Ημέρα Επείγουσας Ιατρικής η 27η Μαΐου

Η 27η Μαΐου, είναι η ημέρα που η Επείγουσα Ιατρική ξεκίνησε στην Ευρώπη. Στο Λονδίνο, μία ομάδα οραματιστών υπέγραψε την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Επείγουσας Ιατρικής (EuSEM). Ο στόχος ήταν να δημιουργηθεί το μοντέλο ενός συστήματος το οποίο θα παρέχει σε κάθε Ευρωπαίο Πολίτη μία αποτελεσματική και κυρίως έγκαιρη απόκριση σε κάθε απειλητική για τη ζωή ή την ακεραιότητα οξεία πάθηση ή τραύμα.

Μείζονος σημασίας είναι η γνωστοποίηση της ανάγκης ανάπτυξης καλά προετοιμασμένων και οργανωμένων υπηρεσιών επείγουσας ιατρικής φροντίδας παγκοσμίως, αποβλέποντας στην αύξηση της επιβίωσης καθώς και στην μείωση της αναπηρίας που προέρχεται από κάθε οξεία και επείγουσα κατάσταση, όπως συμβαίνει με την παρούσα πανδημία.

Οι ειδικοί διαπιστώνουν ότι σε χώρες όπου η ειδικότητα της Επείγουσας Ιατρικής δεν χαίρει αναγνώρισης, οι υπηρεσίες επείγουσας ιατρικής φροντίδας δεν είναι επαρκώς οργανωμένες,  οι ικανότητες του προσωπικού που εργάζεται σε αυτές είναι ασαφείς και μη πιστοποιημένες, οι πόροι για αυτές τις υπηρεσίες είναι ανεπαρκείς, υπάρχει αναγκαιότητα διεκδίκησης των απαραίτητων παρεμβάσεων και αλλαγών για την βελτίωση της ζωή των πολιτών.

Στην Ελλάδα

Τα τελευταία χρόνια, η  ελληνική Πολιτεία έχει λάβει υπόψη της τις προαναφερόμενες ανάγκες και έχει ήδη προχωρήσει σε προσλήψεις ιατρικού προσωπικού για τις υπηρεσίες αυτές (ΤΕΠ και ΕΚΑΒ).

Το 2019 αναγνωρίστηκε η Επείγουσα Ιατρική σαν ιατρική εξειδίκευση, ενώ  πολύ σύντομα αρχίζει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη.

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.