Περίπτωση Άμπερ Χερντ: Πώς γίνεται να αγαπάς τον κακοποιητή σου; Τι απαντά ο ειδικός

Η δικαστική διαμάχη του Τζόνι Ντεπ και της Άμπερ Χερντ για κακοποιητική συζυγική συμπεριφορά απασχόλησε και προβλημάτισε όλο τον πλανήτη. Πήρε μάλιστα μια μορφή reality και εμείς μάθαμε για εξευτελιστικά συμβάντα κακοποίησης στη σχέση του ζευγαριού. Το φοβερό, όμως, είναι ότι ενώ δεν έκλεισε καλά-καλά μήνας από το τελικό πόρισμα του δικαστηρίου που αθώωσε τον Τζόνι Ντεπ, η Άμπερ Χερντ, σε συνέντευξη που έδωσε στην Savannah Guthrie, η οποία πρόκειται να προβληθεί τις επόμενες ημέρες στο Today Show, ούτε λίγο ούτε πολύ δήλωσε ότι… αγαπά ακόμα τον Johnny Depp, παρά τα όσα συνέβησαν.

“Τον αγάπησα με όλη μου την καρδιά και προσπάθησα όσο μπορούσα να κάνω μια βαθιά κατεστραμμένη σχέση να λειτουργήσει και δεν τα κατάφερα”, λέει χαρακτηριστικά.

Όλα αυτά, όταν πριν από δύο εβδομάδες το δικαστήριο έκρινε, ότι και η Amber Heard δικαιούται 2 εκ. δολάρια ως αποζημίωση για τις βλάβες (σωματικές και ηθικές) που ο Johnny Depp της προκάλεσε.

Ερωτώμενη πώς γίνεται να αγαπά έναν άντρα που την έχει κακοποιήσει, η ίδια είπε: “Ξέρω, ότι είναι δύσκολο να το καταλάβει κανείς. Ή ίσως να είναι εύκολο να το καταλάβεις αν έχεις ποτέ αγαπήσει κάποιον. Τότε θα πρέπει να είναι εύκολο”.

Μπορεί να υπάρξει αγάπη σε μια κακοποιητική σχέση;

Στο ερώτημα αυτό απαντά σε άρθρο του ο ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής κ. Απόστολος Σαμαράς, ο οποίος λέει, ότι είναι “πιο περίπλοκο, από ό,τι νομίζει κανείς επιφανειακά, να αφήσει μία άρρωστη σχέση, καθώς υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους άνδρες και γυναίκες μένουν σε αυτήν.” Και εξηγεί:

Γιατί μένεις σε μια σχέση που σου κάνει κακό;

Εξάρτηση ή συνεξάρτηση: Ένα από τα δύο μέρη της σχέσης μπορεί να εξαρτάται οικονομικά από τον σύντροφό του, πιστεύοντας ότι χωρίς χρήματα δεν θα έχει τον πλούσιο τρόπο ζωής που έχει ως τώρα ή απλά πιστεύει ότι δεν θα είναι σε θέση να σταθεί στα δικά του πόδια. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να μείνουν σε μια καταχρηστική ή νοσηρή σχέση, επειδή ο σύντροφός τους, τους παρέχει μία πλούσια και μεγαλοπρεπή ζωή, μέσα από αγορές λαμπερών, επώνυμων πραγμάτων, ταξίδια και επισκέψεις σε πανάκριβα μαγαζιά. Αλλά όταν αγαπάς αυτό περισσότερο από το σύντροφό σου, τότε κάτι ανθυγιεινό κρύβεται στη σχέση. Επίσης, κάποιος μπορεί να πιστεύει ότι αν εγκαταλείψει τη σχέση, δεν έχει πουθενά να πάει. Αποφασίζοντας να μείνει τελικά στη σχέση, αρχίζει και νιώθει ανημπόρος να αντιδράσει, ένα συναίσθημα που μετατρέπεται σε εγκλωβισμό όσο παραμένει σε αυτήν.

Πιστεύοντας ότι η κακοποίηση είναι φυσιολογική: Ίσως κάποιος μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον όπου η κακοποίηση ήταν κοινή και δεν αναγνωρίζει ότι η σχέση του είναι κακοποιητική.

Χαμηλή αυτοεκτίμηση: Ένα άτομο με χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να πιστεύει ότι η κακοποίηση είναι δικό του σφάλμα επειδή ο σύντροφός του τον κατηγορεί συνεχώς.

Εγκυμοσύνη ή γονεϊκή σχέση: Ένα άτομο μπορεί να νιώθει ότι πιέζεται να μείνει σε μια άρρωστη σχέση λόγω εγκυμοσύνης ή μπορεί να νιώθει ότι ζορίζεται να μεγαλώσει το παιδί και από τους δύο γονείς. Επίσης, ο κακοποιητικός σύντροφος μπορεί να απειλήσει ότι θα πάρει το παιδί, αν ο άλλος σύντροφος φύγει.

Αλλαγή: Ένα άτομο μπορεί να μείνει σε μια άρρωστη σχέση, επειδή ο σύντροφός του υπόσχεται ότι θα αλλάξει και ελπίζει ότι τελικά θα το κάνει (κάτι που σπανίως γίνεται).

Υπάρχουν, όμως, κι άλλοι λόγοι…

Αυτές είναι οι 5 συνήθειες που φθείρουν τη σχέση σου!
Βόλεμα: Μερικοί άνθρωποι μπορούν να εγκατασταθούν σε μια νοσηρή σχέση επειδή δεν θέλουν να είναι συνέχεια μόνοι. Η σκέψη του να μείνει κανείς μόνος, μπορεί να είναι πολύ τρομακτική για κάποιους και έτσι να προτιμήσει να είναι με κάποιον. Ένας σύντροφος που φοβάται να είναι μόνος του, αρχίζει να φαντάζεται ότι το να βρίσκεται έστω και σε μια κακή σχέση, είναι το καλύτερο που μπορεί να έχει. Έτσι λοιπόν, διαστρεβλώνει την οπτική του, με το να σκέφτεται ότι η μοναχική ζωή θα είναι πολύ χειρότερη από ό,τι στην πραγματικότητα αποδεικνύεται ότι είναι.

Μία “ικανοποιητική” σχέση: Κάποιος μπορεί να πιστεύει ότι ο κακοποιητικός σύντροφος είναι “αρκετά καλός για μένα” και μπορεί να αισθάνεται ότι δεν αξίζει κάτι καλύτερο. Ή ο κακοποιητικός σύντροφος μπορεί να τον έχει ήδη πείσει ότι κανείς άλλος δεν θα τον αγαπήσει περισσότερο από ό, τι εκείνος και οι “αδυναμίες” του δεν θα είναι ανεκτές από κανέναν άλλον παρά μόνο από τον ίδιο που τις κατανοεί και τις δέχεται.

Γνωστική παραφωνία: Η γνωστική παραφωνία είναι ένας τρόπος για να δικαιολογήσουμε τις πράξεις μας, έτσι ώστε να μην νιώθουμε ποτέ ότι κάναμε κάτι λάθος. Η απόφαση για να χωρίσει κανείς είναι δύσκολη, διότι αυτό θα τον φέρει αντιμέτωπο με τις παρελθοντικές του αποφάσεις, ότι δηλαδή έμεινε για πολύ καιρό σε μία άσχημη σχέση, χάνοντας πολύτιμα χρόνια από τη ζωή του και να αναγνωρίσει το γεγονός ότι τελικά αυτή η σχέση ήταν λάθος. Εάν δεν μπορεί να δεχθεί και να συμβιβαστεί ότι αυτή η σχέση είναι ένα λάθος, θα εξακολουθήσει να εκλογικεύει την παρούσα δέσμευσή του σε αυτήν.

Συμπερασματικά

Είναι σημαντικό να μην θέσετε σε κίνδυνο την προσωπική σας αξία. Γνωρίστε ποιες είναι οι ανάγκες σας, πώς να τις επικοινωνήσετε και πώς να βρείτε μία σχέση στην οποία θα μπορείτε να είστε ευτυχής. Ζητήστε βοήθεια από έναν ψυχολόγο, αν πιστεύετε ότι οι σκέψεις και τα συναισθήματά σας είναι μπλεγμένα. Μοιραστείτε τις ανάγκες σας, μετατρέψτε αυτές σταδιακά σε επιθυμίες και θα βρείτε την αυτοπεποίθηση να πάρετε τις αποφάσεις που θα σας ωφελήσουν μακροπρόθεσμα.

Διαβάστε επίσης

Πώς θα χάσεις βάρος χωρίς να στερηθείς τα γλυκά

Υπολoγίστε την ηλικία που έχει το σώμα σας – Ποια προπόνηση θα σας κάνει νεότερους

CDC: Έγκριση εμβολίων κατά της COVID-19 των Pfizer και Moderna για τα νήπια

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.