ΠΦΣ για ελλείψεις φαρμάκων: Τι φταίει και πώς θα λυθεί το πρόβλημα

Πρωτοβουλία να συγκαλέσει έκτακτη συνάντηση με όλους τους εμπλεκομένους φορείς, φαρμακευτικές εταιρείες φαρμακαποθήκες ιδιωτικές και συνεταιριστικές, αναλαμβάνει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), προκειμένου να δοθεί οριστική λύση, στο θέμα της συνεχιζόμενης έλλειψης φαρμάκων, στην ελληνική αγορά.

Το σημαντικό αυτό θέμα, ανέδειξε για μία ακόμα φορά, ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Απόστολος Βαλτάς, τονίζοντας, ότι ο λόγος είναι ένας. Είμαστε η χώρα με τις φθηνότερες τιμές φαρμάκων σχέση με όλες τις άλλες χώρες της ΕΕ, προσθέτοντας μάλιστα, ότι ελλείψεις εντοπίζονται σε όλες τις κατηγορίες φαρμάκων χρόνιων παθήσεων, όπως καρδιολογικά, αναπνευστικά, οφθαλμολογικά, νευροληπτικά, αντιπηκτικά, αντιεπιληπτικά και αντικαταθλιπτικά φάρμακα.

Στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, ο κ. Βαλτάς, έφερε ως παράδειγμα, αντιπαρασιτικό φάρμακο που κοστίζει 1 ευρώ στην Ελλάδα, ενώ στη Γερμανία η τιμή του είναι 7 φορές πιο πάνω. Επίσης, φάρμακο για το Πάρκινσον το οποίο στην Γερμανία κοστίζει 330,51 ευρώ στην Ελλάδα κοστίζει 113,63 ευρώ.

Όπως σημείωσε, περίπου το 65% των δημόσιων φαρμακευτικών οργανισμών αναφέρουν ό,τι οι ελλείψεις φαρμάκων χειροτερεύουν με τα χρόνια.

«Καμπανάκι» ΠΦΣ για τις συνεχιζόμενες ελλείψεις φαρμάκων

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΦΣ, υπάρχουν φαρμακαποθήκες που ασχολούνται αποκλειστικά και μόνο με τις παράλληλες εξαγωγές, έχοντας ακόμη και το 50% του τζίρου τους για εξαγωγική δραστηριότητα, ελάχιστο πελατολόγιο φαρμακείων, ελάχιστους κωδικούς φαρμάκων πώλησης, με αξία αποθεμάτων πολύ μικρότερη από το μέσο όρο των φαρμακαποθηκών που ως βασική λειτουργία τους έχουν τη διάθεση φαρμάκων στα φαρμακεία της ελληνικής αγοράς.

Από την άλλη, σημείωσε πώς, κάποιες φαρμακευτικές δεν αναπροσαρμόζουν τις ποσότητες των φαρμάκων τις οποίες διαθέτουν στην αγορά από χρονιά σε χρονιά, όχι μόνο κατά 20% ως οφείλουν, αλλά υπάρχουν μαρτυρίες από φαρμακαποθήκες ότι υπάρχουν εταιρείες που μειώνουν περαιτέρω τις ποσότητες που εισάγουν και διανέμουν για συγκεκριμένα φαρμακευτικά σκευάσματα.

Προτάσεις ΠΦΣ για την εξάλειψη του φαινομένου 

Απαγόρευση των εξαγωγών σε διαπιστωμένα ελλειπτικά φάρμακα, όχι για ένα διάστημα τριών μηνών αλλά για ένα διάστημα πέραν των έξι, καθόσον οι φαρμακαποθήκες στην πρώτη περίπτωση τα κρατούν 2 – 3 μήνες στις αποθήκες τους χωρίς να τα διαθέτουν στην ελληνική αγορά και μετά τα εξάγουν μαζικά.

Απαγόρευση των πωλήσεων μεταξύ των φαρμακαποθηκών πέραν από ένα φυσιολογικό ποσοστό. Δεν είναι δυνατόν το 50% του τζίρου μιας φαρμακαποθήκης να είναι πωλήσεις σε μια άλλη φαρμακαποθήκη. Αυτό θα πρέπει να περιοριστεί σε ένα αποδεκτό ποσοστό, για να δώσει την δυνατότητα συνεργασιών μικρών συνήθως φαρμακαποθηκών για την αγορά από κοινού παραφαρμάκων, καλλυντικών ώστε να μπορούν να είναι ανταγωνιστικές.

Να υπάρξει εφαρμογή real-time ενημέρωσης για το τι εξαγωγές πραγματοποιεί κάθε φαρμακαποθήκη. Ώστε να γνωρίζουν όλοι, η πολιτεία, η φαρμακευτική εταιρία και εμείς οι φαρμακοποιοί τι εξάγει η κάθε φαρμακαποθήκη.

Τον έλεγχο των φαρμακαποθηκών ως προς τους κωδικούς που έχει συνολικά. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει φαρμακαποθήκη που να έχει πχ 1000 κωδικούς, όταν το φαρμακείο σήμερα διαθέτει πάνω από 6000 κωδικούς. Αυτές οι αποθήκες δεν είναι αποθήκες που προμηθεύουν φαρμακεία αλλά φαρμακαποθήκες παράλληλων εξαγωγών.

Υλοποίηση επιτέλους της απόφασης του ΕΟΦ και του ΠΦΣ για την εφαρμογή από την οποία θα ενημερώνεται ο γιατρός για το φάρμακο που τελεί υπό έλλειψη.

Διαβάστε επίσης

Εριέττα Κούρκουλου – Βίκυ Λοΐζου: Δυο νέες γυναίκες στη μάχη κατά του καρκίνου

Πλεύρης: Σύσταση και όχι πλέον υποχρέωση για χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.