Την έντονη διαμαρτυρία της εκφράζει η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία (Ε.Ο.Ο.) για το γεγονός ότι δεν προσκλήθηκε να συμμετάσχει στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 22 Οκτωβρίου 2025, με θέμα τη Δημόσια Υγεία και την Αναβάθμιση του Συστήματος Υγείας.
Η Ομοσπονδία κάνει λόγο για επαναλαμβανόμενο αποκλεισμό του οδοντιατρικού κλάδου από κρίσιμες θεσμικές διαδικασίες, παρότι αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του τομέα της υγείας. «Για ακόμη μία φορά, ο οδοντιατρικός κόσμος παραμένει στο περιθώριο του διαλόγου για ζητήματα που αφορούν όλους τους πολίτες», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Η στοματική υγεία είναι αναπόσπαστο μέρος της γενικής υγείας
Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία επισημαίνει ότι η στοματική υγεία δεν μπορεί να διαχωρίζεται από τη συνολική υγεία του ανθρώπου και ότι η απουσία της Ομοσπονδίας από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες που καθορίζουν την πολιτική δημόσιας υγείας συνιστά θεσμική παράλειψη και σοβαρή υποβάθμιση του ρόλου της οδοντιατρικής επιστήμης.
Όπως υπογραμμίζει, η συμβολή των οδοντιάτρων είναι καθοριστική για την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και την αντιμετώπιση πολλών παθήσεων που σχετίζονται άμεσα με τη γενική υγεία του πληθυσμού.
Τεκμηριωμένες προτάσεις που μένουν αναξιοποίητες
Η Ομοσπονδία υπενθυμίζει ότι έχει καταθέσει επανειλημμένα τεκμηριωμένες προτάσεις προς το Υπουργείο Υγείας και τη Βουλή, οι οποίες αφορούν την ένταξη της οδοντιατρικής φροντίδας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, την ανάπτυξη προγραμμάτων πρόληψης και προαγωγής της στοματικής υγείας, καθώς και τη συνεργασία όλων των επαγγελματιών υγείας σε ένα ενιαίο πλαίσιο δημόσιας υγείας.
Παρά τις προτάσεις αυτές, όπως σημειώνει η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, η Πολιτεία συνεχίζει να αγνοεί τη συμβολή του οδοντιατρικού κλάδου στη συνολική εικόνα της δημόσιας υγείας στη χώρα.
Κάλεσμα για θεσμική συμμετοχή και συνεργασία
Η Ε.Ο.Ο. καλεί τη Βουλή των Ελλήνων και το Υπουργείο Υγείας να διασφαλίσουν ότι στο εξής η Ομοσπονδία θα περιλαμβάνεται στους φορείς που συμμετέχουν στον θεσμικό διάλογο και τη διαβούλευση για τη δημόσια υγεία και την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας.
«Η οδοντιατρική κοινότητα πρέπει να έχει λόγο σε κάθε σχεδιασμό πολιτικής υγείας που αφορά το σύνολο των πολιτών. Η πρόληψη ξεκινά από τη στοματική υγεία», τονίζει χαρακτηριστικά η Ομοσπονδία.
photo shutterstock
Διαβάστε επίσης
Νέα μελέτη: Η φυσικοθεραπεία εξοικονομεί εκατομμύρια ευρώ για το σύστημα υγείας
Έκθεση ΕΟΔΥ: 5 θάνατοι από κορονοϊό την τελευταία εβδομάδα – Σε χαμηλά επίπεδα η γρίπη