Ουκρανία: Ευνοϊκό έδαφος για εστίες μολυσματικών ασθενειών

Την ώρα που στην Ουκρανία, οι πολίτες εγκαταλείπουν τη χώρα τους από τη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας, αντιμετωπίζουν την προοπτική του αόρατου εχθρού – βακτηρίων και ιών που κεφαλαιοποιούν τις συνθήκες υπερπληθυσμού που επιφέρει η αιματηρή εισβολή, σύμφωνα με την Washington Post.

«Όπως έχουμε δει σε πολέμους όλα αυτά τα χρόνια, οι ιοί και τα βακτήρια εκμεταλλεύονται με ευχαρίστηση τις καταστάσεις όπου τα ανθρώπινα όντα υφίστανται πίεση», δήλωσε η Máire Connolly, καθηγήτρια στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ιρλανδίας Galway που μελετά τη σχέση μεταξύ πολέμου και ασθένειας.

Ουκρανία: Ευνοϊκό έδαφος για εστίες μολυσματικών ασθενειών

«Αυτοί οι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο εστιών σε έναν πληθυσμό που ήδη αντιμετωπίζει το τραύμα της αναγκαστικής μετακίνησης». Καθώς η ρωσική επίθεση διακόπτει τα ταξίδια, τα νοσοκομεία της Ουκρανίας εξαντλούνται από ζωτικής σημασίας ιατρικές προμήθειες.

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης μεταφέρουν τους ασθενείς τους σε αυτοσχέδια καταφύγια καθώς τα θύματα αμάχων αυξάνονται υπό την απειλή μιας έκρηξης ανά πάσα στιγμή, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

“Αυτό το οποίο αντιμετωπίζουμε τώρα στην Ουκρανία είναι μια διπλή κρίση”, πρόσθεσε ο Connolly, σημειώνοντας επίσης ότι οι συνθήκες πολέμου αποτελούν τροφή όχι μόνο για την COVID-19, αλλά και για τη συνεχιζόμενη επιδημία πολιομυελίτιδας στην Ουκρανία, την οποία διεθνείς ειδικοί προσπαθούν να τερματίσουν μήνες.

Περιγράφει τα συχνά παράδοξα δεινά των προσφύγων, καθώς, καταφεύγουν για ασφάλεια μόνο για να καταλήξουν σε ανθυγιεινές και συχνά ανασφαλείς συνθήκες που είναι το τέλειο περιβάλλον για ξέσπασμα μολυσματικών ασθενειών, όπως η επανεμφάνιση της φυματίωσης, πρόσθεσε η εφημερίδα.

Παιδιά έχουν καταφύγει σε υπόγεια στην Ουκρανία εν μέσω της ρωσικής εισβολής

Η Ουκρανία υπέστη μερικά από τα χειρότερα ποσοστά COVID-19 στον κόσμο, καθώς οι γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες απολάμβαναν μερικά από τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στην Ευρώπη, δημιουργώντας τον κίνδυνο αύξησης της COVID-19 καθώς χιλιάδες, ενδεχομένως, εκατομμύρια Ουκρανοί αναζητούν καταφύγιο σε γειτονικές χώρες.

«Είμαι συντετριμμένος και ανησυχώ σοβαρά για την υγεία των ανθρώπων στην Ουκρανία στην κλιμακούμενη κρίση», δήλωσε σε πρόσφατη δήλωση ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, γενικός διευθυντής του ΠΟΥ. Δημοσίευσε στο Twitter ένα βίντεο με νεογέννητα στην Ουκρανία σε ένα αυτοσχέδιο καταφύγιο βομβών που ο ίδιος χαρακτήρισε «πέρα από αποκαρδιωτικό». Την περασμένη Κυριακή προειδοποίησε ότι η χώρα είναι σχεδόν άδεια από προμήθειες οξυγόνου, καθώς Αμερικανοί αξιωματούχοι κατηγορούν τον ρωσικό στρατό ότι πυροβολεί ασθενοφόρα και νοσοκομεία.

“Η πλειοψηφία των νοσοκομείων θα μπορούσε να εξαντλήσει τα αποθέματα οξυγόνου τους μέσα στις επόμενες 24 ώρες. Ορισμένα έχουν ήδη εξαντληθεί”, πρόσθεσε ο ΠΟΥ. Επιδεινώνοντας την κατάσταση, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η σύγκρουση μπορεί επίσης να διατάραξε τα ευαίσθητα ραδιενεργά απόβλητα που είναι αποθηκευμένα στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ που θα μπορούσε να πυροδοτήσει άλλη μια περιβαλλοντική καταστροφή, σύμφωνα με την Post.

Το έγγραφο προσθέτει, ωστόσο, ότι διεθνείς ανθρωπιστικοί οργανισμοί συσπειρώνονται για να παράσχουν υποστήριξη έκτακτης ανάγκης, με τον ΠΟΥ να παρέχει πρόσθετη χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης 3,5 εκατομμύρια δολάρια, ο Οργανισμός Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ να αναπτύσσει ομάδα αντιμετώπισης καταστροφών στην Πολωνία και μαζί με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, να παρέχει σχεδόν 54 εκατομμύρια δολάρια σε πρόσθετη βοήθεια. Ο Λευκός Οίκος ζήτησε επίσης επείγουσα βοήθεια 6,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τα περισσότερα να προορίζονται για ανθρωπιστική βοήθεια, σύμφωνα με την Post.

«Η Covid είναι κατανοητό ότι δεν είναι στο μυαλό κανενός σε συνθήκες πολέμου», έστειλε μήνυμα στην Post από τη Γερμανία η Ρέιτσελ Σίλβερμαν, συνεργάτης πολιτικής στο Κέντρο Παγκόσμιας Ανάπτυξης.

«Οι προτεραιότητές μας έχουν μετατοπιστεί στην περίθαλψη τραυμάτων, τη διασφάλιση πρόσβασης σε υπηρεσίες, τη συνέχεια της φροντίδας, την ψυχική υγεία και την ψυχοκοινωνική υποστήριξη», δήλωσε ο Jarno Habicht, εκπρόσωπος του ΠΟΥ στην Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης 

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Υποτροφίες στη μνήμη της αδικοχαμένης Καρολάιν

Λύματα: Μείωση στην Αττική – Σε ποιες περιοχές αυξήθηκε το ιικό φορτίο

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.