Πανυγειονομική κινητοποίηση την Πέμπτη 17/10 – Κάλεσμα ΠΟΕΔΗΝ

Νέα, πανελλαδική κινητοποίηση διοργανώνει την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ). Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία έχουν κηρύξει 24ωρη απεργία στην Περιφέρεια και στάση εργασίας 8-3 στην Αττική, ενώ διοργανώνουν συγκέντρωση στις 8:30 στην πλατεία Μαβίλη και πορεία προς το Υπουργείο Υγείας, για την Πέμπτη.

Η ΠΟΕΔΗΝ ζητά, μεταξύ άλλων, προσλήψεις προσωπικού, αυξήσεις μισθών, μονιμοποίηση συμβασιούχων, την απομάκρυνση των εργολάβων από τα νοσοκομεία και ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Ελλείψεις προσωπικού 

Όπως καταγγέλλει, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες φτάνουν στο 40% των συνολικά διαθέσιμων χειρουργικών αιθουσών. Παράλληλα, τα απογευματινά χειρουργεία δεν έχουν επιλύσει το πρόβλημα με τις λίστες αναμονής, καθώς σε επτά μήνες εφαρμογής του μέτρου έχουν γίνει 5.500 απογευματινά χειρουργεία με πληρωμή, κυρίως για ασθενείς εκτός λίστας αναμονής.

«Παράδειγμα στο Νοσοκομείο “Αττικόν” λειτουργούν οι 7 στις 14 χειρουργικές αίθουσες και απογευματινά χειρουργεία έγιναν στους 7 μήνες μόνο 84. Στην επικαιροποιημένη λίστα αναμονής για χειρουργεία στο Νοσοκομείο “Αττικόν” από 1-1-2020 έως 2-10-2024 βρίσκονται 5.449 ασθενείς.  Πού και πώς λοιπόν βοηθάνε τα απογευματινά χειρουργεία;» είναι το χαρακτηριστικό ερώτημα που θέτει.

Όπως σημειώνει, τα 50.000 απογευματινά χειρουργεία δωρεάν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, παρότι έχουν επανειλημμένα εξαγγελθεί, ακόμη δεν ξεκίνησαν. «Τα χρήματα αυτά θα ήταν καλύτερα να διατεθούν για προσλήψεις προσωπικού, για κίνητρα ώστε να λειτουργήσει το σύνολο των χειρουργικών αιθουσών και να αποσυμφορηθούν οριστικά οι λίστες αναμονής» σημειώνει.

Επιπλέον, η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ότι οι μισθοί των εργαζομένων στα νοσοκομεία βρίσκονται κοντά στο ύψος του κατώτατου μισθού του ανειδίκευτου εργάτη.

Αναφέρει χαρακτηριστικά παραδείγματα, συγκρίνοντας τους σημερινούς μισθούς με εκείνους του 2011:

Νοσηλευτής Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης: ο μισθός του νεοδιόριστου είναι τώρα 816,82 ευρώ, το 2011 ήταν 803,92 ευρώ.

Βοηθός Νοσηλευτή ΔΕ: ο μισθός του νεοδιόριστου είναι τώρα 716,61 ευρώ, το 2011 ήταν 757,74 ευρώ.
Τραυματιοφορέας ΥΕ: ο μισθός του νεοδιόριστου είναι τώρα 664,79 ευρώ, το 2011 ήταν 677,40 ευρώ.

Επιμελητής Β’ ιατρός: ο μισθός του νεοδιόριστου είναι τώρα 1.216,71 ευρώ, το 2011 ήταν 1.264 ευρώ.

Με απόφασή του το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ κάνει γνωστό ότι συμμετέχει στην 24ωρη Πανυγειονομική απεργία την Πέμπτη 17/10/24 και «καλεί όλους τους συνάδελφους να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας».

Διαβάστε επίσης 

Συνέδριο ESMO 2024: Σύγχρονες θεραπευτικές προσεγγίσεις στις κακοήθειες του ουροποιητικού συστήματος

Αυτοάνοσα νοσήματα: Πότε χορηγούνται οι βιολογικοί παράγοντες;

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.