Ο παιδίατρος εξηγεί πώς αντιμετωπίζουμε τον αρνητισμό του παιδιού

Τα πολύ μικρά παιδάκια είναι αξιολάτρευτα! Οτιδήποτε νέο κάνουν κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής τους μας ενθουσιάζει και μας κάνει εντύπωση. Έχουν, όμως, και τις «δύσκολες» στιγμές τους. Αυτές που μας προβληματίζουν και που συχνά δεν ξέρουμε πώς να διαχειριστούμε. Ειδικά γύρω στα 2-3 χρόνια τους, όταν αρχίζουν να ανακαλύπτουν τις ικανότητες και τις δυνάμεις τους -μεταξύ αυτών και τη δύναμη του ΟΧΙ. Περνούν τότε τα παιδιά μια φάση αρνητισμού, για την οποία γράφει σε μία πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτησή του, ο παιδίατρος κ. Μάριος Ανδρέου. Ο παιδίατρος, λοιπόν, μας εξηγεί πώς αντιμετωπίζουμε τον αρνητισμό του παιδιού

Φάση αρνητισμού: Τι υποδηλώνει

Η πιο συνηθισμένη λέξη στο περιορισμένο λεξιλόγιό του παιδί είναι το «όχι». Ειδικά στην ηλικία των 2 ετών την εκστομίζει με απίστευτη συχνότητα καθημερινά κι είναι η μοναδική, αυτονόητη απάντηση σε κάθε ερώτηση.

Είναι μια φάση αρνητισμού κατά την οποία το παιδί θέλει να διακηρύξει την ανεξαρτησία του και προσπαθεί να αποτινάξει την εξουσία τω μεγάλων και να γίνει κύριος του εαυτού του. Το σημαντικό είναι ότι δεν κρατά πολύ, αντίθετα είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο.

Ένα βήμα μπροστά στο δρόμο της αυτονομίας κι ένας πρωτότυπος τρόπος για να να κατανοήσει καλύτερα το παιδάκι τη σχέση αιτίου και αποτελέσματος μέσα από τις αντιδράσεις που προκαλεί τα «όχι».

Ελέγχει, λοιπόν, τις αντιδράσεις και απολαμβάνει τη σημασία που του δίνουν. Είναι το επίκεντρο της προσοχής και του αρέσει πολύ. Η συμπεριφορά αυτή, η οποία διαρκεί γύρω στους 6 μήνες, αρχίζει να υποχωρεί μετά τα 2 χρόνια, όταν το παιδί μαθαίνει να σκέφτεται και ν΄αντιδρά πιο θετικά και συνεργάσιμα.

Πώς να αντιμετωπίσετε τον αρνητισμό

Μέχρι τότε όμως ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αντιμετωπίσετε τον αρνητισμό του παιδιού σας είναι ο δρόμος της διπλωματίας.

Κάθε φορά που απευθύνεστε στο παιδί σας, θα διατυπώνετε τις ερωτήσεις με τέτοιο τρόπο ώστε να μην έχει περιθώριο να σας απαντήσει «όχι». Αντί να το ρωτάτε αν πεινάει, για να εισπράξετε την συνηθισμένη απάντηση θα του πείτε: «Θέλεις να φας μακαρόνια ή κοτόπουλο;».

Δοκιμάστε επίσης να περιορίσετε τα δικά σας «όχι». Το παιδί σας, σας μιμείται. Όσο πιο πολλές είναι οι απαγορεύσεις, τόσο πιο έντονος είναι ο αρνητισμός.

Διαβάστε επίσης

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εξέτασης για τον HIV 21 με 28 Νοεμβρίου

Το πρώτο εμβόλιο στον κόσμο για τη θεραπεία θανατηφόρων καρκινικών όγκων του εγκεφάλου δίνει ελπίδα

Γρίπη ή κορονοϊός; Tα κοινά συμπτώματα και οι διαφορές

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.