Έντονη διαμαρτυρία ΙΣΑ για την απόφαση είσπραξης του clawback

Έντονη διαμαρτυρία, εκφράζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) για την αιφνιδιαστική απόφαση του Yφπουργού Eθνικής Oικονομίας και Oικονομικών κυρίου Πετραλιά για την είσπραξη από τον ΕΟΠΥΥ του clawback του 2021, σε 120 δόσεις και των τριών μηνών Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου και Νοεμβρίου του 2023 σε 9 δόσεις, γεγονός που σημαίνει ότι άνω του 50% της μηνιαίας υποβολής θα παρακρατείται από τον ΕΟΠΥΥ και μάλιστα στις συνδυασμό με την παρακράτηση φόρου θα φτάνει το 70%.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή, η απόφαση αυτή οδηγεί σε οικονομική ασφυξία του φορείς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης, λόγω του άδικου μέτρου του clawback.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, καλεί τον Υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας να ανακαλέσει την αιφνιδιαστική του απόφαση και ζητά την αύξηση χρηματοδότησης για τη διαγνωστικές εξετάσεις στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Τονίζει, για άλλη μία φορά,ότι το clawback πρέπει να καταργηθεί γιατί είναι άδικο φορές πρακτικό μέτρο που απειλεί τη βιωσιμότητα των φορέων της ΠΦΥ.

Άμεση κατάργηση του clawback ζητούν και οι φυσικοθεραπευτές 

Στο μεταξύ, συνάντηση με τον πρωθυπουργό ζητούν οι φυσικοθεραπευτές για το θέμα του clawback και του rebate και σε επιστολή τους αναφέρουν ότι “έχουν ξεπεράσει τα όρια της οικονομικής εξαθλίωσης. Κι αυτό γιατί η Κυβέρνηση συνεχίζει να εφαρμόζει τα ληστρικά μνημονιακά μέτρα των αυτόματων επιστροφών clawback και rebate, εδώ και 11 χρόνια και ακόμα και σήμερα”.

Οι φυσικοθεραπευτές υπενθυμίζουν ότι, σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη τον Αύγουστο του 2022, η τότε άρση της στενής εποπτείας σηματοδοτούσε: «…το τέλος των Μνημονίων και όσων επιβλήθηκαν στο όνομά τους…».

Ο πρόεδρος του Π.Σ.Φ. κ. Πέτρος Λυμπερίδης, δήλωσε σχετικά: «Οι φυσικοθεραπευτές βρίσκονται στα όριά τους. Και αυτή δεν είναι άλλη μια κοινότυπη δήλωση. Είναι μια πραγματικότητα. Και θα φροντίσουμε να το αποδείξουμε. Δεν είναι δυνατόν να σφυρίζουν αδιάφορα οι πάντες σε ένα πρόβλημα που έχει φέρει έναν ολόκληρο κλάδο στα όρια της οικονομικής εξαθλίωσης και δημιουργεί χρέη σε εμάς και στους κληρονόμους μας.

Photo Shutterstock

Διαβάστε επίσης 

Μείωση του clawback κατά 3,5 εκατ. ευρώ για να αντιμετωπιστούν οι απάτες στον ΕΟΠΥΥ, ζητά ο ΣΦΕΕ

Το περίπτερο στη ΔΕΘ, η αναμονή για τον προσωπικό γιατρό και ο αχαρτογράφητος… χάρτης

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.