ΠΟΥ: Τα κινητά τηλέφωνα δεν συνδέονται με καρκίνο

Τα κινητά τηλέφωνα δεν συνδέονται με τον καρκίνο του εγκεφάλου και της κεφαλής, σύμφωνα με μια ολοκληρωμένη ανασκόπηση των διαθέσιμων στοιχείων που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Με επικεφαλής την Υπηρεσία Προστασίας Ακτινοπροστασίας και Πυρηνικής Ασφάλειας (Arpansa) της Αυστραλίας, η συστηματική ανασκόπηση εξέτασε περισσότερες από 5.000 μελέτες από τις οποίες εντοπίστηκαν οι πιο αυστηρά επιστημονικές ενώ αποκλείστηκαν οι πιο αδύναμες.

Η τελική ανάλυση περιλάμβανε 63 μελέτες παρατήρησης σε ανθρώπους που δημοσιεύθηκαν μεταξύ 1994 και 2022, καθιστώντας την «την πιο ολοκληρωμένη ανασκόπηση μέχρι σήμερα», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της ανασκόπησης, αναπληρωτής καθηγητής Κεν Καρυπίδης.

«Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι τα στοιχεία δεν δείχνουν συσχέτιση μεταξύ των κινητών τηλεφώνων και του καρκίνου του εγκεφάλου ή άλλων καρκίνων της κεφαλής και του τραχήλου» πρόσθεσε.

Καρκίνος κεντρικού συστήματος 

Η ανασκόπηση επικεντρώθηκε στους καρκίνους του κεντρικού νευρικού συστήματος (συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου, των μηνίγγων, της υπόφυσης και του αυτιού), στους όγκους των σιελογόνων αδένων και στους όγκους του εγκεφάλου. Η ανασκόπηση δεν διαπίστωσε συνολική συσχέτιση μεταξύ της χρήσης κινητού τηλεφώνου και του καρκίνου, καμία συσχέτιση με την παρατεταμένη χρήση (εάν τα άτομα χρησιμοποιούσαν το κινητό τους τηλέφωνο για 10 χρόνια ή περισσότερο) και καμία συσχέτιση με την ποσότητα της χρήσης του κινητού τηλεφώνου (τον αριθμό των κλήσεων που έκαναν ή τον χρόνο που περνούσαν στο τηλέφωνο).

«Είμαι αρκετά σίγουρος για το συμπέρασμά μας. Και αυτό που μας κάνει αρκετά σίγουρους είναι ότι … παρόλο που η χρήση του κινητού τηλεφώνου έχει εκτοξευθεί στα ύψη, τα ποσοστά των όγκων στον εγκέφαλο παρέμειναν σταθερά», δήλωσε ο Καρυπίδης, βοηθός διευθυντής αξιολόγησης επιπτώσεων στην υγεία της Arpansa.

Τα κινητά τηλέφωνα – όπως και οτιδήποτε χρησιμοποιεί ασύρματη τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένων των φορητών υπολογιστών, των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών και των πύργων κινητής τηλεφωνίας – εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων, γνωστή και ως ραδιοκύματα.

«Η ακτινοβολία είναι ουσιαστικά ενέργεια που ταξιδεύει από το ένα σημείο στο άλλο. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι, όπως για παράδειγμα η υπεριώδης ακτινοβολία από τον ήλιο. Είμαστε πάντα εκτεθειμένοι σε ραδιοκύματα χαμηλού επιπέδου στο καθημερινό περιβάλλον» πρόσθεσε.

Ο Τιμ Ντρίσκολ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ και πρόεδρος της επιτροπής επαγγελματικών και περιβαλλοντικών καρκίνων του Αυστραλιανού Συμβουλίου Καρκίνου, δήλωσε ότι η μεθοδολογία της συστηματικής ανασκόπησης ήταν ισχυρή και ότι οι ερευνητές θα πρέπει να θεωρούνται ανεξάρτητοι. «Νομίζω ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να αισθάνονται καθησυχασμένοι από αυτή τη μελέτη, Ωστόσο, αν και πρέπει να θυμόμαστε ότι οι μελέτες δεν είναι τέλειες, ο όγκος των στοιχείων δείχνει ότι τα κινητά τηλέφωνα θα πρέπει να θεωρούνται ασφαλή στη χρήση όσον αφορά τις όποιες ανησυχίες για αυξημένο κίνδυνο καρκίνου», δήλωσε.

Photo Shutterstock

Διαβάστε επίσης 

Ελ Μακφέρσον: Διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού πριν από 7 χρόνια, πήγε σε 32 γιατρούς – Αρνήθηκε να κάνει χημειοθεραπεία

Τατουάζ: Πότε μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος;

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.