Σε επανέλεγχο, 40.000 δειγμάτων προχώρησε ο ΕΟΔΥ, προκειμένου να διαφανεί εάν η παραλλαγή Omicron του κορωνοϊού, έχει φτάσει στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, τα δείγματα ελέγχθηκαν εκ νέου για να διαπιστωθεί αν ανάμεσά τους βρίσκεται κάποιο της συγκεκριμένης μετάλλαξης, που πλέον αναγνωρίζεται και είχε περάσει «κάτω από τα ραντάρ» του ελέγχου για μεταλλάξεις αφορούσαν όλα τα θετικά PCR των τελευταίων 15 ημερών.
Στην περίπτωση που κάποιο ταυτοποιείτο ως κρούσμα της συγκεκριμένης μετάλλαξης θα γινόταν εκ νέου ιχνηλάτηση. Ωστόσο σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, κανένα από όσα τεστ εξετάστηκαν δεν απέδωσε την μετάλλαξη Omicron.
Την ίδια ώρα, οι Έλληνες επιστήμονες είναι επιφυλακτικοί με τη νέα μετάλλαξη, καθώς δεν υπάρχουν επαρκείς μελέτες.
Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας εξέδωσε οδηγία για τις πτήσεις που αφορούν σε ταξιδιώτες που προέρχονται από χώρες της Νοτίου Αφρικής. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία, η οδηγία αφορά στις χώρες Νότια Αφρική, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι και έχει ως στόχο τον περιορισμό της διασποράς της νόσου COVID-19 καθώς και της νέας παραλλαγής «Όμικρον» (μετάλλαξη της Μποτσουάνα).
Τι λένε οι Έλληνες επιστήμονες
Όπως είπε στον ΣΚΑΪ το πρωί του Σαββάτου ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, Ευάγγελος Μανωλόπουλος ακόμα δεν υπάρχουν δεδομένα σχετικά με τόσο πόσο μεταδοτική και επικίνδυνη είναι. Σημείωσε δε ότι όσο μεταλλάσσεται ο ιός, τόσο αποδυναμώνεται.
«Οι πολλές μεταλλάξεις δεν είναι κακό, γιατί ένας ιός που μεταλλάσσεται πάρα πολύ, κάποια στιγμή καταστρέφεται, θα χάσει τη λειτουργικότητά του. Άρα, όλες αυτές οι μεταλλάξεις ναι μεν μας ανησυχούν, αλλά είναι κι ένας δρόμος πιθανόν για την αποδυνάμωση του ιού», διευκρίνισε.
Αντίστοιχα ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας για την παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού είπε πως είναι πολύ ρευστή η κατάσταση ακόμη για να βγάλουμε συμπεράσματα.
Όπως είπε στον ΑΝΤ1 το πρωί τού Σαββάτου, οι φόβοι που υπάρχουν, εστιάζονται αρχικά στο ότι τα πρώτα στοιχεία συνηγορούν πως μπορεί να έχει πολύ υψηλή μεταδοτικότητα, όπως οι παραλλαγές Άλφα και Δέλτα. Στο ερώτημα πόσο μας προστατεύουν τα υπάρχοντα εμβόλια από την νέα παλλαγή, είπε ότι αυτό θα το διαπιστώσουμε στις μελέτες που θα γίνουν σε εργαστηριακό επίπεδο, αλλά και στην πράξη όταν θα δούμε αν θα νοσήσουν όσοι έχουν περάσει ήδη την ασθένεια.
Διαβάστε επίσης
Βικτόρια Μπέκαμ: Αυτό είναι το πρωινό που την κρατά σε φόρμα
Τι να ξέρουμε για τη μετάλλαξη της Μποτσουάνα – Θα χρειαστεί και 4η δόση εμβολίου;