ΙΣΠ: Εκπαίδευση των δημοτικών υπαλλήλων Πειραιά, Νίκαιας και Κορυδαλλού για τις Πρώτες Βοήθειες

Σεμινάρια δωρεάν εκπαίδευσης των δημοτικών υπαλλήλων στους δήμους Πειραιά, Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη και Κορυδαλλού για τις Πρώτες Βοήθειες και την καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση, καθώς και για την προάσπιση της Υγιεινής και της Ασφάλειας κατά την εργασία, οργανώνει ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά.

Η πρωτοβουλία παρουσιάστηκε σήμερα, Δευτέρα 28 Απριλίου 2025, που είναι η Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία, καθώς και η Διεθνής Ημέρα Μνήμης Εργατών.

Τη βασική εισήγηση σχετικά με την εκπαίδευση και τις κατευθύνσεις του προγράμματος έκανε ο Πρόεδρος του Ι.Σ.Π. κ. Νικόλαος Πλατανησιώτης (φωτό), ο οποίος επεσήμανε ότι το βασικό ερέθισμα δόθηκε από τους εκπροσώπους των συλλόγων εργαζομένων στους δήμους, οι οποίοι έθεσαν το ζήτημα και ζήτησαν λύσεις και αρωγή από τον ιατρικό σύλλογο.
Παρόντες ήταν ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ) και Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στον Δήμο Νικαίας – Αγίου Ιωάννου Ρέντη κ. Νίκος Τράκας, καθώς και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στον Δήμο Πειραιά και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ – ΟΤΑ κ. Κώστας Γαλάνης.

Την πρωτοβουλία χαιρέτησαν ο Δήμαρχος Νικαίας και Αντιπρόεδρος του Ι.Σ.Π. κ. Κώστας Μαραγκάκης, ο Δήμαρχος Κορυδαλλού κ. Νίκος Χουρσαλάς και το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά κ. Παύλος Σαρώφ.

Οι γιατροί του Πειραιά εκπαιδεύουν τους δημοτικούς υπαλλήλους Πειραιά, Νίκαιας και Κορυδαλλού

Τα σεμινάρια προς τους εργαζομένους ξεκινούν άμεσα και όπως εξήγησε ο κ. Πλατανησιώτης αποτελούν μια «κοινωνική υπεραξία» αφού με τη γνώση παροχή Πρώτων Βοηθειών και ΚΑΡΠΑ επισφραγίζεται η συναδελφικότητα και η αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Παράλληλα, στο ευρύτερο πλαίσιο επιβεβαιώνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η προσφορά των εργαζομένων στους ΟΤΑ προς το κοινωνικό σύνολο, όχι μόνο με την άσκηση του λειτουργήματός τους, αλλά και με τη σωτήρια παρέμβασή τους ως ανανήπτες σε κάποιο έκτακτο περιστατικό όταν ένας συμπολίτης μπορεί να χάσει τις αισθήσεις του ή χρειαστεί υποστήριξη.

Ειδικότερα, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά κ. Νικόλαος Πλατανησιώτης υπογράμμισε:

«Η σημερινή εκδήλωση ξεκίνησε με παρότρυνση των σωματείων εργαζομένων στους δήμους Πειραιά, Νίκαιας και Κορυδαλλού, καθώς και την υποστήριξη από τους δημάρχων τους, το τι θα μπορούσε να κάνει ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά για να προσφέρει στους εργαζομένους. Αυτό που σκεφθήκαμε είναι ότι θα πρέπει να κάνουμε κάτι που να προσφέρει όχι μόνο στους εργαζομένους, αλλά και στους δημότες, καθώς και όλους τους πολίτες.

Αποφασίσαμε να κάνουμε σε συνεργασία μαθήματα ΚΑΡΠΑ, καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης δηλαδή, διότι οι εργαζόμενοι στους δήμους -όπως λ.χ. εκείνοι που δουλεύουν στην Καθαριότητα και το Πράσινο, οι οποίοι βρίσκονται συνέχεια έξω- μπορούν να είναι δίπλα σε ένα περιστατικό, το οποίο μπορεί να είναι επείγον. Οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να εκπαιδευτούν ώστε να μπορούν και να σώσουν μια ζωή. Θεωρώ ότι απ’ όλη αυτήν την προσπάθεια που κάνουμε, αν σωθεί έστω μία ζωή, το πρόγραμμα αυτό θα είναι απόλυτα πετυχημένο.

Ο δεύτερος άξονας της πρωτοβουλίας αυτής είναι να κάνουμε μαθήματα Υγιεινής και Ασφάλειας από επιστημονικό προσωπικό που γνωρίζει πολύ καλά το κομμάτι αυτό, ώστε να προσπαθήσουμε και να ελαχιστοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισότερο, τα ατυχήματα στους χώρους δουλειάς από τους εργαζομένους στους δήμους της περιοχής μας. Ευχή και ελπίδα μας είναι να εξαπλωθούν αυτά τα προγράμματα σε όλη τη χώρα».

Σε ερώτηση, αν υπάρχουν υποδομές για να υποστηριχθεί η πρωτοβουλία αυτή, όπως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά παραδέχθηκε ότι δεν υπάρχουν εγκατεστημένοι απινιδωτές σε πλατείες, γυμναστήρια και άλλα κεντρικά σημεία των πόλεων. «Σε όλη την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, κάθε πλατεία έχει τον απινιδωτή της, όπως κάθε στάδιο, κάθε κολυμβητήριο. Δεν θα σκεφθώ ποιος είναι υπεύθυνος να τους εγκαταστήσει. Ξέρω ότι λείπουν από τη χώρα μας και πρέπει να μπουν χθες», τόνισε. Σε άλλη ερώτηση δημοσιογράφου για το ενδεχόμενο 24ωρης λειτουργίας Κέντρων Υγείας για την εξυπηρέτηση του φόρτου που υφίστανται τα εφημερεύοντα νοσοκομεία, ο κ. Πλατανησιώτης τάχθηκε υπέρ αυτής της προοπτικής με ταυτόχρονη επάνδρωσή τους.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων

Ο Πρόεδρος ΠΟΕ-ΟΤΑ και Πρόεδρος Εργαζομένων Δήμου Νικαίας – Αγίου Ιωάννου Ρέντη κ. Νίκος Τράκας τόνισε:

«Η σημερινή πρωτοβουλία με δυο συλλόγους εργαζομένων, τόσο τον Κώστα Γαλάνη που είναι και μέλος του Γενικού Συμβουλίου, όσο και με τη δική μας μεριά στη Νίκαια, νομίζουμε ότι μπορούμε να βοηθήσουμε μια κατάσταση για τα τεράστια εργατικά ατυχήματα που έχουμε και για τις ασθένειες που υπάρχουν.

Δεν είναι η πρώτη φορά που μας έχει βοηθήσει ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά αλλά θεωρώ ότι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό διότι μετράμε πολλά ατυχήματα σε δύσκολες συνθήκες, ειδικά στην Καθαριότητα, με συναδέλφους που έχουν χάσει τις ζωές τους. Ξεκινάμε από τον Πειραιά σε συνεργασία με τη Νίκαια, τον Κουρδαλλό και όλους τους άλλους δήμους, να μπορέσουμε και να βοηθήσουμε όσο περισσότερο μπορούμε τους εργαζομένους.

Είναι ένα σπουδαίο βήμα για να το δώσουμε και να γίνει παράδειγμα σε όλη τη χώρα. Έτσι θα γλυτώσουμε περισσότερους εργαζόμενους από δυσάρεστες στιγμές που υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Σε ανάλογο πνεύμα ο Πρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Πειραιά – Μέλος Γενικού Συμβουλίου ΠΟΕ – ΟΤΑ κ. Κώστας Γαλάνης δήλωσε:

«Πρόκειται για κοινή πρωτοβουλία των δύο συλλόγων, του δικού μας στον Πειραιά και αυτού της Νίκαιας, στον οποίο ηγείται ο Πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, μιας και κουβαλάμε αυτόν τον «σταυρό του Μαρτυρίου» εδώ και χρόνια για τους νεκρούς που θρηνούμε στην Αυτοδιοίκηση. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε μέσα από την καρδιά μας τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, καθώς και τον Ι.Σ.Π. στο σύνολό του, επειδή για ακόμα μια φορά βάζει πλάτη στα προβλήματα των εργαζομένων.

Για εμάς είναι υποχρέωση να λύνουμε τα προβλήματα των εργαζομένων και να δίνουμε τη μάχη στην πρώτη γραμμή και την ενημέρωση των εργαζομένων σχετικά με την αντιμετπώπιση εκτάκτων περιστατικών και προβλημάτων που προκαλούνται στους εξωτερικούς χώρους».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου μάλιστα για τα υψηλά ποσοστά θανάτων που καταγράφονται απάντησε λέγοντας: «Είμαστε πρώτοι με διαφορά τόσο από έκτακτα περιστατικά, όσο και από εργασιακά ατυχήματα σε εξωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια της δουλειάς. Καταγράφονται πολλά προβλήματα ειδικά στην περιφέρεια και όχι στην Αττική ή τη Θεσσαλονίκη, αλλά δεν παύει να υπάρχουν γι’ αυτό και κάνουμε αυτά τα βήματα για την ενημέρωση όλων των εργαζομένων».

Οι δήμαρχοι

Ο κ. Κώστας Μαραγκάκης, Δήμαρχος Νικαίας – Αγίου Ιωάννου Ρέντη και Αντιπρόεδρος του ΙΣΠ εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά για την πρωτοβουλία που έλαβε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιώς και σημείωσε: «Είναι πάρα πολύ σημαντική πρωτοβουλία διότι αντιμετωπίζουμε το φαινόμενο ότι πολλοί εργαζόμενοι και ειδικά εκείνοι που βρίσκονται έξω από τα γραφεία και προσφέρουν υπηρεσία στον πολίτη, πολλές φορές χάνουν τη ζωή τους στην κυριολεξία αβοήθητοι. Οι εργαζόμενοι που είναι δίπλα δεν μπορούν να κάνουν κάτι! Με το πρόγραμμα αυτό, με την ΚΑΡΠΑ και τη διασφάλιση πρόληψης Υγιεινής και Ασφάλειας, θα προσφέρουμε στον εργαζόμενο μια περαιτέρω ασφάλεια και θα του δώσουμε κίνητρο να δουλεύει ασφαλής και να προσφέρει στον πολίτη».

Ο Δήμαρχος Κορυδαλλού κ. Νίκος Χουρσαλάς εκτίμησε ότι το πρόγραμμα αυτό που ανακοινώθηκε σήμερα δεν είναι αναγκαίο μόνο για τους δημότες του Κορυδαλλού αλλά για το σύνολο της κοινωνίας. «Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά που βασίζεται στην έννοια της σύνθεσης της Αυτοδιοίκησης και του επιστημονικού φορέα προκειμένου να βελτιώσουμε τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων, αλλά και την ποιότητα ζωής των κατοίκων στις πόλεις. Οι βελτιώσεις αυτές αφορούν σε χώρους που επισκέπτονται, κινούνται και αθλούνται οι δημότες μας», σημείωσε.

Το μέλος του Δ.Σ. κ. Παύλος Σαρώφ μετέφερε την εμπειρία του από τη χρησιμότητα εκπαίδευσης ειδικά σε διαδικασίες ΚΑΡΠΑ, ανέπτυξε περιστατικά που έχει αντιμετωπίσει και απαρίθμησε περιπτώσεις ανάλογων πρωτοβουλιών στο εξωτερικό.

Σύντομη ενημέρωση για την ουσία και το περιεχόμενο των σεμιναρίων έκανε η εκπαιδεύτρια κ. Μαρία Μελετιάδου, η οποία χαρακτήρισε «πρόσκληση αλλά και πρόκληση ζωής» τη συμμετοχή της σ’ αυτήν την εκπαίδευση βασικής υποστήριξης της ζωής με τη χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή. «Ας γίνουμε μια δεξαμενή ανανηπτών διότι είναι στα χέρια μας να σώσουμε έναν ή περισσότερους συμπολίτες μας. Αν σώσουμε έστω και έναν άνθρωπο, θα νοιώσουμε σαν να έχουμε σώσει όλην την ανθρωπότητα», είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στο δεύτερο μέρος του προγράμματος που αφορά στην Υγιεινή και την Ασφάλεια στους χώρους εργασίας, η Επόπτρια Δημόσιας Υγείας στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας του Δήμου Πειραιά κ. Αθηνά Τριανταφύλλου ανέφερε ότι θα αρχίσει άμεσα η εκπαίδευση των εργαζομένων στον Δήμο Πειραιά και στη συνέχεια των άλλων δήμων σε θέματα Υγιεινής και Ασφάλειας στην Εργασία. «Φιλοδοξούμε στην πρόληψη, που αποτελεί το βασικό παράγοντα για την αποφυγή ατυχημάτων κατά την εργασία, αλλά και την αντιμετώπιση όταν υπάρξει η ανάγκη διαχείρισης έκτακτου περιστατικού οπουδήποτε», ανέφερε.

Η εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί ανά ομάδα εργαζομένων με σεμινάρια, αφίσες, ερωτηματολόγια, προβολές ενημερωτικών βίντεο και πρακτική εξάσκηση.

Διαβάστε επίσης

Πόσο καιρό χρειάζεται το συκώτι για να συνέλθει από το αλκοόλ

Ποια συμπτώματα προειδοποιούν ότι χρειαζόμαστε ένα check up;

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.