ΕΛΛΟΚ: Αύξηση της επιβίωσης και ποιότητας ζωής των αιματολογικών ασθενών

Με σπουδαίες εισηγήσεις από εξαιρετικούς επιστήμονες παρουσιάστηκαν οι νεότερες εξελίξεις σε διάφορες μορφές αιματολογικών κακοηθειών, όπως η ΧΛΛ, η ΧΜΛ, το πολλαπλό μυέλωμα, τα Non-Hodgkin’s λεμφώματα, τα Μυελοδυσπλαστικά Σύνδρομα, στην επιστημονική διημερίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ. 

Παρά τις πολλές και εξελιγμένες θεραπευτικές επιλογές των ασθενών, ο Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, Γεώργιος Κουκουράκης, επεσήμανε πως οι Ακτινοθεραπευτές Ογκολόγοι παραμένουν σημαντικό μέρος της πολυεπιστημονικής φροντίδας των ασθενών με λεμφω-αιματολογικές νεοπλασίες. Ακόμα, οι καινοτόμες θεραπείες στην κλινική πράξη έχουν αλλάξει τη φυσική πορεία των νοσημάτων αυτών και προσφέρουν παράταση της επιβίωσης με πολύ καλή ποιότητα ζωής, ωστόσο «καθίσταται επιτακτική η επίλυση των διαχρονικών προβλημάτων, δηλαδή χρειαζόμαστε αύξηση των κλινών νοσηλείας και της δυναμικότητας των εξειδικευμένων εξωτερικών ιατρείων και των μονάδων βραχείας νοσηλείας και περαιτέρω στελέχωση του συστήματος υγείας με ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό προσωπικό», τόνισε η Ελισάβετ Γρουζή, Πρόεδρος Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας.

Επιτακτική ανάγκη για αύξηση εθελοντών δοτών μυελού των οστών

Ένα από τα σημαντικότερα θέματα που αναδείχθηκαν στη φετινή διημερίδα είναι η επιτακτική ανάγκη για συντήρηση της «δεξαμενής» των εθελοντών δοτών μυελού των οστών. Είναι γνωστό ότι, δυστυχώς, η Ελλάδα εξακολουθεί να υστερεί σε αυτόν τον τομέα, με τα ποσοστά εθελοντών δοτών μυελού των οστών να συγκαταλέγονται στα χαμηλότερα επίπεδα στην Ευρώπη.

Όπως ανέφερε, ο Ηλίας Πέσσαχ, Αναπληρωτής Καθηγητής Αιματολογίας, η προσπάθεια πρέπει να είναι συνεχής και συντονισμένη, καθώς όσοι εγγράφονται ως εθελοντές μπορούν να παραμείνουν στο μητρώο μόνο μέχρι μια συγκεκριμένη ηλικία. Αντίστοιχα, ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας & Οικογενειακής Πολιτικής, Γεώργιος Δαλακούρας ανέφερε πως αυτοδιοίκηση, πολιτεία, ιατρικοί και εθελοντικοί φορείς οφείλουν να συνεργαστούν όλοι μαζί για να βελτιώσουν τα ποσοστά εθελοντών και να αντιμετωπίσουν τον φόβο και την άγνοια της κοινής γνώμης.

Συν-δημιουργία του e-Health Pass

Κατά το κλείσιμο της διημερίδας, οι παρευρισκόμενοι συμμετείχαν σε ένα ακόμα πολύ ενδιαφέρον workshop, με στόχο τη συν-διαμόρφωση του e-Health Pass, μιας πλατφόρμας που σχεδιάστηκε από την Gnomon Informatics και που επιδιώκει να αξιοποιήσει τα ψηφιακά εργαλεία προς όφελος των ογκολογικών ασθενών.

Καρκίνος και εργασία

Στη διημερίδα ανακοινώθηκε και το άνοιγμα του φακέλου «Καρκίνος και Εργασία», μιας πολύ σημαντικής έρευνας που έχει ως στόχο της τον προσδιορισμό και την ανάλυση των αναγκών, των ρυθμιστικών κενών και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ογκολογικοί ασθενείς σε σχέση με την εργασία. Επιστημονικά υπεύθυνοι για την έρευνα είναι οι νομικοί: η Μαρούσα Πρωτοπαπαδάκη, η Αγγελική Πολυχρονιάδου και ο Κώστας Ζωγραφίδης. Η εταιρεία IQVIA συνεργάστηκε με την ΕΛΛΟΚ στηρίζοντας την έρευνα με την τεχνογνωσία της. Μπορείτε να δείτε την έρευνα εδώ.

Κλείνοντας, εξαιρετικά σημαντική καθ’ όλη τη διάρκεια της ημερίδας ήταν η δυναμική παρουσία των Συλλόγων-Μελών της ΕΛΛΟΚ, η παρουσίαση των δράσεων και της οπτικής τους σε διάφορα στρογγυλά τραπέζια, η ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς κατά τη διάρκεια του ογκολογικού τους ταξιδιού. «Η κοινωνία των πολιτών έχει εξελιχθεί. Υπάρχει δράση, υπάρχει υπευθυνότητα, οι σύλλογοι έρχονται να στηρίξουν το έργο και της πολιτείας και να αναδείξουν τις ανάγκες της κοινωνίας, και αυτό είναι το σημαντικότερο από όλα», επεσήμανε ο Γιώργος Καπετανάκης, Πρόεδρος ΔΣ της ΕΛΛΟΚ.

Διαβάστε επίσης 

Αυτοάνοση Θρομβοπενία: Μια σπάνια αλλά αντιμετωπίσιμη αιματολογική διαταραχή  

Η ψυχολογία των σχέσεων: Τα βήματα για τη συντροφικότητα

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.