Οι μάσκες κατέβηκαν, τα περιοριστικά μέτρα καταργήθηκαν και ως εκ τούτου, ο mr COVID βρήκε την ευκαιρία να τρυπώσει ξανά. Αυτήν τη στιγμή, η Αθήνα βρίθει κρουσμάτων κορωνοϊού, ενώ το μεγαλύτερο ιικό φορτίο, αντίθετα απ’ ό,τ θα περίμενα κανείς δεν εμφανίζεται στα νησιά, αλλά στην Αττική. Τι αναμένουμε λοιπόν;
“Αύξηση κρουσμάτων τις επόμενες μέρες, όχι όμως περισσότερες εισαγωγές στα νοσοκομεία, αυτό που κυρίως ανησυχεί παρ’ όλα αυτά είναι η αύξηση στα νούμερα θανάτων που αναμένεται”, σύμφωνα με όσα είπε ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης στον ΣΚΑΙ.
Οι παραλλαγές Ομικρον 4 και Όμικρον 5 εμφανίζονται με νέα δυναμική από τη μητρική παραλλαγή Όμικρον, ενώ οι ήδη τριπλά εμβολιασμένοι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε φθίνουσα ανοσοπροστασία. “Έτσι κι αλλιώς, οι δύο παραλλαγές ξεφεύγουν από την ανοσία που είχε επικρατησει”, λέει ο κ. Τζανάκης. Σήμερα, πολλές επαναλοιμώξεις μάς βρίσκουν αδύναμους και είναι πολύ πιθανό όσοι μολυνθούν τώρα να μην οδηγηθούν στο νοσοκομείο, αλλά να εμφανίσουν σοβαρά συμπτώματα, όπως πυρετό για 2-3 ημέρες, πολύ μεγάλη κακουχία και αναπνευστικά προβλήματα.
Κι ενώ οι παραλλαγές αναμένεται να χτυπήσουν τους πιο ευάλωτους και τα ημερήσια κρούσματα αναμένονται στις 20.000 ημερησίως, τι χρειάζεται να κάνει ο κόσμος αυτήν τη στιγμή; “Προσοχή, προφύλαξη και προστασία του εαυτού τους και των οικείων τους”, συμβουλέυει ο κ. Τζανάκης. Εγρήγορση λοιπόν σε ό,τι αφορά τις μάσκες, επαναφορά τους όσο το δυνατόν περισσότερο, όχι χειραψίες και αποφυγή του συγχρωτισμού.
Διαβάστε επίσης
Πώς θα χάσεις βάρος, χωρίς να στερηθείς τα γλυκά
CDC: Έγκριση εμβολίων κατά της COVID-19 των Pfizer και Moderna για τα νήπια
Περίπτωση Άμπερ Χερντ: Πώς γίνεται να αγαπάς τον κακοποιητή σου; Τι απαντά ο ειδικός