικών» κενώσεων του εντέρου διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Ασθενής με δυσκοιλιότητα, θεωρείται ο ασθενής, ο οποίος χωρίς τη ρήση υπακτικών, αναφέρει δυο από τα ακόλουθα συμπτώματα:
- Λιγότερες από 3 κενώσεις ανά εβδομάδα
- Σκληρά κόπρανα (κοπρόλιθοι)
- Αίσθηση ατελούς κένωσης (μικρή ποσότητα κοπράνων)
- Αίσθηση απόφραξης του εντέρου
- Ανάγκη χειρισμών προκειμένου να κενωθεί το έντερο (δυσκολία στην αφόδευση)
Αν έχετε 2 από τα πιο πάνω συμπτώματα τότε χτυπάει για σας … καμπανάκι! Γιατί πέρα από το αίσθημα δυσφορίας και βάρους που σας φέρνει η δυσκοιλιότητα, μπορεί να προκαλέσει τη δημιουργία αιμορροΐδων και πρωκτικής ραγάδας καθώς και αιμορραγίες.
Τι μπορώ να κάνω για άμεση ανακούφιση της δυσκοιλιότητας ; Πώς να ενεργηθώ άμεσα;
Στις περισσότερες περιπτώσεις οι διατροφικές αλλαγές και οι αλλαγές του τρόπου ζωής βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας. Μερικούς απλούς τρόπους, που ενδεχομένως να συμβάλουν καθοριστικά στην ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα, δίνουν οι SOS Γιατροί:
Αλλάξτε τη στάση σας στην τουαλέτα:
Όταν καθόμαστε στην τουαλέτα, τα γόνατά μας βρίσκονται σε γωνία 90 μοιρών σε σχέση με την κοιλιά μας, εμποδίζοντας την αφόδευση. Όταν όμως τα γόνατα βρίσκονται πιο κοντά στον κορμό, κάνοντας βαθύ κάθισμα, διευκολύνονται οι κενώσεις. Για να το πετύχετε, χρησιμοποιήστε απλά ένα σκαμνάκι ή κάτι αντίστοιχο, προκειμένου να σηκώσετε τα πόδια σας ψηλότερα από το έδαφος και να τα φέρετε πιο κοντά στην κοιλιά σας.
Μην αγνοείτε την ανάγκη σας για κένωση
Όταν αισθάνεστε την ανάγκη να πάτε στην τουαλέτα, μην το μεταθέτετε χρονικά. Προσπαθήστε να «ορίσετε» μία καθημερινή, τακτική & συγκεκριμένη ώρα για αφόδευση. Ρυθμίστε έτσι τα γεύματά σας, ώστε να βάλετε έναν προγραμματισμό για τις κενώσεις σας, εκπαιδεύοντας τον οργανισμό σας. Σκεφτείτε ότι και τα ζώα συντροφιάς εκπαιδεύονται αντίστοιχα.
Πίνετε άφθονο νερό και άλλα υγρά
Η ενυδάτωση του οργανισμού συμβάλλει καθοριστικά στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας καθώς με τον τρόπο αυτό γίνεται σωστή λίπανση του εντέρου και μαλακώνουν τα κόπρανα. Καταναλώνετε άφθονα υγρά ημερησίως και τουλάχιστον 8-10 ποτήρια νερού. Ένα μπουκάλι ή ένα ποτήρι νερό σε εμφανή θέση μπορεί να σας βοηθήσει σε αυτή την προσπάθεια! Προσθέσετε μερικές σταγόνες πορτοκαλιού, λεμονιού ή αρωματικά για μια πιο ευχάριστη γεύση.
Εντάξτε την άσκηση στην καθημερινότητά σας
Προσπαθήστε για παράδειγμα να βρείτε λίγο χρόνο για ημερήσιο περπάτημα (20-30 λεπτά). Ενεργοποιείται το έντερο και βελτιώνεται η κινητικότητά του, ειδικά εάν προηγηθεί της προσπάθειας για αφόδευση. Εάν η εργασία σας είναι καθιστική, προσπαθήστε να κάνετε συχνά διαλείμματα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μια από τις αιτίες της δυσκοιλιότητας είναι η καθιστική ζωή.
Επιλέξτε διατροφή κατάλληλη για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας
Υιοθετήστε μία ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες: Φροντίστε να αυξήσετε σταδιακά την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες, όπως ξηρούς καρπούς, παξιμάδια & δημητριακά ολικής άλεσης (σιτάρι, βρόμη κλπ.), φρέσκα φρούτα (σύκα, ακτινίδια, αχλάδια, ροδάκινα, μήλα, δαμάσκηνα -με το φλοιό τους κλπ.), λαχανικά (φασολάκια, σπανάκι, μπρόκολο, μπάμιες, άγρια χόρτα κλπ.) και όσπρια με παράλληλη κατανάλωση νερού. Επίσης, αποξηραμένα φρούτα, όπως είναι για παράδειγμα οι σταφίδες, τα σύκα και τα δαμάσκηνα. Σε κάθε περίπτωση, η ένταξη των φυτικών ινών στην διατροφή πρέπει να γίνει σταδιακά ώστε να μην προκαλέσει άλλες ενοχλήσεις στο γαστρεντερικό σύστημα
Καταναλώστε προβιοτικά: Εντάξτε στη διατροφή σας τροφές πλούσιες σε προβιοτικά που βελτιώνουν την κινητικότητα του παχέος εντέρου όπως το κεφίρ, το ξινόγαλα, το παραδοσιακό γιαούρτι, μαλακά και ωριμασμένα τυριά (όπως το τσένταρ, η παρμεζάνα, η φέτα και η μυζήθρα) ή τα λαχανικά τουρσί. Τα προβιοτικά μπορούν να ληφθούν είτε από τροφές είτε μέσω συμπληρωμάτων διατροφής
Χρησιμοποιείτε ελαιόλαδο: Για καλύτερη εντερική λειτουργία εντάξτε το ελαιόλαδο στη διατροφή σας . Ακόμα κι αν κάνετε δίαιτα, την οποία καλό είναι να αποφεύγετε σε υπερβολικό βαθμό κατά τη διάρκεια της δυσκοιλιότητας, μην φοβηθείτε να χρησιμοποιήσετε το ελαιόλαδο στο καθημερινό σας μενού.
Αποφύγετε: το junk food ,τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα γαλακτοκομικά και το αλκοόλ. Το πρωί, πίνετε καφέ, τσάι ή κάποιο άλλο αφέψημα/ποτό που να περιέχει καφεΐνη. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της ημέρας αποφύγετε τους πολλούς καφέδες διότι έχουν διουρητική δράση και αφυδατώνουν τον οργανισμό επιδεινώνοντας τη δυσκοιλιότητα.
Αν τελικά ακόμα κι αν ακολουθήσετε πιστά τις συμβουλές κατά της δυσκοιλιότητας, αυτή επιμένει, καλό είναι να απευθυνθείτε στον γιατρό σας για περαιτέρω καθοδήγηση.
Πηγή:sosiatroi
Διαβάστε επίσης
Ο παιδίατρος εξηγεί πώς αντιμετωπίζουμε τον αρνητισμό του παιδιού
5 τρόποι για να απαλλαγείτε από τα μαύρα στίγματα σύμφωνα με μία δερματολόγο