Έρευνα δίνει εξήγηση για τους σπάνιους θρόμβους που πιθανόν συνδεόνται με το εμβόλιο του κορονοϊού

Επιστήμονες από το University College London υποστηρίζουν πως βρήκαν μια πιθανή εξήγηση για τους σπάνιους θρόμβους που ενδεχομένως πυροοδοτούνται μετά τον εμβολιασμό κατά της νόσου Covid-19.

Ομάδα αιματολόγων από το νοσοκομείο του University College London μελέτησε 22 περιπτώσεις ασθενών που ανέπτυξαν θρόμβους μετά τον εμβολιασμό τους με το εμβόλιο της AstraZeneca και παρατήρησαν μια ασυνήθιστη ανοσολογική απόκριση.

Συγκεκριμένα, οι ασθενείς είχαν αναπτύξει κάποια σπάνια αντισώματα (ονομάζονται anti-PF4) τα οποία έχουν παρατηρηθεί ξανά μόνο σε κάποιες περιπτώσεις αντίδρασης στη χορήγηση ηπαρίνης (ουσία που χροηγείται ως αντιπηκτικό).

Η ύπαρξη αυτών των παθολογικών αντισωμάτων πιθανώς να σχετίζεται με την εμφάνιση θρόμβων.

«Τα ευρήματα υποστηρίζουν αυτή τη θεωρία, αλλά χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση για να την τεκμηριώσουν. Σε κάθε περίπτωση, η εμφάνιση θρόμβωσης με ταυτόχρονη θρομβοπενία μετά τον εμβολιασμό είναι πολύ σπάνια και σε καμία περίπτωση δεν ξεπερνά την συχνότητα με την οποία εμφανίζεται στο γενικό πληθυσμό», αναφέρουν οι επιστήμονες στη μελέτη που δημιοσίευσαν στο New England Journal of Medicine.

Οι ερευνητές αναφέρουν ακόμη πως είναι δύσκολο να καθοριστεί το ποιος κινδυνεύει περισσότερο από αυτό το σπάνιο σύνδρομο.

Τονίζουν, ωστόσο, πως αν πράγματι αποδειχθεί ότι τα εμβόλια μπορεί να προκαλέσουν τη σπάνια αυτή παρενέργεια, αυτή θα πρέπει να αναγνωρίζεται έγκαιρα και να αντιμετωπίζεται με την κατάλληλη θεραπεία. Η θεραπεία διαφέρει από αυτή που χορηγείται για τους κοινούς θρόμβους και περιλαμβάνει ειδική αντιπηκτική αγωγή μαζί με άλλα φάρμακα που ρυθμίζουν τα αιμοπετάλια.

CNN

Διαβάστε επίσης

Παγώνουν οι εμβολιασμοί με Johnson & Johnson στην Ελλάδα

ΕΜΑ: Την Τρίτη η γνωμοδότηση για την ασφάλεια του εμβολίου της J&J

Σε 10 μέρες αποφασίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες για το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.