Ozempic: Από το ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης στην παράνομη διακίνηση

Yπόθεση παράνομων συνταγογραφήσεων του αντιδιαβητικού φαρμάκου Ozempic αποκάλυψαν οι αρχές, φέρνοντας στο φως πρακτικές που, σύμφωνα με τις καταγγελίες, υπονομεύουν τόσο το Εθνικό Σύστημα Υγείας όσο και την ασφάλεια των ασθενών.

Η υπόθεση ξεκίνησε όταν στις αστυνομικές αρχές έφτασε καταγγελία για ύποπτες ηλεκτρονικές συνταγογραφήσεις του αντιδιαβητικού φαρμάκου Ozempic σε ασθενείς νοσοκομείου της Αττικής. Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι οι συνταγές είχαν εκδοθεί χωρίς τη γνώση των ασθενών και των θεραπόντων ιατρών τους.

Η ταυτοποίηση των δραστών

Η προανάκριση ανατέθηκε σε ειδική ομάδα της ΕΛ.ΑΣ., η οποία μέσω ανάλυσης των ψηφιακών αρχείων και του ιστορικού συνταγογραφήσεων κατέληξε σε δύο ειδικευόμενους γιατρούς του νοσοκομείου. Σύμφωνα με την αστυνομία, οι δράστες είχαν αποκτήσει παράνομα πρόσβαση σε κωδικούς συναδέλφων τους, προκειμένου να συνταγογραφήσουν το Ozempic σε ανυποψίαστους ασθενείς.

Τέσσερις περιπτώσεις σε έναν μήνα

Τα στοιχεία δείχνουν ότι τον Δεκέμβριο του 2024 οι δύο γιατροί προχώρησαν σε τουλάχιστον τέσσερις περιπτώσεις συνταγογράφησης του φαρμάκου. Οι συνταγές εκτελέστηκαν κανονικά από φαρμακεία της Αττικής, χωρίς όμως να παραδοθούν στους δικαιούχους ασθενείς.

Μετά την εκτέλεση των συνταγών, οι δύο γιατροί φέρεται να παραλάμβαναν το Ozempic και να το διοχέτευαν στην παράνομη αγορά. Οι υψηλές τιμές και η περιορισμένη διαθεσιμότητα του φαρμάκου, λόγω της ζήτησής του και για απώλεια βάρους, φέρονται να αποτέλεσαν το κίνητρο για την απάτη.

Ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε ότι η υπόθεση αποκαλύφθηκε μετά από καταγγελία ιατρού του Νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» στην ΕΛ.ΑΣ., τον οποίο και συνεχάρη.

Υπογράμμισε ότι δίνονται συνεχώς οδηγίες στους γιατρούς του ΕΣΥ να προστατεύουν την εμπιστευτικότητα των κωδικών τους και κάλεσε τους πολίτες να ελέγχουν τον ηλεκτρονικό τους φάκελο και να καταγγέλλουν τυχόν φάρμακα που εμφανίζονται χωρίς να τα έχουν λάβει.

Το φάρμακο 

Το Ozempic, εγκεκριμένο για τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, έχει γίνει παγκοσμίως περιζήτητο και για μη ενδεδειγόμενη χρήση, όπως η γρήγορη απώλεια κιλών. Αυτή η παράλληλη ζήτηση έχει οδηγήσει σε ελλείψεις και αύξηση των παράνομων συναλλαγών.

Η δικογραφία σε βάρος των δύο γιατρών περιλαμβάνει κατηγορίες για:

  • Παράνομη πρόσβαση σε πληροφοριακά συστήματα
  • Παραβίαση προσωπικών δεδομένων
  • Πλαστογράφηση και νόθευση συνταγών

Οι κατηγορίες τελούνται κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση. Η υπόθεση έχει ήδη παραπεμφθεί στην Εισαγγελία, ενώ το νοσοκομείο φέρεται να εξετάζει και πειθαρχικά μέτρα.

Photo Shutterstock

Διαβάστε επίσης 

Άδωνις: Τέλος στις παράνομες συνταγογραφήσεις του Ozempic – Αναδρομικοί έλεγχοι σε γιατρούς

ΕΟΠΥΥ: Η χορήγηση Φαρμάκων Υψηλού Κόστους από ιδιωτικά φαρμακεία, τον Αύγουστο

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.